Cu furculița literară prin lume – Franța rurală

Furculița literară a pornit într-o călătorie prin lume. Ea vrea să descopere obiceiurile culinare ale locuitorilor ei, astăzi și în alte vremuri. În călătoria ei, are parteneri de nădejde: scriitori, mai mult sau mai puțin celebri, care ne spun povestea bucătăriilor lumii.

Astăzi, furculița literară este invitată de scriitorul englez Michael Sadler, le rosbif, cum îl alintă francezii, la o masă festivă în Franța rurală.


Un englez la țară. Viața în Franța profundă de Michael Sadler

Un englez la tara

„E clar că ne-așteaptă o după-amiază olimpică. Pateul în formă de rață stă cu fundul înfipt într-o bucată groasă de foie gras românesc. Urmează la rând niște champignons după o rețetă grecească, homar cubanez cu sos marinăresc în smântână, miel la frigare cu haricots blancs și verts, brânză, la pièce montée (piesa asamblată?) și o serie de alcools pe care nu pot să le pronunț, dar pot să le beau. E mai puțin un meniu și mai mult un maraton.”

Punctul culminant al unei mese festive este, desigur, desertul. Și nu orice desert :).

Sursa foto Pinterest
Sursa foto Pinterest

„Calmul revine odată cu aducerea a;a-numitei pièce montée, care se dovedește-a fi o prăjitură enormă, în forma unei piramide din choux à la crème acoperită de o glazură groasă de caramel. Calmul are mai puțin de-a face cu maiestuozitatea construcției și mai mult cu greutățile pe care le comportă consumarea ei. Totul devine o problemă legată de Ministerul Sănătății și de latura stomatologică. Țăranii primesc foarte puțini bani prin sécurité sociale pentru îngrijirea danturii. Prin urmare, la pièce montée reprezintă în egală măsură o tentație și un pericol. Caramelul poate dizloca plombele puse cu grijă cândva prin anii cincizeci. Tăcerea din jurul mesei e un semn de concentrare.”

Dar asta n-a fost tot. La nici o oră de la terminarea prânzului, a urmat cina.

„În meniu scrie așa: „Sărbătorirea primei comuniuni a lui Cathy Coindre. Cină: aperitive, supă de ceapă, pate de fazan cu salată dreasă cu ulei de nuci, friptură de vită în sos Madeira, gratin dauphinoise, brânză, desert”. Adică o s-o ia de la capăt? La o oră după ce-au terminat prânzul? Abia am ajuns la jumate! Cum Dumnezeu reușesc? probabil se antrenează de ani de zile.

Iar după cină…

„Întorși în curte, ceilalți musafiri sunt din nou la aparate, mâncând alune și bând pastis de parc-ar fi venit adineauri. Sunt foarte impresionat. Sistemul digestiv galic funcționează douăzeci și patru de ore pe zi. Probabil că băieții își parchează mâncarea la fel ca mașinile. Ne așezăm la masă.”

Mai multe aventuri culinare, și nu numai, ale unui englez în Franța rurală sunt povestite aici.

2 gânduri despre „Cu furculița literară prin lume – Franța rurală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.