Calendar: 18 ianuarie

1486 – Regele Henric al VII-lea al Angliei s-a căsătorit cu Elizabeth de York, căsătorie încheiată cu scopul de a pune capăt conflictului dintre casa de Lancaster și casa de York, conflict cunoscut și ca Războiul celor Două Roze (trandafirul alb pentru Casa de York și cel roșu pentru Casa de Lancaster). Henric și Elizabeth au fost părinții lui Henric al VIII-lea, primul monarh din casa Tudor.

1535 – Conchistadorul spaniol Francisco Pizarro a fondat Lima, capitala Peru, pe valea râului Rimac, un loc considerat foarte bun deoarece se afla aproape de Oceanul Pacific, de apă dulce, păduri și câmpii și, în plus, beneficia de o climă blândă. Inițial, capitala a fost botezată Orașul Regilor, în cinstea sărbătorii Sfinților Împărați, care se celebra în ziua în care Pizzaro a pus piatra de temelie a orașului.

Sursa foto

Sursa foto

1689 – S-a născut Montesquieu, filozof, scriitor și avocat francez (d.1755). Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu, pe numele lui complet, este cunoscut pentru teoria separării puterilor, teorie care apare în constituțiile multor țări din lume.

1778James Cook (1728-1779) a descoperit insulele Hawaii, insule pe care le-a denumit Insulele Sandwich, după numele celui de-al patrulea conte de Sandwich, lordul amiral al flotei britanice de atunci.

James Cook, explorator, navigator și căpitan în marina regală britanică, a făcut trei mari călătorii în Oceanul Pacific, călătorii în care a descoperit noi teritorii, a cartografiat cu o precizie nemaiîntâlnită până atunci zone întinse din Noua Zeelandă până în Insulele Hawaii. Este primul european recunoscut a fi atins coasta de est a Australia și primul care a navigat de jur împrejurul Noii Zeelande.

1848 – S-a născut în comuna Șiria, județul Arad, Ioan Slavici, scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent al Academiei Române (d.1925). A debutat (la îndemnul lui Mihai Eminescu) în Convorbiri literare cu comedia Fata de birău. Opera literară a lui Slavici a fost influențată de viața satului ardelean. A scris comedii, romane, drame istorice, povești, nuvele, memorialistică. Cel mai cunoscut roman al său este Mara, publicat prima dată sub formă de foileton în revista Vatra (1894) și apoi în volum în 1906.

1882 – S-a născut A.A.Milne, autor, poet și dramaturg englez (d.1956), celebru pentru cărțile sale cu ursulețul Winine-the-Pooh.

1936 – A murit Joseph Rudyard Kipling (n.1865, Bombay), poet și prozator britanic, autor al povestirii pentru copii Cartea junglei (1894) și al celebrului poem If. Este laureat al premiului Nobel pentru Literatură (1907).

Printesa alba

Calendar amuzant

– Ziua Internațională a Vocabularului

– Ziua Schimbului de Supe (SUA) – orice o fi însemnând și asta :).

Recomandări de lectură

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.