7 femei celebre și poveștile lor de viață (2)

1. Agatha Christie (1890–1976) 

Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan, născută Miller, este cea mai cunoscută scriitoare de romane polițiste din toate timpurile. Personajele ei, Hercule Poirot și Miss Marple, sunt cunoscute în lumea întreagă. A scris 66 de romane mistery, 14 volume de povestiri, o piesă de teatru și alte șase romane sub pseudonimul Mary Westmacott. În 1971, a primit titlul de Dame pentru contribuția adusă literaturii universale.

Agatha Christie se numără printre cei mai bine vânduți autori din toate timpurile, iar piesa ei, Cursa de șoareci, este cea mai longevivă piesă a tuturor timpurilor, s-a jucat fără întrerupere, începând cu 1952, în peste 25.000 de reprezentații.

agatha-christie-jurnalul-secret

Agatha Christie. Jurnalul secret de John Curran

Prezentarea cărții:

„Când Agatha Christie a murit în 1976, la vârsta de 85 de ani, devenise cea mai populară autoare a lumii. Cu vânzări de peste 2 miliarde de exemplare în întreaga lume, ea obținuse imposibilul – mai mult de o carte publicată anual începând cu anii 1920, fiecare devenind un bestseller. Fiind atât de prolifică, mulți au susținut chiar că avea o memorie fotografică. Era adevărat? Sau în cei 55 de ani de activitate, Agatha Christie a recurs la metode mai lumești de planificare a ingenioaselor crime din romanele sale?

După moartea lui Rosalind, fiica Agathei Christie, la sfârșitul anului 2004, a iesit la iveală o moștenire remarcabilă – 73 de volume scrise de mâna autoarei. Deși era cunoscută existența lor, aceste caiete fuseseră în mare parte ignorate, probabil din cauza faptului că scrisul atât de celebru al Agathei Christie era atât de greu de descifrat. Dar când arhivarul John Curran a început să descifreze caietele, a devenit evidentă dimensiunea și importanța acestei adevărate comori.

Volumul conține două povestiri originale cu Hercule Poirot.”

Cartea poate fi comandată aici.

agatha- christie

Agatha Christie. Misterul celor 11 zile de Jared Cade

Prezentarea cărții:

„La 3 decembrie 1926 o femeie îndurerată a dispărut în mod misterios de la reședința sa din Berkshire, Anglia. Descoperirea mașinii acesteia abandonate în Surrey a provocat îngrijorare cu privire la siguranța ei. A fost găsită o săptămână și jumătate mai târziu, la un hotel luxos din Harrogate, Yorkshire, citind relatările din ziare despre căutarea inițiată la nivel național pentru descoperirea sa. Când a fost interogată în legătura cu comportarea sa ieșită din comun, soțul ei a intervenit, pretinzând că femeia suferea de amnezie. Acea femeie era Agatha Christie iar evenimentele din cele unsprezece zile de absență aveau să o bantuie pentru tot restul vieții. (…) Misterul din jurul dispariției îi fascinează pe oameni chiar și in ziua de azi. Ceea ce rezultă de aici este povestea irezistibilă a unei femei aduse de suferința personală la marginea disperării, dar care a reușit să se salveze și să devină una dintre cele mai iubite povestitoare ale secolului douăzeci.”

Cartea poate fi comandată aici.

2. Frida Kahlo (1907–1954)

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón aka Frida Kahlo de Rivera, a fost o pictoriță mexicană, cunoscută mai ales pentru autoportretele sale. Obișnuia să spună: „Mă pictez pe mine, deoarece sunt adesea singură și, în plus, sunt persoana pe care o cunosc cel mai bine”. Picturile sale sunt onsiderate embleme ale artei și culturii mexicane.

A avut întreaga viață probleme medicale din cauza unui accident de circulație. A fost căsătorită cu pictorul Diego Rivera, iar povestea lor de iubire a fost marcată de frecvente despărțiri și împăcări.

cartea-secreta-a-fridei-kahlo

Cartea secretă a Fridei Kahlo de F.G. Haghenbeck

Prezentarea cărții:

„Dintre toate locurile casei, bucătăria era inima ce o făcea să palpite, transformând o clădire inertă într-o ființă vie. Mai mult decât o simplă locuință, Casa Albastră era sanctuarul, refugiul și altarul stăpânei sale. Casa Albastră era Frida. In ea strângea amintiri ale trecerii sale prin viață. Era un loc unde conviețuiau fără probleme portretele lui Lenin, Stalin, Mao Zedong cu catapetesme rustice ale Fecioarei de Guadalupe.“

Acolo vor intra, în timp, Diego Rivera, Troțki, Hemingway, Dalí, Henry Miller. Acolo se vor trăi iubirile, acolo se va înfrunta moartea, acolo se va desena povestea…

Cartea Plantei de Menta, un carnețel negru, s-a descoperit cândva printre obiectele personale ale Fridei Kahlo. Era o colecție de rețete culinare după care se pregăteau ofrandele cu ocazia Zilei Morților.

