Povestea zambilei

Zambila sau Hyacinth-ul este o plantă bulboasă din familia Asparagaceae, originară din estul Mării Mediterane, începând din sudul Turciei până în nordul Israelului. Se pare că există în jur de 2000 de tipuri de zambile, de toate culorile, roz, albastru, portocaliu-somon, violet închis, etc. Una dintre ele, Midnight Mystic, foarte rară, are florile de culoare neagră.

Povestea

Se spune că zambila poartă numele unui tânăr frumos, Hiacinthos, de care s-ar fi îndrăgostit Apollo, dar ar fi fost admirat și de zeul vântului de vest, Zephiros. Într-o zi, Apollo și Hiacinthos s-au întrecut în aruncarea discului. Zeul a aruncat primul, Zephiros a suflat peste disc, acesta a ricoșat și l-a lovit mortal pe Hiacintos. Deznădăjduit, Apollo a preschimbat sângele care curgea din rană în floarea care poartă numele tânărului ucis. Ovidiu, poetul exilat la malul Mării Negre, a povestit că lacrimile lui Apollo au căzut pe flori și le-a transformat într-un simbol al durerii sale. Apollo fiind zeul înțelepciunii și al muzelor, zambila a devenit un simbol al cumpătării și înțelepciunii.

povestea-zambilei

Simbolistică

În simbolistica creștină, floarea evocă imaginea lui Hristos apare uneori în reprezentările Nașterii. Zambila de culoare albastră este simbolul sincerității.

Zambila este asociată adesea cu primăvara și revenirea naturii la viață. Este folosită pentru decorarea mesei festive de Anul Nou persan (Nowruz), celebrat cu prilejul echinocțiului de primăvară.

În limbajul victorian al florilor, zambila simboliza sportul și joaca.

Bine de știut

Bulbul de zambilă este toxic, așa că nu uita să-ți pui mănuși când îl atingi.

Recomandare de lectură

Lucia ImpellusoNatura și simbolurile sale: plante, flori și animale, BucureștiMonitorul Oficial

Surse: cartea recomandată, wikipedia.com

3 gânduri despre „Povestea zambilei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.