9 cărți celebre care au fost interzise de-a lungul timpului

De-a lungul timpului s-a întâmplat să fie interzise cărți, din cele mai diverse motive, lucru care n-a făcut decât să sporească popularitatea unora dintre ele, făcându-le să devină bestseller-uri internaționale. Poate nu-ți vine să crezi, dar se numără printre ele și câteva cărți pentru copii.

1. Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll

Alice’s Adventures in Wonderland a fost scrisă de matematicianul britanic Charles Lutwidge Dodgson, și a fost publicată în anul 1865, sub pseudonimul Lewis Carroll.

Cartea a fost interzisă în mai multe țări, din diverse motive. În China dar și în alte țări, de exemplu, motivul a fost unul ciudat – și hilar, după mine – și anume că în carte apar animale care vorbesc.

În 1900, o școală din Hampshire, SUA, a scos cartea din programa școlară pentru că ar avea scene sexuale explicite și descrieri nepotrivite ale profesorilor sau ceremoniilor religioase.

2. Amantul doamnei Chatterley de D.H.Lawrence

Romanul Lady Chatterley’s Lover a fost publicat prima dată în Italia, în 1928. Povestea de dragoste dintre o femeie aristocrată și un bărbat din clasa muncitoare și limbajul licențios utilizat de autor au făcut din „Amantul doamnei Chatterley” una dintre cele mai controversate cărți din literatura universală.

Romanul a fost interzis din cauza scenelor explicite de sex. În Marea Britanie, a avut loc chiar un proces împotriva editorului, iar în Australia a fost interzis nu numai romanul ci și cartea despre procesul din Marea Britanie.

Cartea a făcut obiectul unor procese și în Statele Unite, Japonia, India și Canada.

3. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain

Adventures of Huckleberry Finn, cartea publicată în Marea Britanie în decembrie 1884 și în Statele Unite ale Americii în februarie 1885, a fost scoasă din programa școlară în mai multe școli americane din cauza limbajului rasist. E vorba mai exact de cuvântul nigger, considerat ofensator pentru minoritatea afro-americană.

4. Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe

Cel mai vândut roman al secolului al XIX-lea, Uncle’s Tom Cabin – și cartea mea preferată în copilărie – a fost publicat în 1852, în 5000 de exemplare, care s-au vândut în primele două zile. Inițial, au fost publicate fascicule săptămânale într-o revistă, iar succesul acestora a dus la publicarea a ceea ce avea să fie una din cărțile cu cel mai mare impact în societatea americană.

Cartea a fost interzisă din cauza acurateței cu care sunt descrise tratamentele aplicate sclavilor.

5. De veghe în lanul de secară de J.D.Salinger

Romanul The Catcher in the Rye a fost publicat în 1951 și, dintr-o carte destinată inițial adulților, a devenit rapid una foarte populară în rândul adolescenților. S-au vândut până acum mai mult de 65 de milioane de exemplare – adică mai mult de un milion anual. E ceva, nu?

Cartea a fost interzisă din cauza limbajului obscen și a înjurăturilor, dar și a modului în care se vorbește despre biserica catolică.

Cineva, care a avut multă răbdare, a numărat înjurăturile. Se pare că sunt 237 de goddamm, 58 de bastard, 31 de Chrissake și 6 fuck.

6. Lolita de Vladimir Nabokov

Lolita, romanul publicat în 1955, a fost controversat încă de la apariția sa, din cauza subiectului său: un profesor de literatură de vârstă mijlocie este obsedat de o fată de 12 ani, cu care începe o relație sexuală după ce devine tatăl ei vitreg.

Cartea a fost interzisă în Franța în 1956, dar interdicția a fost ridicată după editorul a dat în judecată guvernul francez.

Alte țări în care a fost interzisă Lolita: Marea Britanie, Argentina, Africa de Sud, Noua Zeelandă.

A fost etichetată ca: „cea mai murdară carte pe care am citit-o vreodată” sau „o lucrare indecentă”.

7. Tropicul Cancerului de Henry Miller

Poate că nu e o surpriză că Tropicul Cancerului se găsește pe lista cărților interzise. Romanul Tropic of Cancer a fost publicat inițial în Franța, în 1934, în limba engleză – fapt care se pare că a făcut posibilă publicarea lui. Cartea e un amestec de povestire și autobiografie.

Limbajul colorat, scenele de sex, prostituție și viol au făcut ca romanul să fie interzis în Statele Unite timp de 25 de ani.

8. Ulise de James Joyce

Ulysses, o capodoperă modernistă, a apărut în 1922 la Paris și abia în 1933 în SUA și în 1936 în Marea britanie.

Romanul a fost subiectul unor controverse și acuzații de obscenitate, încă de la apariția lui. A fost catalogat drept „murdar, blasfematoriu si imposibil de citit” și a fost interzis în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia.

9. Versetele Satanice de Salman Rushdie

După apariția cărții The Satanic Verses, în 1988, autorul ei a fost condamnat la moarte de către Ayatollah-ul Iranului. Rushdie a fost obligat să-și schimbe frecvent reședința și să fie păzit permanent de bodyguarzi.

Cartea a stârnit controverse în comunitățile musulmane și a fost interzisă în mai multe țări: India, Egipt, Pakistan, Iran, Africa de Sud, Bangladesh. În Marea Britanie, au avut loc demonstrații la care s-a dat foc cărții.

Le-ați citit?

17 gânduri despre „9 cărți celebre care au fost interzise de-a lungul timpului

  1. Da, mai putin pe ultimele 3. Stiam de unele că au.fost interzise dar la De veghe în lanul de secară nu mă așteptam, mi se pare cea mai cuminte din lista asta. Acum sunt curioasă de Versetele satanice, as vrea sa le citesc.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.