Literatura de ieri vs. literatura de azi

S-a întâmplat ca unul dintre cititorii blogului meu să scrie într-un comentariu că, peste 200 de ani, despre trei sferturi dintre scriitorii și cărțile despre care scriu eu nu se va mai auzi nimic. Dincolo de faptul că nu cred că cititorul meu are cumva darul citirii în bolul de cristal și că eu citesc azi pentru mine și nu pentru oamenii din alte vremuri, am început să mă gândesc mai serios la ce face ca o carte să treacă testul timpului? M-a inspirat și echipa de la Târgul cărții, care mi-a adresat câteva întrebări la care am încercat să le caut răspunsul.

banner-v4-min

Sunt cărțile de ieri mai valoroase decât cele de astăzi?

Ca să putem răspunde la întrebare, ar trebui să clarificăm mai întâi ce înseamnă o carte valoroasă? Una foarte populară în rândul cititorilor? O carte cu o prezentare grafică deosebită? O carte foarte veche? Sau una dintr-o ediție limitată?

Din punctul meu de vedere, o carte este valoroasă când oferă cititorului său informații noi, momente agreabile în compania cărții respective, plăcerea de a privi o carte frumoasă sau satisfacția de a avea o carte rară (poate chiar unicat, posibilitatea de a călători, chiar dacă imaginar, în locuri în care altfel n-ar ajunge vreodată. Privind lucrurile din perspectiva asta, nu contează dacă e o carte de ieri sau una de astăzi.

Se scria mai bine pe vremuri?

Poate că da, dacă ne gândim că marii scriitori sunt din alte vremuri. Poate că nu, ar zice un tânăr cititor, nevoit să citească Ciocoii vechi și noi cu dicționarul de arhaisme alături. Poate că vremurile pe care le trăim sunt vremuri ale cantității și asta ar putea fi în detrimentul calității. Dar, cum spuneam, calitatea e ceva atât de subiectiv… Și secolul al XXI-lea e încă tânăr, așa că mai e timp să apară marii scriitori.

Marii scriitori de ieri sunt mai prejos decât marii scriitori de astăzi?

În niciun caz. Agatha Christie, de exemplu, încă face față cu succes scriitorilor contemporani de romane mystery. Pe de altă parte, Dan Brown are tiraje la cărțile lui care ar face de rușine câțiva dintre clasici. Cum spuneam, depinde cum privești lucrurile.

Timpul este cel ce dă valoare cărților?

Nu neapărat. Sigur că, financiar vorbind, o carte veche poate fi mai scumpă decât una recentă. De exemplu, un exemplar din Don Quiote de la Mancha, din secolul al XVII-lea s-a vândut cu aproape 100000 de euro, dar cartea poate fi găsită la prețuri mici și chiar gratuit, în format e-book. Depinde, prin urmare, ce așteaptă cumpărătorul de la cartea respectivă. La fel de bine, putem considera valoroasă o carte a unui scriitor contemporan, a cărui tiraj se epuizează rapid din librării.

Rândurile scrise în urmă cu decenii sunt mai valoroase decât cele scrise recent?

În niciun caz. Valoarea nu are neapărat legătură cu deceniile scurse peste rândurile respective. A trecut ceva vreme de când Eliade a scris Maytreyi, una dintre cărțile care mi-au plăcut mult, dar la fel a trecut vremea și este Romanul adolescentului miop, o carte scrisă de același autor, dar pe care n-am reușit s-o duc la capăt. Cu siguranță, alți cititori au alte opinii.

Pot fi comparați scriitorii de astăzi cu cei de ieri?

Da, de ce nu? Depinde ce rezultă în urma comparației. Și depinde cine face comparația. Așa cum am spus, aprecierea valorii unei cărți este o chestiune pur subiectivă.

Sunt curioasă ce părere ai despre asta. Secțiunea de comentarii îți stă la dispoziție :).

19 gânduri despre „Literatura de ieri vs. literatura de azi

 1. Îmi place mult articolul, felicitări! Sunt total de acord, cu toate ca eu sunt o iubitoare de romane clasice. Îmi plac cărțile scrise de autorii contemporani, dar literatura de ieri este mai aproape de sufletul meu.

  Apreciat de 3 persoane

 2. A pune in balanta literatura de ieri si cea de azi e ca si cum a-i vorbi doar unor literati, mari iubitori de carti, pasionati. Nu toti oamenii sunt asa. Daca pentru iubitorii de carti Dimitrie Cantemir inca mai spune ceva si se studiaza la scoli si universitati, pentru generatia actuala (oricare ar fi aceasta generatie, in orice timp) e importanta literatura actuala. Am putea compara astfel si rochiile – cele de la curtile regale, de pe vremuri si cele de azi. Cu care v-ati imbraca sa iesiti pe strada? Sau masinile – cele de epoca si cele futuriste. Subiectul oricarei comparatii e unul subiectiv.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Eu nu cred ca suporta comparatie rochiile sau masinile cu literatura. Chiar din simplul motiv ca pot sa aleg sa citesc un autor contemporan sau un clasic, dar nu prea pot sa aleg sa port o rochie cu crinolina atunci cand ies pe strada, nu? In rest, sigur ca totul e pur subiectiv :).

   Apreciat de 1 persoană

 3. Un cititor autentic nu se va uita la epoca in care a fost scrisa o carte, un om deschis la minte va citi ceea ce simte. Cititul nu este o chestiune de orgoliu si de infatuare, nici de ceea ce este la moda. Cititul este un act atemporal prin insasi esenta actiunii sale. De la Homer si Platon pana la cele mai noi si fascinante SF-uri.

  Apreciat de 4 persoane

 4. Super articolul! Nu as putea spune da sau ba. Depinde de fiecare. Important este sa ti placa sa citesti. Sunt carti pe care le am citit si mi au placut iar altele nu (ec scriitorii rusi pe care i am urat ).

  Apreciat de 2 persoane

 5. Excelent articol! Nu cred că există o unitate de măsură care sa permită cuantificarea valorii proprii a unei cărți, fie ea clasică sau contemporana, și aici nu mă refer la prețul ei. E diferită de la cititor la cititor, ba, mai mult, de la o vârstă sau alta a aceluiași cititor. Iar comparația cărților de „acum” cu cele de „atunci” e subiectivă în funcție de cine o face. Unele cărți au trecut sau trec proba timpului, altele nu…

  Apreciat de 3 persoane

 6. Eu am început ”Romanul adolescentului miop” de vreo cinci ori până mi-a venit într-adevăr cheful s-o citesc 🙂 Și chiar mi-a plăcut.
  Părerea mea e că nu contează cât de veche e o carte, ci sentimentele pe care le trezește în cititor. Personal, nu sunt mare amatoare de literatură clasică, dar am citit cărți clasice care m-au impresionat și pe care le-aș reciti oricând. Iar ”Ciocoii vechi și noi” nu cred că au fost vreun bestseller nici la vremea lor :))

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.