Franţa este, fără îndoială, o destinaţie la care visează orice călător pasionat: la mâncăruri rafinate, vin bun, vacanțe pe Coasta de Azur, istorie cât cuprinde, modă, parfumuri, viaţă idilică la ţară. Plus Paris, o destinaţie fascinantă în sine. Pe toate le oferă, cu generozitate, Franţa vizitatorului său.
Dacă te regăseşti în rândurie de mai sus – şi cum ai putea să n-o faci? – cu siguranţă îţi doreşti să faci o călătorie în Franţa, la un moment dat.
Până vine momentul cu pricina, îţi recomand câteva cărţi care să te introducă în atmosferă. Cărţi pentru pasionaţii de … orice :).

Dacă ești pasionat de istorie
- Iubire și sânge de Catherine Delors
Este o poveste în care ficţiunea se împleteşte cu evenimentele istorice din timpul Revoluţiei Franceze. Acţiunea este transpusă în Franţa regală, la curtea lui Ludovic al XVI-lea şi a Mariei-Antoaneta şi apoi în Franţa revoluţionară, decadentă şi agitată. Personaje de ficţiune dar şi personaje istorice reale dau viaţă acestei poveşti tulburătoare.
Dacă ajungi la Versailles, n-ar strica să știi cum arăta o cină regală:
„Sute de feluri de mâncare erau etalate pe platouri imense puse pe bufetele din spatele nostru. Sticle cu vin dulce, alb erau puse la răcit în găleți de argint. Ne-am așezat la o masă, în timp ce lacheii ducesei stăteau în picioare în spatele scaunelor noastre,gata să ne aducă băuturile și mâncărurile pe care le alegeam. Am mâncat pates de ficat de gâscă, clătite cu ciuperci, chifle cu sparanghel și, ca desert, frișcă bătută și spumă de ciocolată cu vin Sauternes.”
- Regina diavolului. Un roman despre Caterina de Medici de Jeanne Kalogridis
Cartea reconstituie atmosfera de la curtea Franţei în timpul reginei Caterina de Medici. O atmosferă cu intrigi politice, trădări, secrete de familie, magie neagră, condimentate cu arta şi moda timpului.
„Castelul regal de la Blois era magnific și contradictoriu. Pe o latură se ridica un castel de cărămidă roșie, construit de predecesorul lui Francisc, Ludovic al XII-lea, și moștenit de fiica sa, Claude. Acolo primise Ioana d’Arc binecuvântarea de la arhiepiscopul de Reims înainte să-și ducă trupele la război. Lui Claude îi era foarte dragă această proprietate și, când se căsătorise cu Francisc – dând astfel substanță pretențiilor lui la tronul Franței -, acesta adăugase un palat modern, cu patru etaje.”

Dacă ești un romantic incurabil
- Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau
Este o carte printre ale cărei ingrediente se regăsesc: mult romantism, o doză consistentă de Paris, o porţie de mister şi vagi urme de umor.
Aurelie, patroana unui mic restaurant parizian, este părăsită de iubitul ei şi, rătăcind dezamăgită pe străzi, intră într-o librărie unde dă peste o carte a cărui personaj principal pare să fie chiar ea. Încercarea ei de a-l cunoaşte pe autorul cărţii par să fie sortite eşecului. Până într-o zi…
- Colecționara de parfumuri interzise de Kathleen Tessaro
O poveste impregnată cu miros de parfum, căreia îi dau viaţă personaje fascinante. Viaţa o poartă pe Eva d’Orsey de la New-York la Monte Carlo, apoi la Paris şi în Anglia rurală. Grace Monroe este moştenitoarea Evei şi, surprinsă de moştenirea neaşteptată, face nişte cercetări despre trecutul acesteia, cercetări care o duc la o parfumerie fabuloasă cândva, dar închisă din motive necunoscute.
