1. Maria Tudor
Mary Tudor (1496–1533) a fost fiica regelui Henric al VII-lea al Angliei și a reginei Elisabeth de York, sora mai mică a lui Henric al VIII-lea și, o scurtă perioadă, regină a Franței, în timpul căsniciei ei cu regele Ludovic al XII-lea. După moartea acestuia, s-a căsătorit cu bărbatul pe care-l iubea, Charles Brandon, duce de Suffolk, cu care a avut patru copii, doi băieți și două fete.
Maria Tudor. Povara frumuseții de Jean Plaidy
Prezentarea cărții:
„Maria Tudor – una dintre cele mai frumoase prințese ale Europei secolului al XVI-lea – este sora temutului rege Henric al VIII-lea, din dinastia Tudor. Răsfățată de autoritarul ei frate, Maria duce o viață fericită, până în momentul când trebuie să se supună dorinței acestuia și să accepte căsătoria cu bătrânul rege Ludovic, în vederea încheierii unei alianțe cu Franța. In secret însă, rămâne fidelă iubirii față de Charles Brandon, duce de Suffolk. Când regele Ludovic moare, după numai doi ani, Maria este hotărâtă să nu accepte o altă căsătorie de conveniență și decide să se unească în secret cu iubirea vieții ei. Ce doi sfidează voința regelui și conveniențele Curții, fără a ști dacă împreună vor găsi dragostea și fericirea sau dacă hotărârea lor le va aduce moartea.”
- Publicat în 2014 de Alma
- Colecția Iubiri și destine
- Format: 140 x 210
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 280
- ISBN: 978-606-686-791-7
Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.
2. Catherine de Aragon
Catherine, Katherine sau Catalina de Aragón (1485–1536), fiica Monarhilor Catolici Ferdinand de Aragon și Isabela de Castilia, a fost regina Angliei, ca primă soție a lui Henric al VIII-lea. Înainte de a se căsători cu Henric al VIII-lea, a fost soția fratelui mai mare al acestuia, Arthur, prinţul de Wales.. Pentru că Henric și Catherine nu au avut decât o fiică, Mary și niciun moștenitor de sex masculin, regele a cerut anularea căsătoriei lor. Papa Clement al VII-lea s-a opus, așa că Henric al al VIII-lea a decis ruperea bisericii Angliei de biserica catolică și s-a proclamat singur capul Bisericii Anglicane.
Catherine a fost îndepărtată de la curte și a trăit la castelul Kimbolton, ca Prințesa Văduvă de Wales, până la moartea sa, în 1536. Fiica sa a urcat pe tron, devenind regina Mary I a Angliei (i s-a spus și Bloody Mary, din cauza prigoanei împotriva protestanților).
Prințesa statornică de Philippa Gregory
Prezentarea cărții:
„E cunoscută drept soția stearpă a unui rege puternic, dar în spatele acestei imagini se ascunde o poveste seducătoare. Katherine de Aragon este Infanta Spaniei, născută din stirpe de războinici, din părinți cu sânge nobil. La nici patru ani ea e făgăduită unui Prinț de Wales, lui Arthur, și crescută ca viitoare Regină a Angliei. Nu are nici o fărâmă de îndoială că soarta o va aduce la curtea unei țări de la capătul lumii, o țară rece și uitată de Dumnezeu. Arthur este încă un copil când se întâlnesc; obiceiurile noii ei lumi sunt aspre, mâncarea e ciudată, ca și oamenii, care o privesc cu răceala. Incet-încet își uită însă temerile, viața devine mai ușoară; dar Arthur moare de timpuriu și Katherine e din nou în voia sorții. Visul ei de a conduce un regat se întunecă din nou. Salvarea va veni însă de la Henric, răsfățatul și mai tânărul frate al lui Arthur, cu care Katherine se va căsători. Curtea regală se împotrivește, părinții îi sunt prea puțin de ajutor. Katherine nu-și dezminte însă stirpea războinică: va face orice să-și împlinească visul, va minți dacă va fi nevoie și va muri mințind, dar va fi soția viitorului Henric al VIII-lea și Regina Angliei.”
- Produs publicat în 2015 de Polirom
- Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Actual
- Format: 130×200
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 504
- ISBN: 978-973-46-5270-9
Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.
3. Katherine Parr
Catherine Parr – ortografiată şi Katherine sau Kateryn (1512–1548) a fost ultima dintre cele şase soţii a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, regină a Angliei şi Irlandei în perioada 1543-1547. La rândul ei, a fost căsătorită de patru ori. Cu Thomas Seymour, ultimul ei soţ, s-a căsătorit la câteva luni după moartea regelui.
A fost implicată în educaţia a doi dintre copiii regelui, Elizabeth şi Edward, care au devenit monarhi, la rândul lor.
Era o femeie erudită, pasionată de citit şi, mai mult decât atât, a publicat câteva cărţi: Psalms or Prayers (anonimă), Prayers or Meditations (prima carte publicată de o regină a Angliei sub semnătură proprie) şi The Lamentations of a Sinner.
A fost un personaj interesant, pe nedrept neglijat în literatură, după părerea mea.
