Recunosc că, de câțiva ani buni, n-am avut o relație prea apropiată cu literatura română. Nu simțeam nevoia nici măcar să răsfoiesc vreo carte a mult mediatizatului domn Cărtărescu. Cât despre tinerele autoare care fac furori pe Facebook … nici cărțile lor nu mă ispitesc prea tare. Am citit totuși una, de curiozitate, dar m-a plictisit de moarte. Poate că sunt eu vreo specie mai ciudată de cititor, cine știe?
Pe de altă parte, am urmărit – nu consecvent totuși -, controversatul subiect al programei școlare, subiect asupra căruia toată lumea simte nevoia să-și dea cu părerea. Inclusiv eu, în rând cu lumea :).
Așadar, ce autori aș include în programă, dacă ar fi să mă întrebe cineva? Nu mă întreabă, de fapt, nimeni, așa că m-am întrebat singură :).
1. Martha Bibescu
Martha Bibescu sau Martha Bibesco (1889-1973), romancieră, poetă, memorialistă și politiciană româno-franceză, a fost una dintre cele mai cunoscute românce ale începutului de secol XX. Tatăl ei a fost un Lahovary, mama o Mavrocordat, iar soțul ei, prințul George Valentin Bibescu.
Era frumoasă, inteligentă, spirituală, elegantă, înconjurată mereu de personalități ale vremurilor sale – Marcel Proust, Antoine de Saint-Exupery, Winston Churchill, Charles de Gaulle, Alfons al XIII-lea al Spaniei, printre alții.
A publicat aproape 40 de volume și numeroase colaborări în presa vremii. Opera literară a castelanei de la Mogoșoaia, cum era supranumită, cuprinde romane autobiografice sau istorice, note de călătorie, versuri, biografii și evocări ale unor personalități (unele dintre ele semnate Lucile Decaux).
Aș include-o pe Martha Bibescu în programa școlară pentru portretele ei literare (regele Ferdinand, Marcel Proust), pentru eseurile de istorie și artă românească din Pages de Bukovine et de Transylvanie (1930), pentru notele sale de călătorie pline de farmec exotic (Les Huit paradis) și, nu în ultimul rând, pentru romanele sale, cu tentă autobiografică.
Recomandare:
- Catherine-Paris (1927).
2. Simona Antonescu
A debutat relativ târziu, la 46 de ani, și primul său roman, Fotograful curții regale (2014) a primit Premiul pentru debut al Editurii Cartea Românească (2016). Alte cărți scrise de Simona Antonescu: Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017).
Cărțile Simonei Antonescu, bine documentate, sunt povești pline de farmecul unor vremuri apuse, dar și veritabile lecții de istorie, și nu numai. Cuvintele par că ies din paginile cărților și te transpun în alte vremuri. Aproape fără să-ți dai seama, afli cum trăiau, cum munceau, cum se distrau, ce mâncau sau cum se îmbrăcau oamenii în vremurile respective.
Îmi aduc aminte că, în vremea liceului, am citit cu mare plăcere Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon. Elevii de azi nu mai savurează cartea asta, dar cred că romanele Simonei Antonescu, scrise într-un limbaj mult mai accesibil tânărului cititor din secolul al XXI-lea, ar putea s-o înlocuiască cu succes.
Recomandare:
- Fotograful curții regale (2014)
- Darul lui Serafim (2016)
- Hanul lui Manuc (2017).
3. Doina Ruști
Am cunoscut-o pe Doina Ruști când și-a lansat la Arad ultima carte, Mâța Vinerii. Am fost cucerită de personalitatea ei și am citit cartea imediat, deși nu prea părea genul meu.
De ce cred că Mâța Vinerii, de exemplu, ar putea să fie pe placul tinerilor cititori? Pentru că e o carte fantasy, gen literar la modă, se pare și pentru că Doina Ruști are o imaginație foarte bogată și scrie cu mult farmec despre leacuri din vise de greieri și rețete de bucate fermecate. Cred că bucătarul Silică ar face concurență cu succes unor chefi din emisiunile TV cu mare audiență.
Și, nu în ultimul rând, pentru că autoarea pare că are darul să trezească interesul tinerilor pentru literatură – o dovedesc sălile pline de la evenimentele la care participă.
A mai scris: Lizoanca, Manuscrisul fanariot, Fantoma din moară, Zogru, etc.
Recomandare:
- Mâța Vinerii (2017).
4. Igor Bergler
Cred că ar fi un autor interesant de studiat pentru că a „importat” cumva un model deja consacrat în Occident și pentru că Biblia pierdută a avut parte de o campanie de marketing foarte bună, neobișnuită până atunci în România.
Biblia pierdută este un thriller care se citește cu sufletul la gură de către fanii genului, nu puțini la număr, și este, în același timp, o veritabilă lecție de istorie.
Și nu în ultimul rând, Igor Bergler este un foarte bun ghid turistic care prilejuiește cititorilor o călătorie imaginară, cu siguranță mai interesantă decât o lecție clasică de geografie.
Recomandare:
- Biblia pierdută (2016).
Trebuie să mă pun la punct cu încă doi dar sunt total de acord cu propunerile!
Mulţumesc pentru recomandări!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu care doi? Nu m-am putut abține :)?
ApreciazăApreciază
Simona Antonescu şi Igor Bergler.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:).
ApreciazăApreciază
Mie Bergler mi se pare ca il cam copiaza pe Dan Brown. Cand am citit Biblia pierduta exact asta am simtit. Parca si unele fraze erau aproape identice …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie nu mi se pare ca l-a copiat :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da.. sunt 2 tabere am observat. Unii zic ca nu, altii ca da 🙂 Eu respect parerea tuturor, nu exista si nu va exista niciodata un scriitor care sa ii multumeasca pe toti. 🙂
ApreciazăApreciază
De acord :).
ApreciazăApreciază
Nu am citit nimic de autorii mentionati de tine. As include insa pe Lina Moaca cu al rau roman ”Pasi in trecut”. Personal cred ca e o lectura obligatorie pentru niste liceeni.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
N-am citit încă :).
ApreciazăApreciază
Primul titlu pe care l-aș adăuga în programa școlară este „20 de ani în Siberia” de Anita Nandriș-Cudla. Obligatoriu! Apoi îmi plac primele 3 sugestii ale tale, dar nu subscriu pentru Igor Bergler. E drept că nu l-am citit, nu sunt fan al genului dar nu cred că e de calibrul Simonei sau al Doinei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, nici nu incape comparatie. Dar l-as propune pentru ca sunt multi fani tineri ai genului, asa ca de ce nu? Am retinut propunerea ta, nu cunosc cartea, dar m-ai facut curioasa. O voi cauta.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Poate că ai dreptate, Dorina. Referitor la 20 de ani în Siberia, e un roman de memorii foarte trist. Să ai grijă, eventual, să te pregătești pentru el din timp. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma gandeam eu ca trebuie sa fie trist. O sa-l aman o vreme, cred. Poate dupa sarbatori.
ApreciazăApreciază
Foarte frumos articol, am retinut recomandarile tale, multumesc! Voi incepe (sper cat de curand) cu Hanul lui Manuc de Simona Antonescu, carte pe care ma bucur sa o am deja!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-a plăcut foarte mult „Hanul lui Manuc”. Lectură plăcută îți doresc!
ApreciazăApreciază
Multumesc, sunt sigura ca imi va placea si mie!
ApreciazăApreciat de 1 persoană