Creta – insula cea mare

… un vultur dacă ar trece la crucea amiezii pe desupra, s-ar bucura nespus de frumusețea ei – cum unduiește drept, bine legat, ars de soare trupul ei, cum strălucesc țărmurile ei, când albe nisipoase, când dure, atârnate de cer, roșii ca sângele. S-ar bucura și de satele, metocurile, mănăstirile, bisericile singuratice și albe printre negrele stânci de fier sau adânc înfipte în pământ; și de cele trei orașe mult chinuite, cucerite de turci, cu zidurile lor venețiene, cu bisericile făcute moschei – Hania, Rethymnos, Megalo Kastro.

„Căpitanul Mihalis” de Nikos Kazantzakis

Numele insulei Creta, a apărut prima dată în textele civilizației miceniene, iar mai apoi, în Odiseea lui Homer, etimologia sa fiind deocamdată necunoscută, existând doar unele supoziții. Grecii îi mai spun Megalónisos, adică insula cea mare, fiind cea mai mare insulă grecească, a cincea din Mediterană și a optzecișiopta din lume. Apropo, se pare că megalo e unul dintre primele cuvinte pe care le învață un turist român ajuns prin Grecia. Bine, adevărul e că mulți îl învață în legătură cu berea, megalo Mythos :)!

Revenind la lucruri serioase, Creta este una dintre cele mai frumoase insule grecești și, prin urmare, una dintre cele mai căutate de turiști. În vacanța mea cretană, am fost uimită să văd câte avioane aterizau zilnic pe aeroprortul din Heraklion, aflat la vreo 20 km de locul unde ne aflam noi.

Puțină geografie

Insula Creta se află în Marea Mediterană, la „intersecția” a trei continente, Europa, Asia și Africa. Mai exact, la 160 km sud de Peloponez, între Marea Cretei, la nord și Marea Libiei, la sud. Are o formă alungită, cu dimensiuni de aproximtiv 260 km V-E și 60 km N-S, în partea cea mai lată, și doar 12 km, în cea mai îngustă.

Creta este o insulă cu un peisaj spectaculos, având un relief muntos, cu văi abrupte, platouri fertile, lacuri și numeroase chei. Sunt și multe peșteri misterioase, cea mai cunoscută fiind peștera Psychro, în care se spune că s-a născut Zeus.

Pentru ce este renumită insula

Creta este locul de naștere a lui Zeus, cel mai puternic zeu al mitologiei elene, și locul unde Zeus a dus-o și a sedus-o pe prințesa feniciană Europa, de la care și-a luat numele bătrânul continent. În Creta pot fi (încă) admirate ruinele civilizației minoice, care atrag un mare număr de turiști, dar și rămășițele unor apeducte romane și turcești.

Knossos
Palatul din Knossos

Creta, o insulă scăldată de mare și de soare, este renumită și pentru peisajele sale pitorești și foarte diversificate dar și pentru vitalitatea și ospitalitatea locuitorilor săi.

Celebrul vin cretan are o poveste îndelungată, fiind produs încă din vremea civilizației minoice, din Era Bronzului. Mai târziu, era exportat și apreciat în întreaga Europă. Astăzi, vinul cretan aproape că nu lipsește de pe mesele turiștilor. Poate mai puțin a românilor, care par să prefere berea Mithos :).

Insula Creta este renumită și pentru mantinade, un fel de cântec popular, mai exact un cuplet de 15 silabe, în dialect cretan, acompaniat de o liră sau o lăută. Mantinadele permit cretanilor să-și exprime emoțiile.  Ele au apărut pentru prima dată în Creta în secolul al XV-lea, în timpul dominației venețiene.

Creta mai este renumită și pentru bucătăria tradițională cretană, cu o valoare nutritivă recunoscută în întreaga lume, cretanii numărându-se printre oamenii cu cea mai mare longevitate de pe planetă. Apropo de bucătăria cretană, nu trebuie uitat nici uleiul de măsline, regăsit din belșug în preparatele locale. Și apropo de uleiul de măsline, în Creta am învățat că are o aciditate între 0,2 și 0,8, cel mai bun fiind, evident, uleiul cu aciditatea cât mai apropiată de limita minimă. Așa că, atenție la informațiile de pe etichetă sau ambalaj!

Puțină istorie. Și mitologie

Mitologia cretană este legată atât de zeii Greciei Antice cât și de civilizația minoică.

Peștera Psycho este locul în care se spune că s-a născut Zeus și unde mama sa, Rhea, l-a ascuns de tatăl său, Cronos. Se mai spune că Zeus, devenit cel mai puternic zeu, a trimis un fulger către o șopârlă gigant care amenința Creta, iar aceasta s-a transformat într-o stâncă, cunoscută azi sub numele de insula Dia. Zeus a răpit-o pe Europa și, din dragostea lor, s-a născut regele Minos.

Legendele mai spun că în insula Paximadia s-au născut Artemis și Apollo. Și că insulița Lekai a apărut în urma unui concurs muzical între sirene și muze.

