Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

Zorba Grecul

Despre autor:

Nikos Kazantzakis (1883 – 1957) este unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii grecești moderne. S-a născut în Heraklion, Creta, a studiat dreptul la Universitatea din Atena, apoi filosofia la Sorbona. A publicat romane, note de călătorie, memorialistică, eseuri, proză scurtă, traduceri. A fost nominalizat de nouă ori la Premiul Nobel.

Călătoriile au fost a doua lui pasiune, după scris, așa că a călătorit mult în Grecia și în străinătate – Cipru, Franța, Italia, Germania, China, Japonia, fosta URSS.

A fost căsătorit de două ori. A legat o prietenie strânsă cu scriitorul brăilean Panait Istrati, pe care-l pomenește în romanul „Zorba Grecul”.

A publicat primul său roman, Zorba Grecul (cu titlul inițial Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas), în 1946, când scriitorul avea deja 63 de ani.

Aeroportul din Heraklion, orașul său natal, îi poartă numele.

Despre carte:

Produs publicat în 2016 de Humanitas Fiction
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 352

Ar fi trebuit să citesc Zorba Grecul de mult timp, dar până acum n-am găsit nici motivarea și nici energia necesară s-o caut și s-o citesc. I-a venit rândul abia acum, când am ales cartea ca lectură pentru vacanța mea în Creta. Și trebuie să spun că nu puteam face o alegere mai bună, fiindcă mi-a oferit o exeperiență.literară de neegalat. N-am crezut că o carte care n-are practic acțiune sau întâmplări senzaționale ar putea să-mi placă atât de mult.

Totul pornește de la o experiență de viață a autorului, care a avut o mină de lignit în Peloponez, unde a lucrat și un anume Ghiorghios Zorbas. În roman, naratorul, hotărât să lase în urmă viața lui de „șoarece de bibliotecă”, îl întâlnește, într-o tavernă din Pireu, pe un anume Alexis Zorbas, un personaj pitoresc, simplu, dar profund, în același timp. Zorbas îl convinge pe narator (personaj fără nume) să-l ia cu el în Creta. Și acolo, la malul mării, cele două personaje, atât de diferite, leagă o profundă prietenie, trăiesc simplu, într-o baracă, mănâncă, beau vin cretan, cântă și dansează. Pentru că dansul e folosit ca un mijloc de comunicare atunci când cuvintele nu mai sunt de ajuns.

Am citit cartea încet, pe-ndelete, propoziție cu propoziție, cuvânt cu cuvânt, cu pauze lungi, în care am savurat aromele Cretei, i-am ascultat sunetele și i-am admirat culorile. unii au devorat cartea într-o noapte, eu nu m-am grăbit, mi-am dat timp să citesc și să ascult. A fost ca și cum, pe malul mării, în sunetul liniștit al valurilor, cineva îmi spunea povestea lui Zorbas. Și povestea, și povestea, și deodată începea să cânte la santuri sau să danseze.

Interesant  e că nu l-am perceput deloc într-un mod cinematografic, nu mi-am imaginat în niciun fel un film, așa cum mi s-a întâmplat cu alte cărți. N-am văzut celebrul film cu Anthony Quinn, nici nu cred că o voi face prea curând. Muzica da, dar tot filmul, nu. Nu cred că toate trăirile celor două personaje pot fi redate într-un film, e nevoie de cuvinte și de un scriitor foarte talentat.

Zorba Grecul e un roman care a fost perceput în fel și chip de către cititorii săi. Eu l-am citit mai degrabă ca pe un roman senzorial, fiindcă din paginile sale răzbat culori, sunete, arome cretane. Am admirat îndelung marea și trebuie să mărturisesc că niciodată până acum n-am observat câte culori poate avea.

După ce pleacă din satul cretan, Zorbas macedoneanul, un călător neobosit, ajunge, la un moment dat și în România, de unde îi trimite o ilustrată mai tânărului său prieten:

Trăiesc încă, mănânc mămăligă, beau bere, lucrez la sonde, negru de unsoare ca un drac. Aici găsești din belșug tot ce-ți poftește inima; un adevărat rai pentru coțcari ca mine; mă-nțelegi stăpâne; chef și muiere și bunul Dumnezeu. Te sărut prietenește, Alexis Zorbescu. șobolanul slinos.

Ce este Zorba Grecul?

O carte despre Grecia, despre mare, muzică, prietenie, dragoste și, mai ales, despre viață. Este o capodoperă a literaturii universale.

Ce nu este Zorba Grecul?

O carte care să placă unui cititor superficial, nerăbdător, cu experiență limitată. Deși este scrisă într-un limbaj simplu și se citește cursiv, e totuși o lectură solicitantă.

Cartea poate fi comandată pe Elefant, Libris sau Cartepedia.

Lectură plăcută!

 

Publicitate

7 gânduri despre „Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

  1. Îmi dai ghes să o recitesc. Am citit-o demult, apoi am văzut filmul. Deși acesta se lansase pe ecrane mult înainte să învăț eu să citesc. Este un roman profund pe care puțini îl înțeleg. Pentru mine, Zorba este esența spiritului poporului elen. Inventiv, muncitor, realist, credincios, petrecăreț.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.