Zulu de Caryl Ferey

Despre autor:

Caryl Férey (n.1967) este romancier și scenarist francez. Scrie mai ales romane polițiste, dar și povestiri, piese de teatru radiofonic și scenarii pentru televiziune. Cărțile lui au fost traduse în peste zece limbi.

Și-a petrecut copilăria în Marea Britanie, până în 1974, când familia sa s-a mutat în Franța, în Montfort-sur-Meu. Îi place să călătorească, a vizitat Europa pe motocicletă, iar la 20 de ani, a făcut o călătorie în jurul lumii.

În 1994, a apărut primul său roman, Avec un ange sur les yeux. Romanul Zulu, publicat în 2008, i-a adus consacrarea internațională și zece premii literare.

Despre carte:

Produs publicat în 2016 de ALLFA
Format: 130X200
Tip copertă: Broșată/Cartonată
Număr pagini: 352
ISBN: 978-973-724-964-7

zulu

Zulu este, probabil, cea mai grea carte pe care am citit-o vreodată. E o carte necruțătoare cu cititorul, incredibil de violentă și dură, dar pe care nu vrei s-o lași din mână până la ultimul cuvânt. Iar, când, în cele din urmă ajungi la final, te simți ca și cum tocmai ai străbătut deșertul Namibiei, sub un soare necruțător, și răsufli ușurat la gândul că ai reușit. Asta a fost senzația mea: am tras adânc aer în piept și m-am bucurat că s-a terminat. A fost o experiență care m-a solicitat emoțional în cel mai înalt grad.

Povestea – dacă poate fi numită poveste – începe cu Ali Neuman, un copil care asistă neputicios la torturarea și uciderea tatălui și fratelui său mai mare de către milițiile Inkatha, o formațiune politică militantă opozantă a Congresului Național African, condus de Nelson Mandela. Mai târziu, Ali devine șeful Serviciului Omoruri al poliției din Cape Town și, din această postură, duce o luptă crâncenă împotriva traficanților de droguri și a bandelor de crimă organizată din suburbii.

„În jurul Cape Townului erau vreoșase suburbii, adică o populație de două până la trei milioane de persoane, plus taberele de boschetari. Mai simplu era să-i ceri un foc lui Dumnezeu.”

În Grădina Botanică este descoperit cadavrul unei tinere afrikandeer, fiica unui rugbyst faimos, care părea să fi fost drogată și violată înainte de a fi ucisă. Aceasta nu avea să fie decât prima dintr-un lung șir de crime, pe care Ali Neuman și echipa sa de polițiști încearcă să le elucideze. Ei au de-a face cu bande de traficanți de droguri din suburbii, cu prostituți, jocuri de noroc și criminali fără scrupule. Plus practici sângeroase dinaintea abolirii apartheidului. Și peste toate astea, adepții fostului regim stau la pândă.

Personajele par să ducă o luptă grea cu propriul lor trecut, dar în această atmosferă plină de brutalitate, Josephina, mama bătrână și aproape oarbă a lui Ali aduce puțină lumină și seninătate. Ea se străduiește să-i ajute pe cei mai puțin norocoși și parcă radiază dragoste și speranță. Nu pentru multă vreme însă.

În cele din urmă, lupta nu se termină cu triumful forțelor binelui, ceea ce poate că-ți lasă un gust amar, îndulcit puțin de o firavă speranță în reconcilierea dintre trecut și prezent.

Ce este Zulu?

  • o thriller întunecat, care nu-și menajează deloc cititorii
  • o poveste realistă și bine documentată despre Africa de Sud, la început de secol XXI
  • o critică socială impecabilă
  • un roman noir foarte bine scris, în care se regăsesc deopotrivă magie neagră, trafic de droguri, politică, rasism
  • un roman ecranizat în 2013 cu Orlando Bloom și Forest Whitaker în rolurile principale.

Editura All mi-a trimis cartea și mă bucur că am citit-o, chiar dacă nu a fost un lucru ușor să fac asta. Partea bună e că, la sfârșit, am putut respira oarecum ușurată la gândul că trăiesc în altă parte a lumii.

Cartea poate fi comandată pe site-ul Editurii All.

Lectură plăcută!

Publicitate

2 gânduri despre „Zulu de Caryl Ferey

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.