Oaza de la asfințit de Baha Tahir

Despre autor:

Baha Tahir (n.1935, Cairo) este scriitor și jurnalist egiptean. A studiat jurnalismul și istoria la Universitatea din Cairo. După absolvire, a început să lucreze la Radio 2. În timpul regimului Sadat i s-a interzis să mai publice, iar în 1981 a emigrat în Elveția, unde a lucrat ca traducător la Organizația Națiunilor Unite. În prezent, locuiește în Egipt.

A publicat primul roman, La est de palmieri, în 1985, după care a mai publicat încă cinci cărți.  Oaza de la asfințit a primit premiul pentru cel mai bun roman publicat în limba arabă, International Prize for Arabic Fiction.

Despre carte:

Carte publicată în 2014 de Polirom
Colecția BIBLIOTECA POLIROM
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 328
ISBN: 978-973-46-4899-3

oaza-de-la-asfintit

Baha Tahir și-a plasat acțiunea la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Egipt, ocupat de englezi la vremea respectivă. Mai exact în oaza Siwa, situată în vestul țării, aproape de granița cu Libia.

Căpitanul Mahmud Abd el-Zahir este numit guvernator al îndepărtatei oaze și pleacă la postul său, împreună cu soția sa, Catherine, irlandeză de origine. Știe că misiunea sa nu avea să fie ușoară, pentru că oaza era un loc al unor conflicte sângeroase, care durau de generații. În plus, el este însărcinat de guvernul de la Cairo să strângă și să trimită în capitală, birurile datorate de locuitorii oazei. catherine este pasionată de antichități și de Alexandru cel Mare, al cărui mormânt (sau măcar dovada existenței lui) speră să-l descopere în oază.

Povestea este narată la persoana întâi, pe rând, de către personajele principale: Mahmud, Catherine, șeicul Yahya. Chiar și Alexandru cel Mare are o „intervenție”, la un moment dat. Mă așteptam la un roman de acțiune, dar trebuie să spun că intriga nu este cine știe ce, fiind mai degrabă un roman psihologic, de introspecție.

Mahmud și Catherine formează un cuplu oarecum ciudat, uniți mai degrabă de trecutul similar, marcat de ocupația engleză, al popoarelor din care provin. El este apăsat de amintirea momentelor pe care le-a trăit în timpul revoltelor egiptene, dar și a propriilor decizii, asumate doar pe jumătate, Catherine, în schimb, o femeie energică și cultivată, speră să-și găsească împlinirea și să dea de urmele lui Alexandru cel Mare. În plus, amândoi, speră să-și găsească liniștea și să-și împlinească iubirea conjugală.

În oază, sunt întâmpinați cu ostilitate de locuitori, care, deși, sunt profund divizați de vechiul conflict dintre clanul de est și cel de Vest, își reunesc forțele atunci când sunt amenințați de un inamic din afară.

oaza-siwa
Sursa foto: wikipedia.ro

Ce mi-a plăcut

Cartea este o adevărată simfonie de arome, sunete și, mai ales, culori.

  • Oaza

Dar acum, când am urcat puțin pe o colină, în fața ochilor mei se întinde până la orizont o mare verde; o pădure pe care privirea nu o poate cuprinde își înalță în văzduh ramurile ce se împletesc unele cu altele. O mare de catifea verde închis se învălurește în fața ochilor noștri, deasupra ei înălțându-se ca o insulă orașul cu zidurile lui cenușii și cu casele galbene construite pe un podiș piramidal.

  • Ni’ma oacheșa, personajul meu preferat

Ni’ma oacheșa, căreia i-am dat acest nume după culoarea cafeniu-arămie a pielii ei netede, ce amintea de culoarea apelor Nilului când se revarsă. N-am găsit un epitet mai potrivit pentru această culoare unică.

  • Malika, un personaj care m-a nedumerit

De unde o fi izvorând frumusețea acestui chip? Piele netedă, albă, trăsături delicate, armonioase. ochi cenușii, buze trandafirii pline, păr castaniu din care aluneca peste frunte o buclă bogată și-apoi se lăsa spre tâmple în sute de mici șuvițe împodobite cu bănuți de argint, alcătuind un cadru ce scotea în evidență fața radioasă.

Ce nu mi-a plăcut

  • Personajele, prea puțin credibile, trăiesc niște drame interioare exagerate, din punctul meu de vedere.
  • Autorul pare să nu se poată hotărî, uneori, dacă vrea un roman istoric, unul de dragoste sau unul psihologic.

Recomandări

  • cititorilor dornici de o lectură altfel
  • pasionaților de romane psihologice
  • celor care vor să afle mai multe despre viața dintr-o oază din deșertul egiptean.

Deși e o lectură relativ dificilă, care solicită cititorul, e totuși una interesantă, pe care am evaluat-o la 4/5 stele pe Goodreads.

Mulțumesc Târgul cărții pentru că am avut ocazia unei experiențe literare inedite!

Cartea este disponibilă aici.

Lectură plăcută!

Publicitate

Un gând despre „Oaza de la asfințit de Baha Tahir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.