Cum m-am apucat de citit?

Relaţia mea de dragoste cu cărţile e atât de veche, încât nici nu-mi aduc bine aminte cum a început :). N-am fost un copil precoce, aşa că nu s-a întâmplat înainte să merg la şcoală. Doamna învăţătoare a fost primul meu ghid în lumea minunată a cărţilor. Şi a fost foarte eficientă, aşa încât am devenit curioasă să citesc mereu altceva şi făceam asta chiar în timpul orelor. Noroc că aveam atenţie distributivă, aşa că nu prea mă prindea Doamna că mă ocup cu cărți de beletristică în loc de cărți de matematică :).

Cred că am început cu Creangă, pe care l-am însoţit în lumea minunată a copilăriei. Şi nu-mi amintesc să-mi produs dificultăţi arhaismele sau regionalismele, cum aflu că se întâmplă azi. Ba chiar mi se păreau că dau farmec amintirilor. Am mers cu Nică la scăldat, am cules cireşe, parcă am dat şi pe la şcoală. Sau am încercat să chiulim?

În scurtă veme, m-am alăturat „cireşarilor” în aventurile lor prin peşteri şi muzee. Şi cât mi-a mai plăcut cartea aia! Cu drag mi-aduc aminte că Ursu a fost primul personaj literar masculin la care am visat cu ochii deschişi.

Lumea largă mă aştepta s-o explorez, aşa că am pornit într-o lungă călătorie (cam două volume) în căutarea căpitanului Grant, împreună cu copiii lui şi avându-l ca ghid pe Jules Verne, fireşte.

Locul lui Ursu – încă mai visam la el – a fost ocupat de D’Artagnan şi de ceilalţi muşchetari. Ce aventuri am mai trăit pe străzile Parisului şi la curtea regală!

Următorul pe listă a fost Winnetou. Parcă îmi aduc şi acum aminte cum trosnea focul indian de tabără, cum goneau caii în galop sau cum îşi spiona Winnetou duşmanii.

Au urmat apoi alte şi alte cărţi noi care mi-au acaparat atenţia. Cred de la cărţi mi se trage dorul ăsta de a pleca mereu să explorez lumea. Şi o fac ori de câte ori am ocazia. Şi dacă nu pot pleca, am întotdeauna o variantă la îndemână: o carte care să-mi dea măcar senzaţia unei călătorii minunate în alte locuri şi chiar în alte vremuri.

Articol ce răspunde provocării Libris, cu ocazia ediției a XIV a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.