Ce cărți n-o să citesc niciodată?

Interesează pe cineva răspunsul la întrebarea asta? Nu prea cred. Nici măcar pe mine :). Nu mi-am propus niciodată să fac o listă a cărților pe care nu le-aș citi niciodată. In primul rând, mă gândesc la ce cărți vreau să citesc. Și e așa aglomerație acolo, încât nu mă mai pot gândi și la cărțile pe care nu le-aș citi. In al doilea rand, niciodată e ceva prea…definitiv, așa că n-aș putea fi atât de categorică. Aș putea spune doar ce genuri de cărți nu-mi plac, dar, în niciun caz, titluri de cărți.

carti

Și atunci de ce m-am apucat să scriu despre asta? Pentru că am văzut în urmă cu câteva zile un video pe tema asta, unde o tânără povestește ce cărți n-ar citi ea niciodată. M-a intrigat puțin siguranța cu care își dădea cu părerea despre niște cărți pe care nu le-a citit, dar am decis să ignor video-ul respectiv, pentru că fiecare e liber să creadă ce vrea și să spună ce vrea despre orice subiect. Dar am văzut aseară că s-a pornit o discuție pe un grup de Facebook despre filmuleț. Credeam că va fi interesantă, dar am constatat repede că fiecare ținea morțiș să-și spună părerea fără să fie dispus s-o asculte pe a celuilalt. Destul de repede s-a ajuns la acuzația că tot ce se întâmplă nu e decât o bârfă și că nu e frumos să vorbești despre cineva în lipsa acestuia. Oooo, sfântă ipocrizie! De parcă ai putea să închizi gura lumii. Și de ce ai face asta?

Mai mult decât atât, una dintre participantele la discuție a anunțat-o pe fată, care a intrat pe „fir”. M-a surprins neplăcut că nu părea dispusă să afle alte păreri, ci era preocupată doar să arunce vorbe încoace și-ncolo. Poate că n-ar strica să afle și ce au alții de zis, mai ales că e foooaarte tânără. Și chiar dacă n-ar fi, eu cred că mereu avem ceva de învățat de la alții. Nu pot să înțeleg intoleranța de care dau dovadă unii.

Așa că am preferat să spun aici ce am de spus desre subiect. În primul rând, nu ar trebui să-ți dai cu părerea despre cărți pe care NU le-ai citit. În al doilea rând, la 16-17 ani e mult prea devreme să spui ce n-o să faci NICIODATĂ. Iar în al treilea rând, cui îi pasă ce cărți n-ai să citești tu niciodată? Nimănui, crede-mă. Ce-ai putea face cu informația asta?

Se pare că există și un book tag pe tema asta. Total inutil, după mine. Eu aș vrea să aflu ce cărți mai citești tu, nu ce cărți nu vrei să citești niciodată. Și de aceea te întreb: ce cărți bune ai mai citit?

Publicitate

21 de gânduri despre „Ce cărți n-o să citesc niciodată?

  1. Am vazut si eu dezbaterea si video-ul, nu am apucat sa comentez pentru comentariile erau blocate, dar la fel ca si dumneavoastră mi se pare prea mult spus” niciodată „.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Cred ca mai interesant ar fi fost un video cu carti pe care nu le vei reciti niciodată, dar cu argumente. Insa si aici niciodată mi se mare prea mult, pentru ca în timp există posibilitatea sa vrei sa o recitesti pentru a vedea daca nu ti-ai schimbat parerea.

    Apreciat de 7 persoane

    1. Imi place ideea. Eu chiar am scris la un moment dat despre o carte care nu mi-a placut deloc la prima lectura. Dupa cativa ani am decis sa ii acord inca o sansa si surpriza a fost sa inteleg mesajul despre care tot vorbeau prietenele mele.

      Apreciat de 2 persoane

  3. 1. Eu nu prea am rabdare sa urmaresc filmulete de prezentare a cartilor, deci implicit nu urmaresc vloguri sau video pe youtube, cu exceptia vreunui book trailer bine realizat.
    2. „niciodata” este unul dintre cuvintele care trebuie folosite cu multa grija.
    3. Nici pe mine nu ma preocupa ceea ce n-as citi, cand am atatea carti pe care le-as citi. Eu prezint pe blog doar carti care mi-au placut, fiindca altminteri mi se pare pierdere inutila de vreme.
    Altminteri, fiecare poate sa faca ce doreste, cu timpul sau si cunostintele sale, cat timp nu face rau. „Primum non nocere” ar trebui sa se aplice in general.

    Apreciat de 3 persoane

  4. Da, exista si carti pe care nu le-as citi si altele pe care nu le-as reciti. Cred ca in viata unui cititor e important si acest aspect. Dincolo de teoria de a da sansa unei carti, de a trece de bariera copertii, exista si optiunea aceasta, perfect valabila, subiectiva si cred ca nu trebuie sa i ne opunem. Am citit in trecut cateva carti usoare, gen Sandra Brown. Mi-au fost de folos la invatarea limbii engleze. Dar acum nu as mai citi. Nu ma mai prinde subiectul. Nu as reciti o carte care m-a facut sa ma lupt cu mine sa o termin, care nu are un mesaj bine definit, care nu are o constructie inchegata.

    Apreciat de 2 persoane

  5. De atât de mult timp în online și eu nu știam că există oameni care fac asemenea liste. Și de unde ideea asta? Ce pierzi dacă încerci? Poți găsi ceva de apreciat și la Dostoievski, și la Sandra Brown.

    Apreciat de 3 persoane

  6. Nu cunosc conversația, dar la 16 ani… multe chestii par definitive. Eu personal aș reformula ideea – ce gen de cărți nu aș citi (niciodată, poate), nu ce titluri. Dar sunt de acord cu dumneavoastră în ceea ce privește acceptarea și altor păreri, diferite de cea proprie; așa o discuție devine constructivă și lărgește orizonturile.
    Aveți un blog interesant, mai trec pe aici! 🙂

    Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.