Despre autor:
Joël Dicker (n. 1985, Geneva) este un scriitor elvețian, despre care poți citi mai multe aici.
Despre carte:
Produs publicat în 2016 de Trei
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 488
ISBN: 978-606-719-760-0
Cred că toți fanii lui Dicker au așteptat cu nerăbdare să citească al doilea său roman, Cartea clanului din Baltimore. Ce m-a nedumerit, dar recunosc că m-a și amuzat este că unii, se pare că nu puțini la număr s-au grăbit să „dea cu ea de pământ”, spunând că e o carte mediocră și că nu se ridică, în niciun caz, la nivelul primului roman, Adevărul despre cazul Harry Quebert.
Din punctul meu de vedere, cele două cărți au destul de multe în comun: alternanța între mai multe repere temporale, ritm alert, enigme anunțate încă de la începutul cărții, ca să nu mai vorbim de personajul principal și naratorul cărții, scriitorul Marcus Goldman.
Saga unei familii americane
Cartea clanului din Baltimore este o saga de familie, care prezintă povestea unei familii americane în care cei doi frați Goldman, Nathan și Saul, pornesc în viață pe drumuri diferite și își întemeiază propriile familii. Familia lui Nathan aparține clasei mijlocii și trăiește într-o locuință modestă în Montclair, New Jersey. Saul se realizează financiar, devine un avocat celebru și locuiește, împreună cu familia sa, într-o casă luxoasă din Baltimore. Mi s-a părut amuzant că cele două ramuri ale familiei Goldman împrumutaseră numele localității lor, așadar li se spunea Montclairii și Baltimorii.
Fiecare dintre cele două familii au câte un fiu, Montclairii pe Marcus, iat Baltimorii pe Hillel, născuți la câteva luni distanță. În familia Baltimorilor apare însă un alt băiat, Woody, pe care Saul și Anita practic îl adoptă și care crește împreună cu Hillel, un băiat inteligent, dar firav, pe care îl proteja de câte ori era nevoie.
Marcus este fascinat de viața pe care o duc Baltimorii și își petrece mult timp împreună cu verii săi în Baltimore sau la casele de vacanță ale acestora din Florida sau din Hamptons. Cei trei își ziceau Banda Goldmanilor și trăiau o copilărie și, mai apoi, o adolescență fericită, fără să bănuiască Drama care avea să se întâmple. Drama cu D, fiindcă așa este anunțată ea de către narator, încă de la începutul romanului și de mai multe ori pe parcurs până avea să se întâmple. De fapt este anunțată de atât de multe ori încât, la un moment dat, îmi spuneam „Hai odată cu Drama aia, că nu mai am răbdare!”.
De fapt, n-a fost o singură dramă, ci mai multe, moartea unui adolescent, un accident mortal, o crimă și două sinucideri.
Cei trei membri ai Bandei Goldmanilor sunt foarte atașati unul de celălalt, doar că această „complicitate” a lor avea să se dovedească, până la urmă, efemeră. Băieții au crescut, orgoliile odată cu ei, iar invidia avea să ia locul atașamentului unul față de celălalt. Iubirea pentru aceeași fată, Alexandra Neville, avea să contribuie și ea la distrugerea eșafodajului pe care părea să fie clădită prietenia lor. Apropo de Alexandra Neville, oricât am încercat, n-am reușit s-o înțeleg
Romanul începe promițător, cu un îndemn din partea naratorului „Dacă vă pică în mână această carte, vă rog, citiți-o” și cu anunțarea Dramei care urma să se petreacă. Totuși prima jumătate decurge destul de lent, cu multe vacanțe și week-end-uri ale celor trei băieți, care devin repetitive și, astfel puțin obositoare. Situația se schimbă în partea a doua, când evenimentele se precipită, ca și când autorul și-ar fi dat seama brusc că mai sunt multe de spus și ar fi cazul să apese puțin pe accelerație :).
O scenă amuzantă într-un roman dramatic
Am râs mult când am citit scena în care Hillel îl descoperă pe directorul liceului în care învăța într-o ipostază compromițătoare cu profesoară dar mai ales de felul în care directorul încearcă să-i explice elevului Hillel cum se face că, deși își iubeste mult soția, simte nevoia să joace „jocul cu bătaia la fund” cu doamna Chariot în redacția ziarului școlii. Dialogul celor doi este savuros.
