La marginea livezii de Tracy Chevalier – recenzie

La marginea livezii Tracy Chevalier

Despre autoare:

Tracy Chevalier (n.1962, Washington D.C.) a studiat engleza la Oberlin College (Ohio), după care s-a mutat în Anglia, unde a lucrat câțiva ani la o editură și a început să scrie, în timpul liber.

A urmat un master de scriere creativă la University of East Anglia (Norwich), a lucrat ca editor liber-profesionist, după care s-a dedicat în întregime scrisului.

Până acum, a scris 8 romane și 2 cărți de povestiri. Primul roman, Albastru pur, a apărut în 1997 și s-a bucurat imediat de succes. Al doilea ei roman, Fata cu cercel de perlă, s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare. Unul e la mine în bibliotecă și e cartea mea preferată, dintre cele scrise de Tracy Chevalier.

A câștigat mai multe premii literare. Își scrie romanele de mână – cu mâna stângă, cu cerneală albastră și, de preferat, pe canapeaua din camera de zi -, și transcrie totul la calculator la sfârșitul fiecărei zile.

Din 2013, locuiește la Londra, împreună cu soțul și cu fiul său.

Despre carte:

Produs publicat în 2016 de Polirom
Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Actual
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 288
ISBN: 978-973-46-5719-3

La marginea livezii e povestea familiei Goodenough, care pleacă din Connecticut pentru că pământul familiei nu ajungea pentru toți frații, așa încât James și Sadie, împreună cu cei zece copii ai lor pleacă să-și caute un loc care să fie a lor. Se stabilesc în Ohio, într-un ținut neprietenos, Black Swamp, unde James plantează o livadă de meri, o sursă permanentă de gâlceavă între cei doi soți. James se încăpățânează să stăpânească pământul, iar Sadie își găsește refugiul în rachiul de cidru.

Anii trec, febra mlaștinii răpune câțiva dintre copiii Goodenough,conflictul dintre James și Sadie se adâncește, până într-o zi când lucrurile scapă de sub control și se produce o tragedie.

Mezinul familiei, Robert, fuge de acasă și, după ce-și câștigă existența făcând diverse munci, ajunge pe coasta de vest, în California, într-o pădure de seqouia. Acolo îl cunoaște pe William Lobb, un căutător de plante, care-l angajează fără să stea prea mult pe gânduri.

Calaveras Grove
Calaveras Grove – sursa foto

Tocmai când viața lui Robert părea să se stabilizeze, trecutul, sub forma surorii sale, Martha, îl ia prin surprindere.

Plus

– o carte foarte bine documentată despre viața în America, în secolul al XIX-lea;

– modul în care autoarea folosește mai multe perspective narative, povestind când la persoana I – prin vocile mai multor personaje, nu doar a unuia singur -, când la a III-a;

– traducere foarte bună, în special la fragmentele cu gândurile lui Sadie Goodenough – trebuie să recunosc că la început m-au enervat, dar pe măsură ce citeam au început să mi se pară tot mai interesante.

Minus

– prea multe detalii tehnice, dacă le pot spune așa, din pomicultură;

– prima parte, destul de lungă, cam întunecată și plictisitoare – trebuie să treci de primele o sută de pagini (n-aș fi făcut-o dacă nu era o carte de Tracy Chevalier, de la care am mari așteptări).

Recomandare

Citește cartea dacă:

– ești pasionat de botanică, mai ales de pomicultură;

– ești curios din fire și vrei să afli cum era viața americanilor în secolul al XIX-lea;

– îți plac călătoriile;

– ești fan al cărților lui Tracy Chevalier.

Evaluarea mea pe Goodreads: 3/5 steluțe.

Mulțumesc, Târgul cărții, pentru exemplarul oferit pentru o recenzie sinceră!

Lectură plăcută!

6 gânduri despre „La marginea livezii de Tracy Chevalier – recenzie

  1. mie mi-a placut! e drept ca am trecut mai greu de primele pagini…in rest chiar merita cititta. voi mai citi si alte carti scrise de aceasta autoare, nici nu stiu de ce am ocolit-o pina acum 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Clar merită citită :). Se înțelege că nu mi-a plăcut? Hm, nu asta era ideea :). Eu am citit tot ce a apărut la noi de Tracy Chevalier și sunt fan al cărților ei. Doar că mi-au plăcut altele muuult mai mult. De exemplu, „Fata cu cercel de perlă” sau „Albastru pur”.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.