Narcisa este o plantă perenă din familia Amaryllidacea, cu flori albe sau galbene, mai rar portocalii sau roz și cu un parfum puternic.
Originea numelui narcisei este uneori legată de Narcis, care, în mitologia vechilor greci, era un tânăr de care se îndrăgosteau fără succes toate nimfele.El a fost blestemat de Nemesis, zeița răzbunării, să se îndrăgostească de el însuși. Dorind să-și îmbrățișeze propria sa imagine din apă, Narcis s-a înecat, iar la moartea lui au apărut narcisele, flori cu capul în jos, asemenea lui Narcis.
Dar numele se pare că vine, de fapt de la mirosul amețitor, narcotic (narcao, în limba greacă înseamnă a ameți, a amorți) al unei specii de narcise care creștea în Grecia, cu mult înainte de povestea lui Narcis.
Planta este originară din sud-vestul Europei (Peninsula Iberică) și din nordul Africii, răspândindu-se apoi până în Orientul Îndepărtat. În Europa a devenit populară abia după secolul al XVI-lea, iar în secolul al XIX-lea Olanda a devenit un important centru în care se cultivau narcise.
Simbolistică
Narcisa este considerată simbolul primăverii iar în cultura occidentală este asociată adesea cu Postul Paștelui.
În diferite culturi, ea a fost asociată cu vanitatea, bogăția, norocul, sensibilitatea, timiditatea, discreția și modestia.
Narcisei, în special celei albe, i-a fost atribuită și o semnificație funerară, crezându-se că e o plantă care vine din Infern, unde creștea pe malurile râului Styx, unde zeul Hades voia s-o atrag[ pe Persefona. Există chiar tradiții europene conform cărora nu e bine să aduci narcise în casă, fiindcă aduc ghinion.
Grecii o considerau floarea zeițelor ursitoare care hotărau destinul nou-născutului.
Narcisa era folosită și ca o plantă magică, în vrăjile de chemare a dragostei, iar arabii o considerau un afrodisiac foarte puternic.
O specie de narcisă este floarea națională a Țării Galilor, asociată cu Ziua Sf. David, sărbătorită pe 1 martie.
Narcisa este floarea tradițională a Anului Nou persan (Newroz) și chinezesc.
Știați că…?
- termenul de narcisă îi desemna în jargonul militar britanic pe soldați, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
- se spune că bulbii de narcisă erau folosiți de soldații romani răniți pentru a muri fără dureri – atunci când nu mai aveau scăpare, ei mâncau câțiva bulbi și cădeau într-un somn greu și apoi într-o moarte ușoară
- narcisele erau folosite în Egiptul Antic pentru decorarea mormintelor
- narcisa este un ingredient important folosit în parfumerie
- ea furnizează un alcaloid, care, ingerat accidental, poate fi toxic, dar care se folosește la producerea unui medicament pentru tratarea bolii Alzheimer.
Narcisa în cultură
Recomandare de lectură:
Lucia Impelluso – Natura și simbolurile sale: plante, flori și animale, București, Monitorul Oficial
Surse: cartea recomandată, wikipedia.com
Îmi place tare mult să citesc astfel de lucruri, în special despre legendele apariției unui lucru, a unei vietăți, căci aceste lucruri dau o tentă magică acestei lumi prinsă în vraja betonului rece și tehnologiei care ne acaparează viața.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Imi plac enorm legendele. Iar cea a narcisei e chiar frumoasă. Iubesc narcisele, deopotrivă pe cele albe și pe cele galbene.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cate lucruri interesante am aflat astazi despre narcise!!! Nici macar 70% din ele nu le stiam. Iti vine sa crezi ca habar nuaveam de existenta narcisei roz? Multumesc pentru informatii!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag! 😊
ApreciazăApreciază
Excelent articol! Mi-a plăcut foarte mult să îl citesc! Și am aflat și lucruri pe care nu le știam. Mulțumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Un articol frumos si cu informatii noi, pentru mine, cel putin. Si eu am narcise in curte, abia astept sa vad ce culoare au (nu stiu inca, pentru ca este prima primavara la casa noastra).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu ştiam toate acestea. La fel ca mulți alții, asociam Narcisa cu povestea lui Narkisos, când de fapt mitul a apărut datorită florii.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Stiam despre lehenda lui Narcis dar deloc despre celelalte lucruri aflate aici. Multumesc! Eu stiu, de asemenea, ca nu este bine sa tii narcise intr-o incapere inchisa, peste noapte cand dormi, deoarece parfumul lor este toxic. 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, se pare că așa e 😊.
ApreciazăApreciază
Interesant, nu stiam ca este o otrava atat de puternica si ca in dozajul potrivit poate trata Alzheimerul. Multumesc pt informatii!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iubesc florile, mai ales cele mirositoare. Ma preocupa simbolismul lor. Foarte documentat. Uneori ne bucuram de lucruri marunte, fara sa le acordam de fapt atentie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cate informatii! Super tare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu stiam ca acesta planta are o simbolostica atat de bogata. Imi plac la nebunie articolele de genul acesta, pentru ca mereu am ceva de invatat din ele 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mă bucur să aflu aceste informații interesante. Narcisa este una dintre florile preferate din anotimpul primăverii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu stiam decat foarte putine lucruri despre narcise. Multumesc pentru informatiile foarte utile! Imi plac genul asta de articole.
ApreciazăApreciat de 1 persoană