Marea ducesă. O viață sub semnul iubirii de Laurie Graham – recenzie

Despre autoare:

Laurie Graham (n.1947, Leicester, Anglia) este jurnalist, scenograf și romancier. A publicat 16 romane și câteva volume de non-ficțiune. A locuit pentru o scurtă perioadă în Veneția, iar în prezent locuiește, împreună cu cel de-al doilea soț al său, în County Dublin, Irlanda.

Despre carte:

Produs publicat în 2015 de Alma
Colecția Iubiri și destine
Format: 140×210
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 288
ISBN: 978-606-741-361-8

Romanul este biografia romanțată a prințesei Victoria Melitta, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și sora reginei Maria a României. Am auzit despre Ducky, așa cum îi spunea toată lumea, atunci când am vizitat castelul Pelișor de la Sinaia, dar nu știam mare lucru despre ea până când am citit Marea ducesă. O viață sub semnul iubirii.

Victoria Melitta era fiica unei ducese Romanov și a unui duce de Edinburgh, nepoata unei regine și a unui țar, sora și verișoara unor capete încoronate.

„Suntem un trib mare. Într-o după-amiază de iarnă am încercat să-mi număr verii primari, pe cei vii și pe cei morți. Când am ajuns la patruzeci și șapte, ni s-a servit ceaiul și am renunțat.”

marea-ducesa

Chiar dacă este o biografie romanțată, nu este deloc o carte siropoasă, cum ai putea să crezi. Aș zice că este mai degrabă o caricatură a vremurilor tulburi de la începutul secolului al XX-lea. Poate pentru că Ducky este o persoană cu un dezvoltat simț al umorului, chiar dacă recunoaște că natura n-a înzestrat-o cu o față zâmbitoare. Așa se face că marea ducesă Ducky ne povestește viața ei, populată de diverse personaje pitorești: bunica regină, sora ei Missy, țarul Nicky, țarina Sunny, unchiul mare duce Bimbo și alții. Missy, regina Maria a României, de exemplu, apare ca o femeie mereu dornică de flirturi și cu ușa budoarului mereu deschisă. Mai mult decât atât, se sugerează că unul dintre copiii ei nu l-ar avea ca tată pe soțul său, Nando.

„Missy credea că am o atitudine greșită față de bărbați.

– Iei totul prea în serios, spunea ea. Nu are nimic de-a face cu mariajul, și cu bebelușii, și cu toate cele. Căsătoria e ca budinca de tapioca pe care suntem obligate s-o mâncăm. Acum ai nevoie de puțină dulceață.

Lui Missy îi plăceau flirturile. Le începea. și în momentul în care acestea își pierdeau farmecul, se uita în jur și căuta următoarea victimă.”

Victoria Melitta s-a căsătorit foarte tânără cu un verișor al ei, Ernest, marele duce de Hesse, deși era îndrăgostită de un alt văr, Kiril Vladimirovici, din familia Romanov. După câțiva ani, căsătoria ei cu Ernie se destramă, așa că Ducky își reface viața alături de Kiril Vladimirovici, dragostea vieții ei. Se mută în Rusia, la St. Petersburg, devenit Petrograd unde, fără voia ei este prinsă în tăvălugul unor evenimente istorice importante: primul război mondial, asasinarea lui Rasputin, revoluția rusă, căderea dinastiei Romanov.

Ce mi-a plăcut

  • detaliile, picante uneori, despre viața nobilimii ruse
  • ironia și autoironia cu care eroina principală privește lucrurile, chiar atunci când ele devin tragice:

„Am scotocit pe acolo. Bucătăriile erau un mister pentru mine pe atunci. Acum nu mai e chiar așa. De când suntem la Haikko am învățat să fac chiftele și heringi cu piure de cartofi. Dar în dimineața aceea nu găseam decât alimente misterioase precum mălai sau sos de vită Liebig. Mai erau și conserve de mazăre Crosse&Blackwell. Mi-a plouat în gură gândindu-mă la ele, dar nu știam să le scot din conservă, și oricât am gesticulat, femeia care gemea nu m-a ajutat deloc. Așa că am mâncat niște murături și un pachet de biscuiți pentru bebeluși, care erau vechi de puțin șapte ani.”

O carte pe care am evaluat-o la 4/5 stele pe Goodreads și pe care îți recomand s-o citești dacă îți place ficțiunea istorică sau cărțile romantice.

Cartea poate fi comandată la librăriile online

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „Marea ducesă. O viață sub semnul iubirii de Laurie Graham – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.