„Stabilit în România” de Nigel Shakespear

Despre autor:

Nigel Shakespear, activist britanic, fost atașat militar la ambasada Marii Britanii în Rusia în anii ’90, a lucrat în cadrul programelor finanțate de Uniunea Europeană în Europa de Est.

Între 2003 și 2013, a locuit în România, a colaborat cu guvernul în cadrul unor proiecte și a călătorit mult prin țară.

Despre carte:

stabilit-in-romaniaProdus publicat în 2016 de ALL
Format: 130X200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 392
ISBN: 978-606-587-421-3

„Stabilit în România … unde orice este posibil, totul este imposibil și nimic nu e ceea ce pare a fi”  este o colecție de mărturisiri a unor străini care s-au stabilit în România. Autorul a obținut mărturisirile în cadrul unor interviuri, luate în perioada 2011-2012 și le-a adunat într-o carte, care oferă o altă perspectivă asupra României și locuitorilor ei.

E o carte pe care, trebuie să recunosc, nu o parcurgi ușor, fiindcă multe din lucrurile pe care le citești acolo te pun serios pe gânduri. Și atunci simți nevoia să iei o pauză.

De la austriacul care a venit să lucreze pentru o companie de asigurări până la consultantul indian, azi proprietarul unei  ferme de bivolițe, de la mama lui Ethan Hawke până la olandezul căsătorit cu o fată dintr-o comunitate rurală de romi, poveștile tuturor despre România sunt adunate într-o carte-document pe care ar trebui s-o citească mulți români. Nu de alta, dar nu ne strică să mai aflăm cum suntem priviți, ca indivizi și ca națiune, și de alții.

stabilit-in-romania

Unele povești m-au încântat, altele m-au pus pe gânduri. Cred că a fost și una care m-a enervat de-a dreptul la prima citire, dar și multe aprecieri cu care am fost total de acord (ceva de genul: adevărat, ăștia suntem, n-am ce comenta 😦). Uneori, am avut impresia că părerile sunt contadictorii, dar tocmai ăsta e farmecul vieții, că suntem diferiți unii de ceilalți și că putem avea percepții diferite asupra aceluiași lucru. Ce bine ar fi dacă am înțege cu toții și am accepta asta. Ar fi mult mai puțină discordie (aka hatereală) pe planetă. Toți cei intervievați au părut să fie de acord asupra unui aspect: că românii trăiesc un soi de fatalitate: Asta e. Trăim în România și nu putem schimba nimic. așa că nu e, poate, de mirare, că singurul lucru pe care-l schimbă mulți e țara în care aleg să trăiască.

Văzută prin ochii străinilor, România este o țară a contrastelor. Se vorbește despre corupție, despre obiceiul românilor de a se denigra singuri, despre sărăcie, dar și despre peisaje frumoase, oameni ospitalieri, tradiții străvechi. Cumva, toți au găsit ceva suficient de interesant, ca să facă din România căminul lor, cel puțin pentru o vreme.

Mi-a plăcut finalul, unde intervievații sunt invitați să răspundă la întrebarea: Ce vă va lipsi cel mai mult dacă părăsiți România? Multe, de la bucuria oamenilor care stau la masă împreună la ritmul domol al vieții, de la prietenii la sticlele de țuică și de vin.

„Tot acest caleidoscop, într-adevăr. Sunt atât de multe restricții și totuși atât de multe libertăți. Este o țară plină de contradicții. Îmi va lipsi totul, cele bune ca și cele rele, pentru că asta e ceea ce o face să funcționeze.” (Ian Tilling)

Nu e o carte de povestit, dar e, cu siguranță, o carte de citit.

Nota mea pe Goodreads: 3/5.

Mulțumesc Editurii All pentru această carte interesantă, pe care dacă vrei s-o citești – și eu îți recomand s-o faci – o poți comanda aici.

Lectură plăcută!

7 gânduri despre „„Stabilit în România” de Nigel Shakespear

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.