Calendar: 25 ianuarie

1874 – s-a născut, la Paris, W. Somerset Maugham (d. 1965), dramaturg și prozator, unul dintre cei mai populari autori britanici. A studiat la Universitatea din Heidelberg (literatură și filosofie) și la Londra (medicină).

A scris romane, povestiri, comedii, memorialistică. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără: Robie, Luna și doi bani jumate, Vălul pictat, Liza din Lambeth, Julia, Vacanța de Crăciun. 

W. Somerset Maugham

1882 – s-a născut, la Londra, Adeline Virginia Stephen, cea care a devenit, mai târziu Virginia Woolf, celebra autoare britanică. Mama ei s-a născut în India, iar, după ce s-a mutat în Anglia, a fost model pentru pictorii prerafaeliți, iar tatăl ei era editor, critic și alpinist și fusese căsătorit cu fiica mai mică a lui William Makepeace Thackeray.  Virginia a studiat la King’s College Londra.

A fost o figură proeminentă a societății literare interbelice și a grupului de intelectual Bloomsbury. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: Doamna Dalloway, Spre far, Orlando.

Virginia Woolf a suferit, în mai multe rânduri de depresie, fapt care a determinat-o să se sinucidă, în 1941.

1990 – a murit Ava Gardner (n. 24 decembrie 1922, Carolina de Nord), actriță americană, cunoscută atât pentru filmele ei cât și pasiunile pe care le-a inspirat unor bărbați celebri. A debutat în 1946 și a fost nominalizată la premiul Oscar pentru rolul ei din filmul Mogambo (1953).

Educația ei a fost destul de superficială, la început. Se spune că, până în 1945, citise doar două cărți: Biblia și Pe aripile vântului. Mai târziu, a muncit mult, a devenit auto-didactă, pentru a-și completa lacunele educative.

A fost căsătorită de 3 ori – Frank Sinatra, Artie Shaw și Mickey Rooney -, fiecare căsnicie terminându-se cu un divorț. În afară de cei trei soți, din viața ei au mai făcut parte, printre alții, și Howard Hughes și Ernest Hemingway. Se spune că după ce Ava Gardner a făcut baie în piscina vilei lui Hemingway, acesta a dat servitorilor dispoziție să nu mai schimbe apa din piscină :).

Filmografie: Mogambo, Noaptea Iguanei, Mayerling, 55 de zile la Pekin, Ultimul țărm, Zăpezile de pe Kilimanjaro și multe altele.

Recomandare de lectură:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.