Inspirat de această mărturie emoționantă, F.G. Haghenbeck a început să reconstituie viața celebrei pictorițe. Biografie și ficțiune, poveste și istorie, Cartea secretă a Fridei Kahlo desenează destinul implacabil al unei artiste, al unei femei, al unui spirit tulburat.

„Din relatări de epocă, din fragmente citite în jurnalul pictoritei și crâmpeie de mărturii, Haghenbeck parcă țese într-o imagine însuflețită complicata existență a Fridei, rețetă cu rețetă, pictură cu pictură.” (Washington Independent Review of Books)

Cartea poate fi comandată aici.

3. Sultana Hurrem (1502–1558)

Anastasja Lisowska, născută într-o localitate din Polonia, a fost răpită de tătarii din Crimeea și dusă în haremul sultanului Suleyman, unde a ajuns rapid, mai întâi, cadână favorită, apoi sultană și chiar soția sultanului, un lucru neobișnuit la vremea aceea. Cunoscută și ca Roxelana sau Haseki Hürrem Sultan, a fost una dintre cele mai puternice și influente femei din așa-numitul sultanat al femeilor și chiar dinistoria Imperiului Otoman.

suleyman-magnificul-si-sultana-hurrem

Suleyman Magnificul și sultana Hurrem de Isaure Saint Pierre

Prezentarea cărții:

„Frescă sublimă a curții otomane și a unui imperiu de o incomparabilă putere, acest roman de dragoste și de aventuri ne cufundă în inima civilizației musulmane, a rafinamentelor și cruzimilor ei. In vremea când a domnit peste Imperiul Otoman, Suleyman Magnificul a fost considerat cel mai mare lider al lumii, atât de către musulmani, cât și de creștini. El este sultanul care a condus Imperiul Otoman la apogeul său, și a lăsat o uriașă și complexă moștenire cultural-istorică nu doar civilizației musulmane, ci și întregii omeniri. Un politician desăvârșit, un strălucitor strateg militar, Suleyman a reușit să semene spaima în sufletele liderilor europeni din acele vremuri. S-a ridicat cu adevărat la înălțimea renumelui său – a fost Magnific. Și în plan sentimental, Suleyman a fost un reformator. Indrăgostit de celebra sclava Roxelana, cea care avea să devină Sultana Hurrem, Suleyman s-a rupt de tradiția otomană și s-a însurat cu o cadână din harem de care a fost îndrăgostit toată viața, și pe care a susținut-o până când, spre sfârșitul vieții sale, ea devenise adevărata stăpână a uriașului imperiu. I se spunea Hurrem sau Vesela. Sosită din Rusia ca sclavă, Roxelana fascinează cu frumusetea și inteligența ei. La Istanbul strălucește și se face remarcată printre cele 300 de femei din haremul sultanului.
O carte nemaipomenită despre adevărata poveste a sultanului care a fascinat o lume întreagă și despre cea care i-a cucerit pentru totdeauna inima, soția sa, Sultana Hurrem.”

Cartea poate fi comandată aici.

4. Jackie Kennedy (1929-1994)

Jacqueline LeeJackieKennedy Onassis, născută Bouvier a fost soția lui John F. Kennedy, cel de-al 35 președinte al Statelor Unite ale Americii, între 1961, când JFK a fost ales și 1963, când a fost asasinat. Ca Primă Doamnă a participat la multe acțiuni sociale și a sprijinit administrația soțului său. După asasinarea președintelui, s-a retras din viața publică, iar, în 1968, s-a căsătorit cu controversatul magnat grec, Aristotel Onassis. După moartea acestuia, în 1975, Jackie a lucrat ca editor până la sfârșitul vieții sale. A fost o femeie elegantă, stilată, rămasă, o adevărată fashion icon a vremurilor sale.

jacqueline-bouvier-kennedy-onassis-povestea-nespusa

Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă de Barbara Leaming

Prezentarea cărții:

„Cu măiestrie și sensibilitate, biografia scrisă de Barbara Leaming explorează lumea aparent magică a tinereții lui Jackie, căsătoria ca de poveste cu un senator și candidat la presedinție bogat și atrăgător, și transformarea ei uimitoare într-o soție abilă de politician și o Primă Doamnă unică. Felul cum tânăra femeie a respins hotărât ideea unei „căsătorii sigure”, ca soție a vreunui bărbat remarcabil din punct de vedere social dar absolut predictibil, a condus-o către JFK și, în timp, către faimă internațională. Insă trauma asasinării soțului avea să-i dăuneze mai mult decât s-a știut. Până acum.”

Poți comanda cartea aici.

