O călătorie pe urmele lui Claude Monet

Claude Monet (1840-1926), părintele mișcării impresioniste, a  pictat aproape două mii de tablouri, pline de lumină, culoare și mișcare.

„Nu am decât meritul de a fi pictat întocmai după natură, străduindu-mă să reproduc propriile impresii față de fenomene trecătoare și schimbătoare.” (1926)

Monet nu a fost doar un pictor neobosit, ci și un călător pasionat. Așa încât i-au fost, rând pe rând, surse de inspirație Parisul, Londra, Veneția, orașele și morile de vânt olandeze, stâncile de pe coasta normandă, catedrala de la Rouen sau fiordurile norvegiene.

Gara Saint-Lazare. Sursa foto

Paris

Monet a călătorit de mai multe ori la Paris, unde a întâlnit alți pictori, care i-au devenit prieteni. Frecventa adesea cafenelele din Montmartre, printre ale căror clienți se regăseau Emile Zola, Degas, Renoir, Pissarro, Cézanne.

Café Guerbois de pe Avenue de Clichy era una dintre cafenelele cu o atmosferă boemă, unde artiști, scriitori și iubitori de artă întrețineau discuții înflăcărate. Atât de înflăcărate, încât s-a întâmplat ca în 1870, în urma unei discuții, Eduard Manet să-l rănească (ușor) într-un duel pe un critic de artă, nemulțumit de ce scrisese acesta.

În 1877, Claude Monet s-a mutat la Paris, împreună cu familia, iar unul dintre motivele care l-au determinat să facă asta a fost atracția față de Gara Saint-Lazare, pe care a pictat-o în nu mai puțin de 12 tablouri. Se spune că obținuse chiar aprobare să oprească trenurile sau să dispună alimentarea lor cu cărbuni, astfel încât pictorul să vadă exact ceea ce voia el.

Parlamentul Britanic. Sursa foto

Londra

În octombrie 1870, Monet s-a mutat, împreună cu soția și fiul său, la Londra, unde a rămas șapte luni. În timpul primei sale șederi la Londra, a vizitat cele mai importante muzee și galerii și a pictat șase tablouri.

În anii care au urmat, s-a întors de câteva ori la Londra, unde a pictat Waterloo Bridge, Charing Cross Railway Bridge și Houses of Parliament.

Zuiderkerk, Amsterdam. Sursa foto

Olanda 

Claude Monet a vizitat Olanda de cel puțin două ori, în 1871 și în 1886. Olanda a fost sursa de inspirație pentru 42 de tablouri.

În 1871, s-a stabilit, pentru o perioadă, la Zaandam, un orășel aflat la nord-est de Amsterdam.

„Este un loc perfect pentru pictură, peste tot sunt lucruri foarte vesele. Case de toate culorile, sute de mori de vânt, bărci minunate.”

Casa albastră din Zaandam. Sursă foto

Coasta de Azur

În decembrie 1883, a făcut un tur al Coastei de Azur, împreună cu colegul și prietenul Renoir. A fost o călătorie de plăcere, de data nu intenționau să lucreze împreună, așa cum o mai făcuseră în trecut. Cei doi pictori și-au continuat călătoria până în Italia, la Genova. Renoir mai vizitase Italia, dar Monet o vedea pentru prima dată.

O fermă mică în Bordighera. Sursa foto

Bordighera, Italia 

Monet a revenit în Italia în ianuarie 1884 și a ajuns la Bordighera, o mică localitate de pe malul Mării Ligurice, situată între Monte Carlo și San Remo.

„Mă aflu într-o țară a minunilor, nici nu știu de unde să încep să privesc. Totul este extraordinar de frumos și aș vrea să pictez totul.”

La Bordighera a realizat aproape 50 de peisaje și a pictat într-o grădină splendidă de palmieri, citrice și măslini.

Ploaie la Etretat. Sursa foto

Étretat

Étretat este o mică localitate de coastă, din regiunea Normandia, în nord-vestul Franței, aproape de Le Havre, orașul natal a lui Monet. Este binecunoscută pentru stâncile sale calcaroase, trei arcuri și o formațiune denumită Acul, care se ridică la 70 de metri deasupra mării.

Monet a petrecut iarna anului 1885 la Étretat, unde a fost vizitat de romancierul Guy de Maupassant, care a scris:

„Încă o dată a prins cu amândouă mâinile  un torent de ploaie abătut asupra mării și l-a așternut pe pânză. Ceea ce a pictat era ploaie adevăartă., nimic altceva decât ploaia care arunca un văl peste unde, stânci și cer, pe care cu greu le puteai distinge sub acel potop.”

Dimineață la Antibes. Sursa foto

Antibes

În ianuarie 1888, Monet revine pe Coasta de Azur, la Antibes, pentru a regăsi soarele sudului și blândețea culorilor pale ale Mediteranei. Orașul vechi este înconjurat de fortificații din secolul al XVI-lea, în formă de stea (Fort Carré). La Antibes se găsește și un muzeu dedicat lui Pablo Picasso.

Monet a realizat acolo 10 peisaje marine, pe care le-a expus în galeria lui Theo van Gogh, fratele lui Vincent van Gogh.

Catedrala din Rouen. Sursa foto

Rouen 

Monet s-a hotărât să studieze efectele luminii și condițiilor atmosferice asupra unui edificiu și și-a ales ca subiect Catedrala din Rouen, Normandia. În februarie 1892, a plecat la Rouen și s-a instalat într-un hotel din fața catedralei. Timp de două luni, s-a concentrat asupra portalului și turnului catedralei și a pictat 50 de tablouri.

Jurnalistul și omul politic George Clemenceau a scris:

„Privind de aproape Catedralele lui Monet, acestea par a fi făcute dintr-o zidărie de nedefinit, multicoloră, fărâmițată pe pânză dintr-un acces de furie. Acest impuls sălbatic este fără îndoială rodul pasiunii, dar și al științei.”

Catedrala din Rouen este o clădire cu arhitectură gotică, situată pe malul drept al Senei, nu departe de locul unde Ioana d’Arc a fost arsă pe rug în 1431. Construcția catedralei a început în 1145 și a durat până în 1880. Are o turlă cu înălțime de 151 metri.

Dacă ajungi la Rouen, să știi că Hotel d’Angleterre mai există și azi :).

Satul Sandviken din Norvegia. Sursa foto

Norvegia 

În februarie 1895, Claude Monet a plecat în Norvegia, unde locuia fiul său vitreg, ca să studieze lumina nordului și peisajele acoperite de zăpadă. A făcut excursii prin fiorduri, la muntele Kolsaas și în satul Sandviken.

Sandviken este o mică localitate din apropiere de Bergen, unde s-a deschis, în 1949, Gamle Bergen Museum, un muzeu în aer liber cu case tradiționale din anii 1700-1800. A fost reconstruit și vechiul oraș Bergen, cu 50 de case din lemn.

Palazzo Dario. Sursa foto

Veneția 

Monet ajunge la Veneția în 1908 și descoperă un oraș fascinant, care a inspirat pictori celebri (Renoir, Sargent, Turner) dar și scriitori importanți.(Henry James, Thomas Mann, Marcel Proust și alții). Poate influențat de aceste evocări venețiene, poate pentru că vederea lui Monet era tot mai slăbită, el a pictat un oraș mai degrabă trist, învăluit în ceață, imagini voalate, reflecții în apele liniștite ale lagunei.

Recomandare de lectură

  • Viața și opera lui Monet, editura Adevărul, 2009

4 gânduri despre „O călătorie pe urmele lui Claude Monet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.