Roman pentru doamne de Michal Viewegh

Despre autor:

Michal Viewegh (n.1962, Praga) este unul dintre cei mai populari autori cehi contemporani. Scrie romane, proză scurtă, scenarii de film și articole pentru diverse publicații. În 1981, a început să studieze la Universitatea de Studii Economice din Praga, dar a renunâat după numai trei semestre, iar în 1983, a fost admis la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Caroline din Praga. Câțiva ani a lucrat ca profesor de limba și literatura cehă, iar din 1995, s-a dedicat în întregime scrisului.

Este căsătorit și are trei fiice.

Despre carte:

Produs publicat în 2015 de ALLFA
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 248
ISBN: 978-973-724-488-8

roman-pentru-doamne

La Roman pentru doamne mi-a plăcut mai întâi coperta: Podul Carol din Praga acoperit de ploaie, exact așa cum l-am văzut cu ceva vreme în urmă. Apoi m-a intrigat titlul. Roman pentru doamne scris de un bărbat? Așa că am început să citesc cartea imediat după ce am primit-o de la Editura All. Și se pare că a venit la fix: început de vacanță, după un an școlar epuizant și după două cărți destul de solicitante.

Laura, redactor la o revistă pentru femei, locuiește în Praga, împreună cu mama ei, într-un bloc comunist și este mereu în căutarea bărbatului perfect. La fel și mama ei, Jana, traducătoare liber-profesionistă. După două relații nefericite, Jana urăște bărbații cehi, așa că își îndreaptă atenția doar spre străini.

„După părerea ei, cehii sunt niște slăbănogi complexați, sau niște tirani ai propriilor familii. Sau zgărciți la limita penibilului, sau îmbogățiți peste noapte, care vorbesc numai despre banii lor. Oricum, niște primitivi vulgari și niște țărănoi fără șanse de a se schimba în bine. Scuipă pe stradă, miros a transpirație, poartă o lenjerie oribilă – iar de costume, nici vorbă. În ceea ce privește igiena, au obiceiuri oribile, mai urâte chiar decât felul în care consumă creveții.”

Laura se îndrăgostește la un moment dat (adică atunci când se afla în concediu împreună cu un alt bărbat) de Oliver, mai în vârstă decât ea cu 20 de ani. Și care a cunoscut-o pe mama Laurei în tinerețea lor. În ciuda acestui fapt, cei doi încep o poveste de dragoste pasională. După câteva luni, Oliver pare a nu fi bărbatul perfect pe care-l credea Laura și defectele lui par să fie tot mai numeroase. Iar după un an, când se întorc în Croația, în locul în care s-au îndrăgostit, un alt bărbat perfect apare în fața Laurei.

Pe scurt, asta ar fi povestea. Ca la orice chic-lit, nu intriga e punctul forte al cărții, ci felul în care este povestită, cu mult umor și, pe alocuri, cu autoironie.

Ce mi-a plăcut

  • Dincolo de poveștile de dragoste ale celor două femei, autorul realizează o frescă socială plină de ironie a Cehiei post-comuniste. Iar dacă nu ești suficient de atent, ai putea crede, de multe ori, că se întâmplă în România :).

Ce nu mi-a plăcut

  • Nu-mi place când un bărbat „încalță” pantofii cu tocuri ai unei femei și scrie o poveste din punctul ei de vedere. A mai făcut-o și Coelho și nici lui nu mi s-a părut că i-a ieșit prea bine.

Recomandare

E o carte ușor de citit, amuzantă, relaxantă, care-ți abate, pentru câteva ore, gândurile de la problemele zilnice. Capitolele sunt scurte, numai bune de citit între două băi în mare sau în piscină. Așa că ia-o cu tine în vacanță sau într-o călătorie cu trenul.

Știu că nu e literatură în sensul acela, prețios, al cuvântului, dar toți avem nevoie, uneori, și de cărți mai ușoare în viața noastră. La urma urmei nu toți ne-am născut critici literari, nu?

Evaluarea mea: 3/5 stele pe Goodreads.

CARTEA POATE FI COMANDATĂ PE LIBRIS.RO.

Lectură plăcută!

4 gânduri despre „Roman pentru doamne de Michal Viewegh

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.