5. Evita Peron (1919–1952)

María Eva Duarte de Perón a fost soția președintelui argentinian Juan Perón și Primă Doamnă a Argentinei, între 1946 și 1952. A fost foarte activă politic: a condus Ministerul Muncii și Sănătății în guvernul juntei militare, a înființat fundația Eva Perón și Partidul Feminist Peronist. A murit de cancer uterin, la 33 de ani.

evita-viata-secreta-a-evei-peron

Evita. Viața secretă a Evei Perón de Nicholas Fraser și Marysa Navarro

Prezentarea cărții:

„Povestea Evei Perón are toate ingredientele unei telenovele latino-americane: o fată săracă, născută într-un orășel din provincia argentiniană, purtând stigmatul copilului din flori, pleacă din fragedă tinerețe la Buenos Aires pentru a-și căuta norocul ca actriță, ajunge amanta, iar mai târziu soția conducătorului țării, pe care îl salvează de la sfârșitul prematur al carierei politice, apoi îl secondează în consolidarea celei mai populare dictaturi din istoria Argentinei, transformându-se ea însăși în îngerul săracilor și «mama a inocenților». La sfârșitul poveștii, fata blondă se stinge după o lungă suferință, petrecută de lacrimile și rugăciunile națiunii.”

Cartea poate fi comandată aici.

6. Mata-Hari (1876-1917)

Margaretha Geertruida Zelle s-a născut în Leeuwarden, Olanda și s-a căsătorit, la 18 ani, cu un ofițer olandez de origine engleză, Campbell MacLeord. Căsătoria lor a durat șapte ani, iar după divorțul lor, Margaretha  a devenit dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Franței și apoi al Germaniei, în timpul Primului Război Mondial.  A fost condamnată pentru spionaj și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917.

spioana

Spioana de Paulo Coelho

Prezentarea cărții:

„Singura ei vină: a fost o femeie liberă. O dansatoare care a șocat și a fermecat publicul. O curtezană care a sfidat rigorile vremii. O spioană – poate cea mai faimoasă – care i-a subjugat pe puternicii zilei.

Inalta societate a adulat-o și a detestat-o, ziarele au elogiat-o și au condamnat-o.

Sub numele de Mata Hari a devenit un mit, iar arma ei a fost seducția.

La începutul efervescentei Belle Époque, pe scenele de la Scala și Olympia, Mata Hari aprinde imaginația contemporanilor săi. Are bărbații la picioare și forța de a-i manevra după plac: artiști, aristocrați, diplomați și oameni de stat sunt tot atâtea marionete în jocul ei periculos.

Dar zarurile sorții nu cad de multe ori la fel, iar tânăra, aflată mereu într-o frenetică reinventare de sine, scapă din mâini frâiele propriei vieți.

La aproape un secol de la moartea ei, Paulo Coelho recompune, pornind de la documente de arhivă nepublicate, portretul captivant al uneia dintre cele mai enigmatice, curajoase și independente femei din istorie. De la copilăria într-un orășel olandez, la viața traumatizantă alături de un ofițer alcoolic în Java și până la anii de glorie în capitala Franței, Spioana e un puzzle fascinant și o lecție admirabilă despre echilibrul fragil dintre nonconformism și luciditate.”

Cartea poate fi comandată aici.

7. Regina Elisabeta a II-a (n.1926)

Elisabeta a II-a, pe numele complet Elizabeth Alexandra Mary este regina Marii Britanii dar și a încă cincisprezece state suverane care formează Commonwealth. A urcat pe tron în 1952 și este cel mai longeviv monarh din lume. A domnit mai mult decât cei patru predecesori ai săi.

regina-elisabeta-a-ii-a-portret-intim

Regina Elisabeta a II-a. Portret intim de Andrew Marr

Prezentarea cărții:

„Elisabeta a II-a, unul dintre cei mai longevivi monarhi ai Angliei, este o enigmă. In public, afișează o simplitate optimistă și zâmbete reținute; în privat, este ironică, amuzantă și un excelent imitator. Acum, pentru prima oară, unul dintre cei mai de seamă jurnaliști și istorici britanici trece dincolo de masca oficială și ne spune povestea fascinantă a adevăratei Elisabeta.

Andrew Marr, care s-a bucurat de colaborarea extraordinară a unor figuri-cheie de la Palatul Buckingham, a conceput o carte revelatoare și fundamentală despre femeia care a reușit de-a lungul întregii sale domnii să păstreze discreția asupra propriei persoane, devenind aproape un mister pentru public.

Adevărata Regină Elisabeta este cea care prin deciziile sale a reușit să aducă britanicilor stabilitate, un consens asupra importanței instituției pe care o reprezintă, bucurându-se totodată de prestigiu internațional. In peste 60 de ani, regina s-a confruntat cu situații complexe de la criza Suezului, la războiul pentru Insulele Falkland, la inflație, greve, apartenența la Uniunea Europeana, recesiune, terorism, divorțurile din familia regala ori soluționarea «problemei Camilla».”

Cartea poate fi comandată aici.

Lectură plăcută!

Surse: wikipedia.com, elefant.ro


Citește și

7 femei celebre și poveștile lor de viață (1)

Publicitate

4 gânduri despre „7 femei celebre și poveștile lor de viață (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.