This or That Book Tag?

carti

Zilele trecute, a venit dinspre străduța cu iluzii, o provocare interesantă, sub forma unei lepșe, căreia, iată, îi dau curs azi. O leapșă despre cărți, bineînțeles.

1. Preferi cititul în pat sau în alt loc?

Citesc pe unde apuc: în pat, la masă, uneori chiar când mănânc (știu! nu e prea frumos și nici măcar sănătos, dar să știi că nu fac asta decât atunci când sunt singură :)), în stația de tramvai, oriunde trebuie să aștept ceva – și nu duc lipsă de locuri în care aștept ceva :)! -, mai mereu am ceva de citit la mine. Dar locul meu preferat de citit e șezlongul de pe balcon, căruia tare-i duc dorul în zilele astea friguroase, care parcă nu se mai dau duse. Azi cică vine canicula: plus 4 grade. Yeyyy! 

2. Personaj principal feminin sau personaj principal masculin?

N-am preferințe în domeniul ăsta. Dacă e bine construit și încadrat într-o scriitură care să mă atragă, chiar nu contează ce sex are personajul principal. Dacă mă gândesc bine, bine, poate că personajele feminine preferate domină cumva un top imaginar al favoriților, dar asta numai dacă nu mă apuc să fac un top al personajelor enervante. Cred că și acolo femeile ar fi majoritare. Next, please!

3. Gustări dulci sau gustări sărate?

În sfârșit, o întrebare la care am un răspuns simplu :). Gustări sărate, fără îndoială, chiar dacă asta nu prea face bine la tensiune. Da’ te pui cu gustul omului?

4. Trilogii sau serii alcătuite din mai multe volume?

Aș zice că dacă o carte e bună, nu contează că e serie, trilogie sau volum individual. Dar la ritmul în care apar la noi seriile și chiar trilogiile, între astea două, aleg … cărțile individuale. Mă enervează maxim când trebuie să aștept la nesfârșit apariția următorului volum. Uneori uit ce s-a întâmplat până pot relua seria respectivă. Din cauza asta, nici nu mă mai apuc de serii, până nu apar toate volumele.

5. Narațiune la persoana I sau la persoana a III-a?

Nu am preferințe, am citit cărți foarte bune din ambele categorii. Narațiunea la persoana I parcă mă face să intru mai ușor în lumea personajului, să empatizez sau nu cu el – ooo, am citit și cărți în care personajul cu pricina m-a călcat cu tocurile pe nervii capului bombeu. Pe de altă parte, cred că e nevoie uneori și de o anumită detașare de personajul principal, ca să privești lucrurile din mai multe puncte de vedere.

6. Librărie sau bibliotecă?

Clar, librărie. Am mai împrumutat cărți și de la bibliotecă, dar o fac din ce în ce mai rar, spre deloc. Îmi plac cărțile frumoase, din toate punctele de vedere, mă atașez de ele, am un simț al proprietății foarte dezvoltat când vine vorba de cărți. În afară de asta, cărțile de la bibliotecă sunt, de multe ori, într-o asemenea stare fizică încât nici nu-ți vine să te uiți la ele, darmite să te cufunzi în ele și să le aduci în spațiul tău intim.

7. Cărți care îți provoacă râsul sau cărți care te fac să plângi?

Nu aleg niciodată cărțile după criteriul ăsta, dar e adevărat că prefer cărțile (și filmele, de altfel) care-mi dau un tonus pozitiv. Vremurile în care trăim sunt atât de complicate și de triste, încât cred că nu mai e nevoie și de cărți care să mă facă să plâng.

8. Copertă albă sau copertă neagră?

O copertă colorată, întotdeauna. O copertă albă e cam plictisitoare, după mine, iar una neagră, prea puțin atractivă. Dacă o carte are coperta frumoasă, colorată, închid cartea, de multe ori, doar ca să admir coperta.

9. Roman psihologic sau roman de acțiune?

Fără nicio îndoială, roman de acțiune. Sunt o persoană dinamică de felul meu, așa că e o consecință firească, cred.

Dacă ești pe-aici, ești un iubitor de carte, cu siguranță, așa că te invit să preiei leapșa și să răspunzi și tu întrebărilor de mai sus. Nu uita să mă anunți cumva, aș vrea să citesc și eu ce ai scris :

9 gânduri despre „This or That Book Tag?

 1. 1. Oriunde altundeva decat in pat – adorm dupa 2 pagini 🙂 De obicei citesc in microbus, in drum spre lucru
  2. N-am preferinte
  3. Clar gustari sarate! 🙂
  4. Cred ca volum individual, din motivele pe care le-ai subliniat si tu
  5. In general persoana a IIIa, imi place ideea de omniprezenta in viata tuturor personajelor, dar mi-au placut si cateva romane scrise la pers I
  6. Librarie, mai ales ca de ceva timp, atmosfera din, librarie iti permite si sa rasfoiesti putin cartile inainte sa le cumperi
  7. Depinde de starea in care ma aflu si depinde de carte
  8. Coperta colorata!
  9. Roman de actiune, de cele mai multe ori sunt prea obosita pentru introspectii psihologice :)))

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.