Povestea narcisei

Narcisa este o plantă perenă din familia Amaryllidacea, cu flori albe sau galbene, mai rar portocalii sau roz și cu un parfum puternic.

Originea numelui narcisei este uneori legată de Narcis, care, în mitologia vechilor greci, era un tânăr de care se îndrăgosteau fără succes toate nimfele.El a fost blestemat de Nemesis, zeița răzbunării, să se îndrăgostească de el însuși. Dorind să-și îmbrățișeze propria sa imagine din apă, Narcis s-a înecat, iar la moartea lui au apărut narcisele, flori cu capul în jos, asemenea lui Narcis.

Dar numele se pare că vine, de fapt de la mirosul amețitor, narcotic (narcao, în limba greacă înseamnă a ameți, a amorți) al unei specii de narcise care creștea în Grecia, cu mult înainte de povestea lui Narcis.

povestea-narcisei

Planta este originară din sud-vestul Europei (Peninsula Iberică) și din nordul Africii, răspândindu-se apoi până în Orientul Îndepărtat. În Europa a devenit populară abia după secolul al XVI-lea, iar în secolul al XIX-lea Olanda a devenit un important centru în care se cultivau narcise.

Simbolistică

Narcisa este considerată simbolul primăverii iar în cultura occidentală este asociată adesea cu Postul Paștelui.

În diferite culturi, ea a fost asociată cu vanitatea, bogăția, norocul, sensibilitatea, timiditatea, discreția și modestia.

Narcisei, în special celei albe, i-a fost atribuită și o semnificație funerară, crezându-se că e o plantă care vine din Infern, unde creștea pe malurile râului Styx, unde zeul Hades voia s-o atrag[ pe Persefona. Există chiar tradiții europene conform cărora nu e bine să aduci narcise în casă, fiindcă aduc ghinion.

Grecii o considerau floarea zeițelor ursitoare care hotărau destinul nou-născutului.

Narcisa era folosită și ca o plantă magică, în vrăjile de chemare a dragostei, iar arabii o considerau un afrodisiac foarte puternic.

O specie de narcisă este floarea națională a Țării Galilor, asociată cu Ziua Sf. David, sărbătorită pe 1 martie.

Narcisa este floarea tradițională a Anului Nou persan (Newroz) și chinezesc.

Știați că…?

 • termenul de narcisă îi desemna în jargonul militar britanic pe soldați, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
 • se spune că bulbii de narcisă erau folosiți de soldații romani răniți pentru a muri fără dureri – atunci când nu mai aveau scăpare, ei mâncau câțiva bulbi și cădeau într-un somn greu și apoi într-o moarte ușoară
 • narcisele erau folosite în Egiptul Antic pentru decorarea mormintelor
 • narcisa este un ingredient important folosit în parfumerie
 • ea furnizează un alcaloid, care, ingerat accidental, poate fi toxic, dar care se folosește la producerea unui medicament pentru tratarea bolii Alzheimer.

Narcisa în cultură

În literatură, narcisele au apărut în operele lui Sofocle,  Plutarh, Homer, Virgiliu și Ovidiu dar și ale lui Shakespeare, Milton, Shelley, Keats, Wordsworth sau Mihai Eminescu.
„Răspânde suflarea narciselor albe/Balsamu-i divin” (Mihai Eminescu, „O călărire în zori”).
În cultura chineză, sunt mai multe legende asociate narciselor, iar în literatura persană, narcisa este un simbol al ochilor frumoși și apare în numeroase poeme.
În artele vizuale, narcisele apar în frescele de la Pompei, în iconografia creștină, în reprezentările Bunei Vestiri, dar și în tablouri, cum ar fi cele ale lui Vincent Van Gogh.
Festivaluri ale narciselor au loc anual, în multe locuri, printre cele mai populare fiind festivalul din luna mai, de la Montreux, Elveția.

Recomandare de lectură:

Lucia ImpellusoNatura și simbolurile sale: plante, flori și animale, BucureștiMonitorul Oficial

Surse: cartea recomandată, wikipedia.com

15 gânduri despre „Povestea narcisei

 1. Îmi place tare mult să citesc astfel de lucruri, în special despre legendele apariției unui lucru, a unei vietăți, căci aceste lucruri dau o tentă magică acestei lumi prinsă în vraja betonului rece și tehnologiei care ne acaparează viața.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Stiam despre lehenda lui Narcis dar deloc despre celelalte lucruri aflate aici. Multumesc! Eu stiu, de asemenea, ca nu este bine sa tii narcise intr-o incapere inchisa, peste noapte cand dormi, deoarece parfumul lor este toxic. 😛

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.