La marginea livezii de Tracy Chevalier

Despre autoare:

Tracy Chevalier (n.1962, Washington D.C.) a studiat engleza la Oberlin College (Ohio), după care s-a mutat în Anglia, unde a lucrat câțiva ani la o editură și a început să scrie, în timpul liber.

A urmat un master de scriere creativă la University of East Anglia (Norwich), a lucrat ca editor liber-profesionist, după care s-a dedicat în întregime scrisului.

Până acum, a scris 8 romane și 2 cărți de povestiri. Primul roman, Albastru pur, a apărut în 1997 și s-a bucurat imediat de succes. Al doilea ei roman, Fata cu cercel de perlă, s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare. Unul e la mine în bibliotecă și e cartea mea preferată, dintre cele scrise de Tracy Chevalier.

A câștigat mai multe premii literare. Își scrie romanele de mână – cu mâna stângă, cu cerneală albastră și, de preferat, pe canapeaua din camera de zi -, și transcrie totul la calculator la sfârșitul fiecărei zile.

Din 2013, locuiește la Londra, împreună cu soțul și cu fiul său.

Despre carte:

Produs publicat în 2016 de Polirom
Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Actual
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 288
ISBN: 978-973-46-5719-3

La marginea livezii e povestea familiei Goodenough, care pleacă din Connecticut pentru că pământul familiei nu ajungea pentru toți frații, așa încât James și Sadie, împreună cu cei zece copii ai lor pleacă să-și caute un loc care să fie a lor. Se stabilesc în Ohio, într-un ținut neprietenos, Black Swamp, unde James plantează o livadă de meri, o sursă permanentă de gâlceavă între cei doi soți. James se încăpățânează să stăpânească pământul, iar Sadie își găsește refugiul în rachiul de cidru.

la-marginea-livezii

Anii trec, febra mlaștinii răpune câțiva dintre copiii Goodenough,conflictul dintre James și Sadie se adâncește, până într-o zi când lucrurile scapă de sub control și se produce o tragedie.

Mezinul familiei, Robert, fuge de acasă și, după ce-și câștigă existența făcând diverse munci, ajunge pe coasta de vest, în California, într-o pădure de seqouia. Acolo îl cunoaște pe William Lobb, un căutător de plante, care-l angajează fără să stea prea mult pe gânduri.

Calaveras Grove
Calaveras Grove – sursa foto

Tocmai când viața lui Robert părea să se stabilizeze, trecutul, sub forma surorii sale, Martha, îl ia prin surprindere.

Plus

 • o carte foarte bine documentată despre viața în America, în secolul al XIX-lea;
 • modul în care autoarea folosește mai multe perspective narative, povestind când la persoana I – prin vocile mai multor personaje, nu doar a unuia singur -, când la a III-a;
 • traducere foarte bună, în special la fragmentele cu gândurile lui Sadie Goodenough – trebuie să recunosc că la început m-au enervat, dar pe măsură ce citeam au început să mi se par[ tot mai interesante.

Minus

 • prea multe detalii tehnice, dacă le pot spune așa, din pomicultură;
 • prima parte, destul de lungă, cam întunecată și plictisitoare – trebuie să treci de primele o sută de pagini (n-aș fi făcut=o dacă nu era o carte de Tracy Chevalier, de la care am mari așteptări).

Recomandare

Citește cartea dacă:

 • ești pasionat de botanică, mai ales de pomicultură;
 • ești curios din fire și vrei să afli cum era viața americanilor în secolul al XIX-lea;
 • îți plac călătoriile;
 • ești fan al cărților lui Tracy Chevalier.

Evaluarea mea pe Goodreads: 3/5 steluțe.

Unde găsești cartea, în caz că te-am convins s-o citești? Pe Târgul cărții, căruia îi mulțumesc că mi-a oferit prilejul să-mi dau cu părerea despre ea :).

Lectură plăcută!

Reclame

6 gânduri despre &8222;La marginea livezii de Tracy Chevalier&8221;

  1. Clar merită citită :). Se înțelege că nu mi-a plăcut? Hm, nu asta era ideea :). Eu am citit tot ce a apărut la noi de Tracy Chevalier și sunt fan al cărților ei. Doar că mi-au plăcut altele muuult mai mult. De exemplu, „Fata cu cercel de perlă” sau „Albastru pur”.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.