„Aerul era înghețat când coborâră din micul Citroen roșu al lui Monsieur Tissot și traversară parcul din centrul Pieței Vosgilor, cea mai veche zonă rezidențială din Paris. Era un proiect vast, elegant, un triumf al planului urbanistic, cu o unitate estetică rar întâlnită la o structură publică. Clădiri impunătoare din cărămidă înconjurau parcul central din toate părțile, având la parter galerii care găzduiau magazine și restaurante.
Grace contemplă parcul simetric aranjat, cu fântânile sale arteziene, șirurile de tisă groasă, tăiată pătrățos și potecile îngrijite din pietriș.”
- Un apartament la Paris de Michelle Gable
Într-un apartament din Paris, transformat parcă într-o capsulă a timpului, este plin de surprize. În el se întâlnesc poveştile a două femei, o americancă expertă în mobilă europeană şi o franţuzoaică, celebră curtezană pariziană, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
„Uneori totuși, sunt obligată să mă aventurez la sud, căci Le Comte e mare amator să meargă la Cafe Procope. Deși nu-i genul meu de restaurant (clientela e la fel de uscată ca mâncărurile făcute de Marguerite, petit poulet en cocotte fermiere), cel puțin are o istorie, un cadru în care au evoluat clienți din alte vremuri. Voltaire venea aici în mod regulat cam cu un secol și jumătate înainte și bea până la patruzeci de cești de cafea pe zi, bătându-și joc în mod public de Biserica Catolică. Victor Hugo însuși petrecea aici o grămadă de timp. Când sunt și eu acolo, îmiplace să-mi imaginez că-i așezat lângă mine.”

Dacă ești un pofticios
- Lecții de franceză de Peter Mayle
Cartea este o colecţie de 12 povestiri, un veritabil tur gastronomic al Franţei şi o adevărată declaraţie de dragoste pentru Franţa.
„A fost redus de tăcere de sosirea omletei, aburindă și apetisantă, presărată cu generozitate cu bucățele crocante de trufă neagră. Omleta era de culoare galbenă, acel galben viu pe care numai ouăle de țară îl pot da, iar consistența fusese excelent apreciată de maestrul bucătar, nici prea moale, nici prea tare. Termenul tehnic pentru aceasta este baveuse (care sună mai apetisant decât traducerea sa literală – „băloasa”) și are o consistență la care ani de-a rândul am încercat să ajung, fără succes.”
Dacă îți place viața la țară
- Un englez la țară de Michael Sadler
Michael Sadler, profesor la Universitatea din Swindon, Anglia și, îndrăgostit iremediabil de Franța, experimentează viața la țară, când doi prieteni îi propun să aibă grijă, o vreme, de casa lor dintr-un pitoresc sat francez.
El are parte de tot felul de peripeții, pe care le povestește cu mult umor: cultivă praz cu picamerul; participă la concursul de cea mai frumoasă grădină, pe care-l și câștigă, cu ajutorul unui șiretlic; dă lecții de engleză localnicilor și este invitat la petreceri.
Probabil cel mai mult îi dau de furcă festinurile pantagruelice la care participă uneori.
„Trebuie să acționez. Corpul meu e literalmente plin. Brânza mi s-a compactat în degetele de la picioare, feliile de miel sunt strânse în vraf ca niște mochete în stomac, iar rățuștele din pate stau cu fețele lipite de pereții burții, ca niște suporturi de fotbal care se-mping în grilajul de la intrare. Primul lucru de făcut e să-mi slăbesc cureaua a cărei piele e întinsă până aproape de rupere și împiedică libera circulație a mărfurilor.”
O carte amuzantă, numai bună să-ți creeze o stare de bună dispoziție.
- Un an în Provence de Peter Mayle
Peter Mayle este un englez îndrăgostit de Franța, care se mută într-un sat la poalele munților Luberon, unde se bucură de viața tihnită de la țară.
„Zi de zi, pe câmpiile din jurul casei, puteai să vezio mulțime de oameni care se mișcau încet, metodic, smulgând buruienile din vii, stropind cireșii sau săpând pământul nisipos. Nimeni nu se grăbea. La prânz, toată lumea înceta lucrul și se așeza la umbra câte unui copac pentru a mânca. Două ore nu se auzeau decât frânturi de conversație care se propagau la sute de metri în văzduhul liniștit.”