Nici puternicul Hercule n-a fost străin de insula Creta, în una dintre cele 12 munci ale sale, el a luat taurul cretan și l-a dus în Peloponez.

Dintre toate miturile și legendele care au învăluit Creta în mistere de-a lungul anilor – și care au adus și încă mai aduc mulți turiști – probabil cea mai cunoscută este cea a lui Tezeu și a Minotaurului.

Knossos
Palatul din Knossos

Dincolo de legende, istoria spune că hominizii s-au stabilit în Creta în urmă cu 130 000 de ani și că, în neolitic și în epoca bronzului, civilizația minoică era una înfloritoare. Insula a fost stăpânită de greci, romani, imperiul bizantin, Emiratul Cretei, venețieni și imperiul otoman. După o scurtă perioadă de autonomie (1897–1913), Creta s-a alăturat regatului Greciei. În cel de-al Doilea Război Mondial, insula a fost ocupată de naziști.

Locuitorii insulei

Cretanii sunt oameni ospitalieri, spontani, expresivi, dar, mai ales, dornici de libertate. Asta-i face chiar puțin rebeli, mai ales pe cei de la munte, care trăiesc după reguli proprii, bine stabilite de sute de ani. Se spune că nu prea ai vrea să superi un muntean cretan! Nu degeaba poartă ei la brâu un cuțit. Apropo de cuțite, în Creta fabricarea lor are o îndelungată tradiție și în magazinele de suveniruri autentice o să găsești tot felul de cuțite, de diverse dimensiuni. Vendetele dintre clanurile cretane, durează adesea mai multe generații și în fiecare gospodărie se găsește câte o armă, obicei rămas din perioada otomană. Poliția face mari eforturi să controleze acest fenomen, dar uneori și polițiștilor le e teamă să intervină în disputele dintre clanurile de la munte.

creta
Atelier de fabricat cuțite

Cretanii sunt mândri de obiceiurile lor, iar bărbații poartă adesea elemente din costumul tradițional chiar în viața de zi cu zi: cizme negre până la genunchi, cămașă neagră și o eșarfă neagră, cu ciucuri de mărgele, pe umeri sau înfășurată pe cap. Mărgelele au un rol estetic, dar și unul practic: atunci când poartă eșarfa pe cap, mărgelele atârnă pe frunte și împiedică transpirația de pe frunte să intre în ochi, atunci când cretanul dansează sau muncește la câmp. Eșarfa era inițial albă, dar după eliberarea de stăpânirea otomană, cretanii au început să poarte eșarfe negre și au jurat că le vor purta atâția ani câți a durat dominația otomană, vreo 200 și ceva, dacă nu mă înșel.

creta
Costum tradițional cretan

Printre cretanii cei mai cunoscuți în lume se numără:

 • cel mai important scriitor grec modern, Nikos Kazantzakis (1883, Heraklion –1957, Freiburg im Breisgau, Germania), autorul romanelor Zorba Grecul și Raport către El Greco (printre altele)
 • cel mai mare pictor grec, Domenikos Theotokopoulos, cunoscut ca El Greco  (1541, Heraklion – 1614, Toledo, Spania)
 • cântăreața Nana Mouskouri (n.1934, Chania).

Ce poți să faci în Creta?

 • Să faci plajă și baie în mare. Există o mare varietate de plaje, de la foarte mici, cu pietricele până la întinderi lungi de nisip. Poate că nu sunt atât de generoase ca în alte părți din Grecia, așa că tarifele pentru șezlonguri și umbrele sunt pe măsură: 10 euro pe zi, pentru 2 persoane, fără consumație inclusă, cum era în Thassos, de exemplu.
 • Lungi plimbări la malul mării, o să fii uimit cum își schimbă marea culoarea, în funcție de orele zilei sau de condițiile atmosferice.
 • Oprește-te la o cafenea (kafeneion), pentru o cafea, o bere sau un raki, mai degrabă decât un ouzo. În cafenelele comunale, localnicii, mai ales bărbați, se adună să bârfească și să joace table (o reminiscență a agorei din antichitate). Alte cafenele sunt frecventate tinerii artiști dornici de afirmare pe piața muzicală și de cei dornici să-i asculte.
 • Citește Zorba Grecul la el acasă, e o experiență literară unică.
 • Delectează cu preparatele bucătăriei cretane într-o tavernă de la malul mării.
 • Explorează Creta, ai lucruri foarte interesante de văzut. Site-ul arheologic de la Knossos e de văzut dacă tot ești pe insulă, dar nu pierzi nimic dacă nu-l vizitezi. Părerea mea :).
creta

Ce n-am făcut noi, dar poți să faci tu:

 • croazieră spre insula Santorini
 • o vizită la Agios Nikolaos și Spinalonga, fosta insulă a leproșilor
 • o plimbare călare pe malul mării
 • jeep safari
 • „pelerinaj” la locurile unde mai copacii sacri ai Cretei, unii dintre ei mai bătrâni de 2000 de ani și fiecare având o poveste interesantă.

Suficiente motive să revin cândva în Creta, nu?

6 gânduri despre „Creta – insula cea mare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.