Despre autoare:
Eva Elisabeth „Liza” Marklund (n. 1962) este jurnalistă și scriitoare suedeză. Romanele ei au fost publicate în peste 30 de țări și s-au vândut în peste 9 milioane de exmplare. A primit numeroase premii literare. A debutat în 1995 și a scris mai multe romane polițiste dar și cărți de non-ficțiune.
Este coproprietară a unei importante edituri suedeze, scrie editoriale pentru tabloidul Expressen și este ambasador UNICEF.
Locuiește în Spania, împreună cu soțul său, Mikael.
Despre carte:
Produs publicat în 2010 de Trei
Colecția Seria neagră
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 384
ISBN: 978-973-707-445-4
Romanul începe cumva abrupt, cu o crimă care se petrece chiar în prolog. Acțiunea alertă m-a captivat imediat. Orașul Stockholm se pregătește să organizeze Jocurile Olimpice de vară. Cu câteva zile înainte de Crăciun, orașul acoperit de zăpadă, este zguduit de o explozie la stadionul Victoria, aflat încă în construcție, explozie soldată și cu o victimă, Christina Furhage, șefa Comitetului Olimpic.
Poliția începe să ancheteze cazul, de care, în paralel, se ocupă și departamentul de investigații al Kvallspresen, un important tabloid suedez, departament condus, de puțin timp, de Annika Bengtzon.
După câteva zile, o nouă explozie se produce la Star Hall, o altă bază olimpică. Victima este șeful unei echipe de muncitori care lucrau la arenă. Există vreo legătură între cele două victime? Răspunsul la această întrebare ar putea elucida misterul crimelor.
Annika începe să investigheze trecutul Christinei Furhage și descoperă că aceasta era departe de a fi femeia perfectă pe care o prezenta presa. Mulți o urau pe Christina și ar fi fost capabili s-o ucidă sau au un comportament ciudat, așa încât intră în cercul suspecților: soțul în vârstă, fiica ei piromană, un fiu abandonat pe când avea cinci ani, secretarul Comitetului Olimpic sau asistenta îndrăgostită de Christina.
Ritmul alert de la început începe să scadă, ca și cum autoarea ar fi uneori în pană de inspirație, așa că inserează (cam multe) fragmente despre munca în redacția ziarului, complet nerelevante pentru acțiunea romanului și neinteresante pentru cititor.
Finalul este previzibil, de la un moment dat încolo, un clișeu, cam nepotrivit pentru intriga romanului. Mă așteptam la altceva, ca să fiu sinceră. A fost ca și cum autoarea și-a pierdut brusc interesul pentru roman și l-a terminat cumva, ca să scape de el.
Mi-a plăcut, în schimb, că am aflat mai multe despre viața suedezilor – ce mănâncă, cum merg la serviciu, cum își cresc copiii. ș.a.
Un personaj plictisitor
Mă așteptam la un personaj mai interesant, sau cel puțin mai puternic.Annika Bengtzon este o ziaristă cu experiență, numită de curând la conducerea departamentului de investigații. Este, în același timp, soție și mamă, și pare că duce o luptă permanentă să împace toate ipostazele. Adesea pare depășită de situație, deși are un șef care o apreciază, un soț înțelegător și doi copii care se descurcă singuri cu micul dejun, deși sunt foarte mici.
E o carte care merită totuși să-i dai o șansă, mai ales dacă ești amator de romane mystery. Se citește ușor, e scrisă într-un limbaj accesibil, o companie bună într-o zi când nu ai altceva mai bun de făcut. Eu i-am dat 4/5 stele pe Goodreads, mai degrabă un 3,5.
Poți comanda cartea aici.
Am auzit ca Stockholm e o minunatie arhitecturala, daca l-as vizita mi-ar ramane in suflet, cum nu pot sa fac asta.m-as bucura sa-l descopar si altfel chiar si dintr-o carte.
ApreciazăApreciază
Da, poți descoperi câte ceva din Stockholm citind cartea asta :).
ApreciazăApreciază