Dacă iubești Parisul
- Un englez la Paris de Michael Sadler
Michael Sadler evadează din țara sa cețoasă, traversează canalul și ajunge în Franța, sperând să dea de joie de vivre, savoir faire şi plaisir d’amour. Nu știe însă că toate astea vin la pachet cu limba lui Voltaire, pe care Sadler speră s-o stăpânească la perfecție până în … 2084.
Odată ajuns la Paris…
„În cele mai bune momente, Place de l’Etoile e ca un puzzle uriaș, compus din piese care nu se potrivesc. Un ghețar îndesat într-un ghiveci de mușcate. Dar, din când în când, raiul face ordine și imposibilul puzzle se așează la loc. Ceea ce de sus, de pe Arcul de Triumf, ar trebui să fie foarte frumos se traduce jos prin iadul traficului. Nimic nu se mișcă. Nimic nu se poate mișca. Poți rămâne imobilizat acolo pentru totdeauna. Singurul mod de-a ieși e pe fereastra mașinii. Călcând pe acoperișurile puzzle-lui spre libertate. Aș face o avere vânzând sendvișuri șoferilor mai puțin prudenți.”
O carte scrisă cu umor, o companie plăcută într-o după-amiază în care visezi la Paris. La sfârșitul cărții, avem parte de o lecție amuzantă de franceză și câteva rețete mai puțin obișnuite.
Alte recomandări
- Cei trei muşchetari de Alexandre Dumas
- Regii blestemaţi de Maurice Druon
- Notre-Dame de Paris de Victor Hugo
- Catherine-Paris de Martha Bibescu.
Mulțumesc pentru recomandări, Dorina! O primăvara frumoasa îți doresc! ❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulțumesc, la fel :)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumoase recomandari! Mai ales cele de Sadler ma tenteaza maxim! ❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Foarte tentate! Eu as adaugă si Imbratisari la Paris❤
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesante carti, nu planuiesc sa merg in Franta curand, dar asta nu inseamna ca nu le pot citi 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asa e :). Lectura placuta !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte binevenite recomandările! Chiar îmi doresc să vizitez Franța! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesanta lista, felicitari! Nu am citit nimic de pe lista, dar nici nu se contureaza o viitoare vizita in Franta.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Măcar una virtuală :).
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Aia mai degraba. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Recomandări demne de luat în seamă! Mi-ar plăcea mult să ajung în Franța 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-ai dat o idee excelenta pentru campania mea, #impreunacrestemcititori: cu ocazia zilei nationale a unei tari sau precedand o calatorie intr-o tara straina, sa citeasca o carte scrisa de un scriitor avand nationalitatea respectiva. Cred ca ar fi interesant, nu? Educativ clar ar fi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si eu cred că ar fi interesant. O adevărată provocare :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ți-am mai spus că ador invitațiile tale la periple literare? Încă o inițiativă de lăudat marca Dorina Dănilă!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Tks :)!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
You’re welcome 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cea de Catherine Delors este tentația mea de călătorie in Franța! Mersi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La asta nu m-am gandit: Ce carti vreau sa citesc daca voi calatori in Franta 🙂 Merci de recomandare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesant… bine de stiut daca ne programam o vacanta in Franta, sa punem si aceste carti in bagaj 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Minunate recomandari. Am citit si eu cateva din ele. Minunate:)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Un articol minunat și inspirațional, care îndeamnă la visare. Felicitări! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc! 🙂
ApreciazăApreciază
Frumoase recomandarile tale. Am citit Ingredientele iubirii dar drept sa zic nu m-a impresionat prea tare. In schimb as recomanda, referitor la Franta alte 2 carti care mi-au placut: Amor la Paris si Imbratisari la Paris, ambele de Juliette Sobanett. Si mai sunt multe altele, bineinteles …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Le am pe amândouă pe lista de lecturi :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc mult pentru recomandări!
ApreciazăApreciază