Vine iarăși Școala Altfel!

Dacă crezi că asta e o exclamație de bucurie, ei bine, te înșeli. E una de groază. fără exagerare, mă gândesc cu groază că vine iarăși săptămâna „altfel”.

Știu că unii se întreabă de ce mi-e groază, că și așa nu facem lecții în săptămâna aia. E adevărat, dar aș prefera de o mie de ori să facem ore obișnuite. Și, cu siguranță, nu sunt singura care crede asta.

În primul rând, în pregătirea săptămânii cu pricina trebuie să „producem” un număr indecent de hârtii. Am primit săptmâna trecută un ghid al săptămânii „minunate” (așa îi spun eu câteodată :)), ghid elaborat de un ONG, în cadrul unui proiect – finanțat din plin, presupun, dar asta e o altă poveste – și trimis spre aplicare școlilor. Conform ghidului, avem de completat următoarele documente:

 • programul săptămânii „Școala Altfel”
 • fișa de opțiuni a elevilor
 • centralizatorul activităților
 • proiectul fiecărei activități educative, inclusiv cu descriptori de performanță (nu-i așa că sună amuzant pentru o activitate recreativă?)
 • fișa de prezență a elevilor la fiecare activitate.

Iar după ce activitățile se vor fi încheiat, hârțogăraia își urmează cursul ei:

 • chestionar de feed-back de la elevi
 • chestionar de feed-back de la părinți
 • jurnalul săptămânii „Școala Altfel”
 • raportul săptămânii „Școala Altfel”.

Oare cum ar fi dacă am face pentru fiecare săptămână de școală atâtea documente?

Iar în adresa de înaintare a ghidului, ni se transmite speranța că punerea lui în aplicare va fi o mare bucurie pentru toți. Really? Haha, ce glumă proastă :(.

sad-smile-wallpaper-768x432-min
Sursa foto

Dincolo de aspectul birocratic, însă, eu cred că proiectul acesta ridică unele probleme, cel puțin la liceu. E posibil ca în București și în câteva, foarte puține orașe din țară, profesorii și elevii să aibă la îndemână o gamă mai largă de oportunități pentru a-și desfășura activitățile.

Într-un oraș provincial ca Aradul, opțiunile sunt extrem de limitate. În fiecare an, un concert-lecție la Filarmonică și o piesă de teatru, câte un film, niște work-shop-uri la școală și cam atât. Elevii mei mi-au spus că nu mai vor să meargă la muzeu – merg acolo, cel puțin o dată pe an, începând din clasa a V-a și s-au cam plictisit de el. Acum sunt în clasa a X-a, iar eu le dau dreptate. Nu e nimic nou de văzut acolo.

Nici Timișoara nu mai e prea atrăgătoare pentru copii, au fost acolo deja de prea multe ori. În plus, excursiile nu prea sunt o opțiune, din motive financiare, logistice, de siguranță a elevilor și nu numai. De altfel, restricțiile financiare sunt o piedică aproape la orice activitate. Până când nu vom înțelege că școala trebuie finanțată ca să putem avea pretenții de performanță. Și nu mă refer deloc aici la salariile profesorilor.

Părinții nu se implică aproape deloc, deși metodologia spune că trebuie să facă propuneri de activități, dar prea puțini – spre deloc, aș zice – sunt interesați de asta. Cu siguranță, au și ei motivele lor întemeiate, nu-i învinuiește nimeni pentru asta.

Terenuri de sport nu prea sunt, iar cele existente sunt private și închirierea lor costă cam mult, așa că și activitățile sportive sunt greu de organizat.

Paote că la clasele mici e utilă o astfel de săptămână, dar, la liceu, eu una o găsesc total inutilă. Mult mai util ar fi ca elevii să facă școală, după programul obișnuit. În ce privește activitățile extrașcolare, ele se desfășoară oricum, conform necesităților elevilor și propunerilor partenerilor educaționali. Nu cred că e nevoie de o săptămână dedicată acestor activități.

Poate că ar fi timpul ca Ministerul Educației să renunțe la organizarea săptămânii Școala Altfel, cel puțin la liceu.

Ce părere ai despre asta?

13 gânduri despre „Vine iarăși Școala Altfel!

 1. Eu am fetele în ciclul primar şi gimnazial. Deocamdată le consider utile şi am norocul de a avea un colectiv de părinţi care se implică astfel încât să aibă activităţi interesante, deosebite. Ce mă îngrozeşte este maculatura asta de completat. În loc să fie mai simplu, e din ce în ce mai complicat. 😦

  Apreciat de 1 persoană

 2. Se pare că vrem cu orice preţ să ne aliniem ţărilor „dezvoltate”. Dar la noi asta se face numai pe hârtie. În săptămâna asta, frumos şi, cred eu, util pentru copii, ar fi să pună în practică informaţiile sau să viziteze obiective despre care au învăţat, program stabilit în funcţie de programă. Dar cine să se complice să şi susţină toate astea? E uşor de dat hârtii la completat şi ne spălăm pe mâini că am făcut ceva pentru învăţământul românesc.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, în funcţie de programă şi de situaţia fiecărei localităţi în parte. Aşa cum am spus, deja s-au plictisit să vadă aceleaşi obiective. În oraşele mari, e mai uşor, poate, dar în celelalte localităţi, e foarte dificil.

   Apreciază

   1. Aşa e! Mă gândeam când am spus asta la excursii în ţară. Cei mici să meargă la Humuleşti, să vadă cu ochii lor de unde a fugit Nică la scăldat. Să vadă Oltul cei care au în programa de Geografie râurile, să vadă teiul lui Eminescu sau să meargă la Răşinari cei mai mari. Cred că ar fi mult mai util şi mai uşor de asimilat informaţiile primite.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Aşa e, doar că e nevoie de bani pentru excursii şi multe familii au o situaţie materială precară şi nu le poţi impune să trimită copilul în excursie. Şi ce te faci cu cei care rămân acasă? Trebuie să le propui alte activităţi. Ca să nu mai spun ce responsabilitate înseamnă o excursie cu elevii, mai ales cu cei de liceu. Eu am invitat părinţii de la clasa mea să vină cu noi în excursie şi n-a vrut niciunul :). Îi înţeleg, nu e un reproş. Activităţile de care spui sunt interesante, dar nu e nevoie de o săptămână specială ca să fie făcute. Ele se făceau şi înainte de „inventarea” săptămânii altfel :).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.