Cântecul maorilor de Sarah Lark

Despre autoare: 

Sarah Lark este o scriitoare germană, pasionată de Noua Zeelandă, despre care poți citi mai multe aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2014 de RAO
Colecția Biblioteca RAO
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 640
ISBN: 978-606-609-413-9

Povestea începută În țara norului alb, continuă în Cântecul maorilor, cu altă generație. Elaine O’Keefe și Kura-maro-tini sunt nepoatele celor două fete care, la mijlocul secolului al XIX-lea, au plecat din Anglia spre o nouă viață în Noua Zeelandă.

Timpul a trecut, viețile lui Helen și ale Gwyneirei s-au așezat, e timpul ca nepoatele lor să-și urmeze destinul. Elaine duce o viață liniștită în Queenstown până în ziua când i-a apărut în cale William Martyn, un tânăr irlandez abia debarcat pe Insula de Sud, de care se îndrăgostește imediat.

Nu-și găsește fericirea alături de el, fiindcă Gwynweira decide să-și viziteze familia și o ia cu ea și pe Kura. A fost de-ajuns o singură privire a Kurei ca William să se îndrăgostească pe loc de ea și s-o uite pe Elaine.

cantecul-maorilor

Dacă În țara norului alb, acțiunea s-a concentrat mai ales pe crescătorii de oi din Canterbury Plains, în Cântecul maorilor atenția se mută spre comunitatea de mineri din Greymouth, o localitate de pe Coasta de Vest.

Un personaj interesant

Kura-maro-tini – nu-i așa  că un personaj cu asemenea nume nu poate fi decât interesant? – este nepoata Gwyneirei Warden, pe jumătate maori. Kura este o apariție exotică, fascinantă pentru toți cei care o văd, dar mai ales pentru cei care o ascultă. S-a întâmplat chiar ca unul dintre ascultătorii unui cântec la pecorino (fluier maori) să se prăbușească la pământ.

Kura este pasională în tot ce face. Iubește muzica și vrea o carieră în Europa, așa că nu ezită să lase în urmă totul, inclusiv familia, atunci când crede că s-a ivit ocazia perfectă pentru asta. Kura se îndrăgostește de William Martyn și îl cucerește, chiar dacă asta frânge inima verișoarei sale, Elaine.

Pielea Kurei avea culoarea cafelei în care se amestecase din belșug smântâna albă și groasă. Și mai avea o sclipire aurie ce dădea impresia de căldură și te ademenea. Părul neted și lung până la coapse era negru ca pana corbului și strălucitor, așa încât părea că o perdea de onix ăi acoperea umerii. Genele ei lungi și sprâncenele ușor arcuite scoteau în evidență prin negrul lor profund ochii mari, de un albastru azuriu, ca al bunicii Gwyn. Privirea ei nu licărea ironic sau zglobiu ca la Gwyn, ci era calmă și visătoare, aproape plictisită, ceea ce îi dădea acestei frumuseți exotice o tentă de mister. Pleoapele grele adânceau impresia de visătoare care aștepta doar să fie trezită.

Un personaj plictisitor

Timothy Lambert este fiul proprietarului uneia dintre minele din Blenheim. A studiat în Europa și a lucrat în importante regiuni miniere ale lumii și s-a întors acasă hotărât să facă schimbări importante în mina Lambert. Acestea însă nu sunt privite cu ochi buni de tatăl său.

Tim pare că ar vrea să nu supere pe nimeni, este blând, calm, plictisitor de împăciuitor. Cu toate astea, reușește cumva s-o cucerească pe Elaine.

Un personaj enervant

Thomas Sideblossom pare bărbatul care ar putea vindeca rănile lăsate de trădarea lui William în inima lui Elaine. Se căsătoresc și Elaine pleacă cu el spre Lionel Station, ferma izolată a familiei.

Doar că Thomas își arată adevărata față imediat după căsătorie, care nu seamnănă deloc cu cea a tânărului romantic care a cucerit-o pe Elaine. Este un individ brutal, lipsit de scrupule, care-și terorizează soția, ajunsă un fel de ostatică în propria casă. El are însă și o slăbiciune: sunetul fluierului pecorino la care cântă Emere, o femeie maori, care l-a crescut pe Thomas.

Ce mi-a plăcut

  • că am aflat lucruri interesante despre maori, despre viața, cultura și tradițiile lor
  • că muzica tradițională a maorilor are un loc important în roman, aș putea spune că e aproape un personaj în sine.

Recomandare

  • nu te lăsa descurajat de cele peste 600 de pagini, e o carte cu o scriitură ușoară, cursivă, dar captivantă, așa că se citește ușor.

Cartea a primit din partea mea 5/5 stele pe Goodreads și evident că îți recomand s-o citești. Poți face asta chiar dacă n-ai citit În țara norului alb. Iar dacă ai făcut-o, cu atât mai bine.

Poți comanda cartea aici.

Lectură plăcută!


Citeşte şi articolul despre primul volum al trilogiei, În ţara norului alb.

 

5 gânduri despre „Cântecul maorilor de Sarah Lark

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.