Plusuri
- un roman bine scris, într-un limbaj accesibil oricărui cititor
- foarte bine surprinse și redate trăirile celor trei adolescenți, în toată complexitatea lor: prietenie, dragoste, orgolii nemăsurate, ambiție, invidie, pasiune
- ritmul alert al acțiunii, care te ține cu sufletul la gură, mai ales în partea a doua a romanului.
Minusuri
- alternarea, uneori prea abruptă, a planurilor temporale
- tărăgănarea din prima parte, care a dus la lungirea inutilă a cărții – câteva zeci de pagini puteau lipsi fără probleme.
Recomandări
- celor cărora le place să citească o saga de familie
- cei care apreciază filmele americane de acțiune – citind cartea îți poți imagina ușor că te uiți la un film
- adolescenților și celor pasionați de literatura young-adult
- fanilor lui Joel Dicker, un scriitor despre care sunt sigură că mai are multe de
spusscris.
Cartea poate fi comandată AICI.
Eu, probabil, sunt printre putini carora nu le-a placut romanul Adevărul despre cazul Harry Quebert. Mi-ar fi placut mai mult dialog….Clanul Baltimore suna bine, pare sa aiba toate ingredientele necesare sa fie un succes, dar ptr ca ma tem ca este scrisa in acelasi fel cu Adevarul… nu cred ca va ajunge foarte curand pe lista mea de lecturi.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, dacă nu ți-a plăcut Adevărul… atunci nici Cartea clanului… nu e pentru tine :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte frumoasă recenzie, chiar eram curioasă în privința acestei cărți. Nu am citit nimic de Joel Dicker, dar pare că scrie bine, cred că mi-ar plăcea cărțile lui.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mie imi plac cartile lui, dar nu e valabil pentru toata lumea. Cu atat mai bine! Imi plac cartile controversate :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acest autor este nou pentru mine, dar recenzia ta mă face să vreau să îl citesc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Lectura placuta!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am citit nimic încă de la acest autor… Felicitări pentru recenzia minunată!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc :)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am citit nimic de acest autor pana acum, dar recenzia ta este ispititoare.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ma bucur ca ti-a placut :)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sună bine, nu am citit nimic de acest autor, dar voi trece Clanul din Baltimore pe interminabila mea listă de lectură 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Lectura placuta :)! Cand o fi sa fie :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte frumoasa recenzie :). Felicitari
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc :)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumoasa prezentare, ma atrage mai ales ca este o saga. Chiar daca nu prea ma pup cu genul YA, nu pare sa fie chiar asa deranjant in aceasta carte. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu as zice ca e genul YA :).
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ai scris acolo la recomandari, de aceea am adus in discutie partea cu YA.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O recenzie foarte frumoasă! Cred că mi-ar plăcea această carte, o să-i dau o șansă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciază
M-ar tenta sa ii dau o sansa pentru toate plusurile pe care le-ai scris. Insa.. minusurile ma fac sa stau pe ganduri. Nu inteleg de ce uneori autorii astia se complica inutil in descrieri prea lungi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ca sa fiu sincera, nici eu nu inteleg :).
ApreciazăApreciază
Nu am citit nici eu nimic scris de acest autor. Am reținut cartea și dacă o să se ivească vreo ocazie, o s-o cumpăr. Îmi place tare mult că aduceți argumente pro și contra. Felicitări pentru prezentare! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc :)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eram curioasa in privinta acestei carti. Multumesc de impresii!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Descrierile inutile si taraganarea ma cam sperie. Ideea de saga de familie ma atrage. Per total, cred ca mi-ar placea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciază
Nu stiti de unde sa iau putin timp liber? Tare mult imi doresc sa citesc romanul. Am lăsat un pic de pauza intre Adevarul despre cazul Harry Quebert si aceasta carte pentru ca nu am vrut sa o percep gresit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și eu aș vrea să găsesc magazinul de timp liber, dar e tare bine ascuns :)).
ApreciazăApreciat de 1 persoană