Povestea Vienei de Jean des Cars

Despre autor:

Jean des Cars (n.1943) este un jurnalist și scriitor francez, despre care poți citi aici.

Despre carte: 

Produs publicat în 2016 de Corint
Format: 130X200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 320

povestea-vienei

Înainte să citesc cartea, îmi imaginam că Jean des Cars o să ne spună o poveste cu împărați și împărătese, cu arhiduci și arhiducese, muzicieni celebri și prăjitură bună. După primele pagini, renunțasem deja la poveste și mă gândeam că voi face o călătorie – imaginară, desigur – în care ghidul turistic ne va plimba prin Viena de azi dar și de ieri și-o să aflu lucruri interesante despre Schonnbrunn, Hofburg, Opera vieneză, Ring dar și despre Sissi, Mozart, Strauss, tortul Sacher, adică tot ceea ce preocupă un turist aflat în trecere prin Viena.

Am abandonat repede și speranța asta. Jean des Cars n-a fost nici povestitor, nici ghid turistic, mai degrabă a fost un profesor tobă de carte care vrea să împărtășească elevilor săi tot ceea ce știe despre Viena. Aș spune chiar că a „îmbrăcat  hainele” mai multor profesori: de istorie, de muzică, de istoria artei și de literatură.

Așa se face că am fost efectiv bombardată cu multe, prea multe, informații despre Viena, într-o ordine pe care nu am înțeles-o întotdeauna. Mai ales lecția de istorie s-a dovedit prea lungă și prea stufoasă, trebuie să recunosc. Noroc că, după Talleyrand și generalul Bernadotte, a intrat în scenă Sissi, așa că lectura a devenit ceva mai interesantă.

Multe evenimente, personaje, clădiri celebre, detalii picante se derulează într-un ritm alert prin fața ochilor cititorilor. Maria Tereza, Mozart, Beethoven, familia Strauss, Sissi, Franz Joseph, catedrala Sfântul Ștefan, Opera, Belvedere, Freud, Stefan Zweig, Cripta capucinilor, Hofburg sunt doar câteva dintre acestea.

Plus

 • documentarea minuțioasă pe care a făcut-o autorul pentru carte.

Minus

  • prea multe detalii istorice, care îngreunează mult lectura
  • autorul pune întrebări la care ai cumva senzația că vei afla și răspunsul, dar nu întotdeauna se întâmplă asta
 • dezordinea – cel puțin asta a fost senzația mea – în care sunt prezentate informațiile.

Am aflat totuși și câteva lucruri interesante:

  • Sissi, împărăteasa Austriei, era considerată de către soacra sa, arhiducesa Sophie, o „anarhistă” fiindcă se spăla prea des.
  • Sigmud Freud, părintele psihanalizei, avea în sertarul biroului său, punguțe cu cocaină. Ce făcea cu ele nu se știe cu exactitate, se poate doar presupune.
  • Johann Strauss-fiul a avut trei soții: prima cu câțiva ani mai în vârstă, iar celelalte două, cu mult mai tinere decât el.
 • Producția medie de prăjituri Sacher, a cărei rețetă este păstrată mai ceva ca un secret de stat, este în jur de 7000/zi. Consumate în hotel, restaurant, cafenea sau expediate în întrega lume.

Doar 3/5 stele pe Goodreads pentru Povestea Vienei. Dacă nu îți place istoria foarte mult, atunci această carte nu este pentru tine. Dacă aștepți o poveste romanțată despre Viena, trebuie să o cauți în altă parte.

Dacă totuși vrei să afli lucruri pe care (poate) nu le-ai știut despre Viena, găsești cartea la Elefant sau la Libris.

Lectură plăcută!

7 gânduri despre „Povestea Vienei de Jean des Cars

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.