Îmblânzirea reginei de Philippa Gregory
Prezentarea cărţii:
„Imblânzirea reginei este povestea frumoasei Kateryn Parr, ultima soţie a regelui Henric al VIII-lea şi una dintre cele mai complexe figuri feminine din Anglia secolului al XVI-lea. Rămasă văduvă pentru a doua oară la doar treizeci de ani, Kateryn este curtată de rege şi trebuie să-l accepte drept soţ, căci cine ar refuza un suveran capricios, care are putere de viaţă şi de moarte asupra întregii ţări? Noua regină este nevoită să îşi învingă repulsia faţă de acest bărbat bătrân şi bolnav, să facă faţă intrigilor de la curte şi, în acelaşi timp, să lupte pentru impunerea religiei anglicane. Odată cu trecerea timpului, Kateryn se dovedeşte a fi mai puternică şi mai inteligentă decât pare, iar personalitatea ei îl cucereşte treptat pe Henric. Insă ea trebuie să-şi ascundă adevărata iubire, faţă de lordul Thomas Seymour, căci descoperirea acestei taine le-ar aduce amândurora moartea. Dragostea, credinţa, simţul datoriei, teama şi tandreţea domină firea reginei erudite, care trebuie să îndure toanele unui rege crud şi imprevizibil, înconjurat de curteni vicleni si uneltitori, într-o epocă în care viaţa unei femei – fie ea şi cea mai importantă femeie din regat – nu înseamnă nimic, iar cea mai mică suspiciune poate aduce moartea.”
- Produs publicat în 2016 de Polirom
- Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Actual
- Format: 130×200
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 452
- ISBN: 978-973-46-5918-0
Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.
4. Nefertiti
Nefertiti, pe numele ei complet Neferneferuaten Nefertiti (cca. 1370–cca. 1330 BC) este regina egipteană care, împreună cu soţul său, faraonul Akhenaton, a domnit în, probabil, cea mai prosperă perioadă din istoria Egiptului Antic. Au avut împreună şase fete şi au rămas în istorie prin faptul că au întemeiat prima religie monoteistă din lume. Zeul Soare, Aton, a devenit astfel, singurul zeu căruia i se închinau. Cultul celorlalţi zei a fost interzis, în special a yeului Amon, principala divinatate până atunci.
Nefertiti (al cărui nume s-ar putea traduce prin Frumoasa care vine) a devenit celebră în întreaga lume datorită bustului său expus în Muzeul Nou din Berlin, bust atribuit sculptorului Tutmose.
Nefertiti – regina Nilului de Michelle Moran
Prezentarea cărţii:
„Nefertiti – „Frumoasa care, iată, vine“. Astfel au numit-o egiptenii pe cea mai charismatică şi mai puternică regină din istoria lor, soţia faraonului Amenhotep al IV-lea şi mama vitregă a lui Tutankhamon. Crescută într-o familie de rang înalt, Nefertiti este aleasă ca soţie a tânărului faraon, în speranţa că-i va tempera ambiţiile nemăsurate. Insă, în scurt timp, propria ambiţie şi setea de putere o vor transforma într-un conducator tiranic şi lipsit de scrupule. Singura care îi va sta alături este sora ei, Mudnodjmet, pentru care iubirea este mai de preţ decât orice glorie şi putere.”
- Produs publicat în 2014 de Alma
- Format: 140×200
- Tip copertă: Broşată
- ISBN: 978-606-686-626-2
5. Caterina de Medici
Caterina de’ Medici (1519–1589), pe numele ei complet Caterina Maria Romula di Lorenzo de’ Medici, a fost regina Franţei între 1547 şi 1559, soţie unui rege şi mama a trei regi, care au domnit în timpul vieţii ei. A avut o influenţă puternică politică în Franţa, pentru o perioadă chiar a condus ţara ca regentă.
Descendentă a puternicei familii de Medici, Caterina a fost căsătorită de unchiul ei, papa Clement al VII-lea, cu Henri d’Orleans, al doilea fiu al regelui Francisc I. Influenţa Caterinei în timpul domniei soţului său nu a fost prea mare, acesta preferând compania amantei sale, Diane de Poitiers.
Cei trei fii ai Caterinei (Francis al II-lea, Carol al IX-lea şi Henric al III-lea) au domnit în perioade în care Franţa a fost zguduită de conflicte civile şi religioase.
Caterina vrea să menţină Casa de Valois pe tronul Franţei cu orice preţ, iar asta a costat-o uneori mult.
A fost probabil cea mai puternică femeie a secolului al XVI-lea în Europa, dar a rămas cu reputaţia că s-ar fi ocupat cu astrologia, practici oculte şi magie neagră.
Regina diavolului. Un roman despre Caterina de Medici de Jeanne Kalogridis
Prezentarea cărţii:
- Produs publicat în 2013 de Humanitas Fiction
- Colecţia Raftul Denisei
- Format: 130×200
- Tip copertă: Broşată
- Număr pagini: 472
- ISBN: 978-973-689-666-8
Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.
Lectură plăcută!
P.S. Dacă ai citit vreuna dintre cărțile din listă, mi-ar plăcea să aflu părerea ta. Secțiunea de comentarii e mai jos :).
Citește și:
5 personaje istorice feminine în literatură (1)
5 personaje istorice feminine în literatură (2)
Foarte interesant articol! Multumim pentru recomandari!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mă bucur că ți-a placut :)!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu le-am citit, dar cu siguranta o voi face! Multumesc pentru recomandari!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Phillipa Gregory scrie foarte bine, tocmai am citit „Doamna apelor”, o carte despre viata Jacquettei de Luxemburg. Toate titlurile mentionate sunt atragatoare pentru mine, fiindca imi plac mult romanele istorice, iar Caterina de Medici este o personalitate despre care imi place sa citesc, iar aceasta carte nu am citit-o. Multumesc!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Philippa Gregory e printre preferatele mele :). Iar „Regina diavolului” e o carte interesanta, dupa parerea mea.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am citit Nefertiti, cartea apărută in colecția Iubiri si destine. O carte foarte interesantă, din care am aflat lucruri interesante despre regina Nilului. Felicitări pentru top, Dorina. Am trecut unele titluri pe lista!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ma bucur ca ti-a placut :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană