A cincea evanghelie de Philipp Vandenberg

Despre autor:

Philipp Vandenberg este pseudonimul literar al unui autor german de ficțiune și nonficțiune despre care am scris aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2007 de RAO
Colecția RAO Class
Tip copertă: Broșată/Cartonată
Număr pagini: 320
ISBN: 978-973-103-222-1

a-cincea-evanghelie

„În nici un oraș din câte cunosc nu există cimitire la fel de fascinante precum în Paris. Sunt cu totul altfel – aproape vesele, și nu au nimic morbid sau sinistru în ele, așa cum se așteaptă de la cimitirele nemțești. Se pare că francezii aveau pur și simplu mai multă grijă de morții lor și orice copil  de școală știe că, de exemplu, Edgar Degas este înhumat în Montmartre, iar Maupassant și Baudelaire, în Montparnasse.”

Așa începe povestea. Într-un cimitir din Paris, unde un bărbat vine zilnic cu o floare de strelitzia, la un mormânt pe care scrie simplu: „Anne 1920-1971”.

Totul se învârte în jurul unei presupuse a cincea evanghelie, prima, de fapt, în ordine cronologică, descoperită într-un mormânt egiptean. O parte din pergamentele copte pe care ar fi fost scrisă, pierdute cândva, au fost regăsite și mai lipsea un singur fragment, în căutarea căruia au pornit așa numitul ordin al orficilor, fundamentaliștii islamici și curia papală. O încleștare pe viață și pe moarte, deoarece se crede că presupusa evanghelie va bulversa lumea. Și mai ales, că cei care o dețineau ar putea s-o conducă, într-un fel sau altul.

„- Ei bine, există o a cincea evanghelie. Se prea poate ca Noul Testament să primească niște completări din această pricină sau poate că se vor schimba câteva detalii. Dar asta nu justifică agitația pe care a stârnit-o; și mai ales nu justifică faptul că sunt omorâți oameni, doar pentru că știu ceva în legătura cu lucrurile acestea.”

Am citit cartea ca și cum aș fi făcut un puzzle, cu fragmente de acțiune și personaje care păreau să nu aibă nicio legătură unul cu altul.

Personajele: văduva unui negustor de opere de artă mort într-un ciudat accident de circulație, un jurnalist parizian, un profesor de literatură comparată care aruncă cu acid într-un celebru tablou din Luvru, oameni de știință adunați într-un ordin al orficilor în vârful muntelui Olimp, iezuiți care lucrează la traducerea pergamentelor în Roma. Unii mor în condiții suspecte, alții dispar în mod misterios, iar ceilalți călătoresc în jurul lumii, în căutarea pergamentului dispărut.

Locurile: Munchen, Berlin, Paris, San Diego, Roma, Leibethra (Grecia).

Întrebările:  Ce secret ascunde tabloul lui Leonardo da Vinci? Cine a fost Barabbas? Ce legătură este între Dante, Leonardo da Vinci și Shakespeare?

O carte fascinantă, cu multă acțiune, puține descrieri, răsturnări de situație, mistere, artă, religie, istorie. Plus o idilă. O carte despre care a scris și Dan Brown în Codul lui Da Vinci. O carte căreia i-am dat 5 steluțe pe Goodreads.

Poți comanda cartea aici sau aici.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.