În țara norului alb de Sarah Lark

Despre autoare:

Sarah Lark (n.1958, Bochum, Germania) este unul dintre pseudonimele folosite de Christiane Gohl, o autoare germană, care scrie și sub numele Ricarda Jordan sau Elisabeth Rotenberg. Ea scrie romane și cărți pentru copii.
A studiat istoria și literatura. A lucrat ca ghid de turism, profesor la gimnaziu și scriitor de reclame. Pe când lucra ca ghid, a descoperit Noua Zeelandă, care i-a plăcut atât de mult încât i-a dedicat o serie de romane.
Îi plac mult caii, care au ajuns subiecte în multe din cărțile sale, mai ales cele pentru copii.
Locuiește în sudul Spaniei, în apropiere de Almeira.

Despre carte:

Produs publicat în 2010 de RAO
Colecția Pentru tine
Format: 130×200
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 704
ISBN: 978-606-825-198-1

Știi cărțile alea pe care nu le mai poți lăsa din mână până le termini de citit? Ei bine, În țara norului alb este exact genul acela de carte, căruia îi dai pagină după pagină, nerăbdător să afli ce se întâmplă mai departe.

in-tara-norului-alb

Este povestea primilor coloniști britanici, care, la mijlocul secolului al XIX-lea pleacă la capătul lumii, să-și făurească o viață nouă. Așa au făcut și Gwyneira Sillkham și Helen Davenport, două tinere care au plecat în Noua Zeelandă să se căsătorească cu bărbați pe care nu-i cunoșteau. Gwyneira provenea dintr-o familie înstărită și a fost nevoită să se căsătorească cu Lucas Warden, după ce tatăl ei a pierdut la un joc de cărți, iar Helen era dintr-o familie modestă, aparent fără niciun viitor la Londra, așa că a răspuns solicitării unui fermier de a se căsători cu el.

După o lungă călătorie, cele două tinere debarcă la Lyttelton și își descoperă noua patrie.

Abia când se apropiară de țărm, se profilară prin ceață munții și contururi aspre de stânci, în spatele cărora se buluceau din nou nori.

Arăta ciudat, de parcă munții ar fi plutit în albul acela strălucitor ca vata.”

„Se spune că tot astfel s-a prezentat acest pământ primilor călători veniți în canoe, oameni din Polinezia, care au ajuns în Noua Zeelandă. De aceea, Noua Zeelandă are numele în maori aotea-roa, țara marelui nor alb.

La scurtă vreme, Gwyneira și Helen descoperă că familiile Warden și O’Keefe se dușmănesc de moarte. Cu toate astea, nu renunță la prietenia lor. Amândouă descoperă că soții lor nu erau deloc ce sperau ele să fie, dar nu se lasă înfrânte de această dezamăgire și își împlinesc destinul așa cum știu ele mai bine. Una crescând oi și alte animale la prospera fermă a familiei Warden, iar cealaltă întemeind o mică școală pentru copiii maori și încercând să țină pe linia de plutire modesta fermă O’Keefe.

Personaje interesante

Romanul este populat de o serie de personaje puternice (Gwyneira Warden), personaje cu care poți să empatizezi (Helen O’Keefe sau James McKenzie), unele ușor excentrice (Daphne și gemenele Mary și Laurie), dar și de personaje nesuferite (Gerald Warden, Howard O’Keefe, ca să mai vorbim de micul ticălos Paul). Aceștia trei sunt niște personaje atât de enervante, încât ajungi aproape să-i urăști.

Aventuri palpitante 

Personajele au parte de multe aventuri în acea lume îndepărtată. Gwyneira nu reușește să dea naștere moștenitorului mult așteptat de socrul ei, apoi când, în sfârșit, dă naștere unui copil, în urma unei relații adulterine, copilul, o fată, e o mare dezamăgire pentru bunicul ei. Maorii care trăiesc în satele din apropierea fermelor revendică pământurile despre care spun că le-au fost luate prin înșelătorie de la strămoșii lor și pun în pericol liniștea celor două familii. Helen are un băiat, dar duce o viață nefericită alături de brutalul ei soț, Howard. Evenimentele se succed cu rapiditate, așa că aproape nici nu realizezi cum trec anii, chiar deceniile, de când cele două fete au sosit de la Londra. Timpul zboară pe nesimțite și sub ochii cititorilor se naște o nouă națiune.

Teme controversate

Romanul abordează subiecte controversate precum abuzul, discriminarea rasială, violența conjugală, violul, homosexualitatea, iubirea interzisă.

Pentru aceste motive și nu numai, îți recomand să citești În țara norului alb, o saga fascinantă, prima carte din trilogia dedicată Noii Zeelande.

Evaluarea mea: 5/5 stele pe Goodreads.

Cartea poate fi comandată AICI.

Lectură plăcută!

Publicitate

28 de gânduri despre „În țara norului alb de Sarah Lark

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.