Central Park de Guillame Musso

Despre autor:

Guillaume Musso (n.1974) este unul dintre cei mai populari autori francezi contemporani. Poți citi mai multe despre Musso aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2016 de ALLFA
Colecția Serie autor MUSSO
Format: 130×200
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 360
ISBN: 978-606-783-026-2

O să o spun încă de la început: Central Park este un thriller psihologic de excepție, care te captivează încă de la prima pagină. E o carte pe care o citești, pagină după pagină, fără să o poți lăsa din mână, până la sfârșit. Cel puțin așa mi s-a întâmplat mie.

central-park

Povestea începe așa:

„Mai întâi, adierea rece și înțepătoare a vântului care-i mângâie fața.

Freamătul ușor al frunzișurilor. Susurul îndepărtat al unui pârâu. Ciripitul discret al păsărilor. Primele raze de soare pe care le ghicește prin vălul pleoapelor încă închise.” 

Alice Schafer, o polițistă franțuzoaică, se trezește în Central Park din New York, cu cămașa plină de sânge, cu un pistol asupra ei și cu un bărbat necunoscut de care este legată cu cătușe. Când acesta se trezește, Alice află că numele lui este Gabriel Keyne și e un muzician de jazz. Niciunul dintre ei nu are cea mai mică idee cum a ajuns pe banca din parc: cu o seară înainte, Gabriel cântase într-un club din Dublin, iar Alice petrecuse într-un club din Paris.

central-park
Central Park, New York

Fără bani, fără telefoane și doar cu câteva indicii suspecte asupra lor – un număr de telefon scris pe palma polițistei sau câteva cifre scrijelite pe brațul lui Gabriel – cei doi încep o cursă nebună, în încercarea de a desluși misterul prin care s-au trezit într-o dimineață pe o bancă din Central Park.

Momentele dramatice din prezent alternează cu amintirile tragice care o năpădesc pe Alice: uciderea copilului său încă nenăscut, moartea neașteptată a soțului său, lunga agonie prin care a trecut ea după tragicele evenimente.

„Există momente în viață când o ușă se deschide și ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine, Plutești în impondearbilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile înlocuiesc întrebările, frica cedează locul iubirii.

Trebuie să trăiești aceste momente.

Căci rareori durează.”

E o poveste care te ține cu sufletul la gură, mai mult decât atât răsturnările de situație sunt atât de rapide încât cu greu reușești să ții pasul cu ele. Iar finalul este cu totul neașteptat, unul romantic, plin de duioșie. Nu este unul tipic pentru un roman polițist, dar cu atât mai bine, din punctul meu de vedere.

„De fiecare dată, îți vei spune că, orice ți s-ar întâmpla acum, toate acele momente smulse din ghearele fatalității meritau osteneala de a fi trăite.

Și că nimeni nu va putea vreodată să ți le ia.”

Un roman care are toate ingredientele unui roman polițist clasic – un criminal în serie, personaje care nu sunt ce par a fi, urmăriri spectaculoase -, scris însă într-un stil modern, fluid, cu un limbaj simplu. Un roman pe care trebuie neapărat să-l citești, dacă-ți plac thrillerele psihologice. Iar dacă nu-ți plac, tot îți recomand să-l citești. Cine știe? Poate încep să-ți placă :).

Evaluarea mea: 5/5 stele pe Goodreads.

Lectură plăcută!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.