Îmi place așa-numita literatură polițistă bună, chiar unele thrillere bine scrise (de exemplu, literatura noir nordică sau Biblia pierdută), dar trebuie să recunosc că nu mă prea împac cu cărțile de groază (așa le numesc eu, după filmele de groază). Chiar dacă eu nu mă număr printre fanii acestor cărți, cu siguranță, mulți cititori le apreciază.
S-a întâmplat însă să citesc (dintr-un motiv sau altul) câteva cărți pe care le-am încadrat în categoria cărților de groază.
1. A doua moarte de Eugen Ovidiu Chirovici
Motiv: câteva scene de tortură foarte dure.
Prezentarea cărții:
„Deși aduce la viață o epocă tulbure în istoria Europei, în care intrigile, tortura și intimidarea sunt metodele uzuale prin care potentații își ating scopurile, volumul lui E.O. Chirovici se încheie într-o notă plină de sensibilitate. Nefericirea omului, moartea sufletului său, este pedeapsa pentru că uită un adevăr vechi de când lumea, enunțat și de cartea de căpătâi a umanității: „Iar dacă dragoste nu am, nimic nu sunt“. Cartea scoate la lumina un așa-numit Manuscris din Dummstein, menit să evoce credințele care formau paradigma mentală a spațiului european medieval, când, în numele Bisericii și sub influența superstițiilor, se desfășura o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Sunt dezvăluite, de asemenea, ritualurile de inițiere ale inchizitorului, care, în exercitarea oficiului cu care a fost investit, nu apare – asa cum îl infățișează imaginarul colectiv – sub masca torționarului sadic, ci dă la iveală o latură neașteptată a sufletului său.” (elefant.ro)
Romanul de debut al lui Eugen Ovidiu Chirovici propune o temă interesantă, exploatată superficial, după părerea mea. Am citit romane de debut mult mai bune decât acesta.
Cartea este disponibilă pe elefant.ro și libris.ro.
2. Parfumul de Patrick Suskind
Motiv: un personaj principal odios. N-am detestat niciodată un personaj literar atât de mult ca pe Grenouille.
Prezentarea cărții:
„In Provența secolului al XVIII-lea, viața locuitorilor din orașul Grasse se scurge în ritmul dictat de cele mai înmiresmate flori: iasomia, lavanda, tuberoza și trandafirul. Până când, într-o vară, diminețile parfumate încep să fie prilejul unor descoperiri macabre: trupurile goale ale unor fete nubile, ucise cu o lovitură în moalele capului. Nimeni nu știe cine e criminalul, nici adevăratul motiv ce îl împinge să le ia viața acestor tinere. Pentru Jean-Baptiste Grenouille, căci umilul ucenic parfumeur al văduvei Arnulfi, este vinovatul, frumusețea de-abia îmbobocită a victimelor sale este asemenea unei flori rarissime, care împrăștie în jurul ei efluvii prețioase. Din aceste efluvii sublime, Grenouille va distila cel mai primejdios parfum din lume.” (elefant.ro)
O carte cu o temă atât de generoasă. ar fi trebui să fie o încântare pentru cititor. Poate pentru un alt cititor, cu siguranță nu pentru mine.
Cartea este disponibilă pe elefant.ro și libris.ro.
3. Ultimul viking de O.G. Arion
Motiv: o carte cu vampiri, cucâteva scene cam violente pentru gustul meu.
Prezentarea cărții:
„Ultimul Viking, primul din seria Nemuritor, este un roman care abundă în creaturi fantastice, dar care, în același timp, este presărat cu date și fapte istorice reale. Nu lipsesc situațiile amuzante și o poveste de iubire cum nu s-a mai văzut. Cititorul are totodată ocazia de a afla lucruri interesante despre credințele și zeitățile vikingilor, precum și despre creaturile mitologice întâlnite în legendele diferitelor culturi.
Victoria Grey, o tânără pragmatică și bine ancorată în real, se trezește prinsă într-o aventură periculoasă având ca miză un străvechi tezaur viking, asupra căruia planează un blestem îngrozitor. Pornind într-o călătorie extraordinară către o lume ascunsă și întunecată, sceptica Victoria este obligată să înțeleagă și să accepte regulile acestei noi lumi. Va reuși acest lucru? Oare de-a lungul drumului se va regăsi pe sine, cea de odinioară?” (elefant.ro)
Ultimul viking e o carte care se bucură de o mare popularitate în rândul multor cititori. Așa m-am lăsat convinsă și eu s-o citesc, dar n-a fost ceea ce așteptam eu.
Cartea este disponibilă pe elefant.ro și libris.ro.
4. Zulu de Caryl Ferey
Motiv: este o carte de o violență incredibilă.
Prezentarea cărții:
„O poveste impregnată de suspans, exotism și senzualitate.
Incredibil de violent și provocator, „Zulu” a fost distins, printre altele, cu Marele premiu pentru literatură polițistă (2008) și Marele premiu al cititoarelor revistei ELLE (2009). A fost ecranizat în 2013 cu Forest Whitaker și Orlando Bloom în rolurile principale.
In copilărie, Ali Neuman a reușit să scape de cruzimea inimaginabilă a milițiilor Inkatha, care i-au torturat și ucis tatăl și fratele mai mare. Nici chiar mama lui nu știe prin ce a trecut… Devenit, între timp, șef al serviciului Omoruri al poliției din Cape Town, Neuman duce o luptă continuă împotriva violenței extreme, mizeriei, traficului de droguri și crimei organizate din suburbii. Insă atunci când în Grădina Botanică este găsit cadavrul fiicei unui rugbist afrikaander faimos, lucrurile scapă total de sub control. Un drog de sinteză necunoscut, o nouă tulpină de HIV, ritualuri tribale sinistre și un complot la cel mai înalt nivel il vor readuce pe Neuman față în față cu ura și practicile sângeroase dinaintea abolirii apartheidului. Pentru ca oficialii și adepții fostului regim încă pândesc în umbra acestei societăți divizate… ” (elefant.ro)
Zulu e o carte pe care am citit-o foarte greu, am simțit nevoia să fac pauze lungi și să evadez din atmosfera aceea atât de încărcată.
Cartea este disponibilă pe elefant.ro și libris.ro.
Nici mie nu îmi plac cărțile de groază. Din cele de mai sus, am citit Ultimul viking, exact volumul din poză, când nu era foarte la modă seria si l-am citit, datorită titlului, pentru ca îmi plac cărțile cu vikingi. Nu a fosf ce ma asteptam, dar spre surpriza mea mi-a plăcut si am continuat sa citesc seria.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Titlul m-a păcălit și pe mine, credeam că e o carte cu vikingi :).
ApreciazăApreciază
Din pacate nu pot spune ca am citit 3 din cartile enumerate de dvs. Am citit doar „Ultimul viking” care nu mi s-a parut de groaza, mai degraba o carte usoara si rapid de lecturat (sa zicem ca urmatoarele carti din serie sunt mai puternic conturate si se vede maturizarea treptata a stilului narativ). De obicei, nu citesc carti de groaza asa ca nu pot spune ca am experienta in acest sens.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici mie nu-mi plac cărțile de groază, dar am dat peste astea fie într-o campanie, fie crezând că e un alt gen de carte (:))).
ApreciazăApreciat de 1 persoană