Calendar: 15 ianuarie

1559Elizabeth I (1533 – 1603) a fost încoronată Regina Angliei, în Westminster Abbey, Londra, la două luni de la moartea surorii sale vitrege, regina Mary I. A fost fiica lui Henric al VIII-lea și a Annei Boleyn, a doua soție a regelui și avea 25 de ani când a fost încoronată.

Lunga domnie a reginei Elisabeta I, care a devenit cunoscută sub numele de „Regina Fecioară” pentru reticența ei de a-și pune în pericol autoritatea prin căsătorie, a coincis cu înflorirea Renașterii engleze, asociată cu autori de renume, precum William Shakespeare. La moartea sa, în 1603, Anglia devenise o putere mondială majoră din toate punctele de vedere, iar regina Elisabeta I a trecut în istorie ca unul dintre cei mai importanți monarhi ai Angliei.

Mihai Eminescu

1850 – s-a născut Mihai Eminescu (d.1889), poet, prozator și jurnalist. Asupra datei de naștere a poetului au existat câteva controverse. Se pare că Eminescu însuși ar fi scris ca dată de naștere a sa ziua de 22 decembrie 1849, iar în documentele gimnaziului de la Cernăuți, unde a studiat, apare 14 decembrie 1849. În urma mai multor cercetări, inclusiv în documentele bisericii din Botoșani, s-a ajuns la data de 15 ianuarie 1850. Și asupra locului unde s-a născut poetul au existat păreri diferite: după unii Botoșani, după alții (inclusiv sora sa mai mare) Ipotești.

Mihai Eminescu a publicat prima sa poezie la vârsta de 16 ani. A fost membru al societății literare Junimea și redactor la ziarul conservator Timpul.

notre-dame-de-paris

1831- Victor Hugo a terminat de scris romanul Notre Dame de Paris, cunoscut și sub numele de Cocoșatul de la Notre-Dame.

 

Logo Coca-Cola

1889 – a fost înființată, la Atlanta, compania Coca-Cola, cunoscută până atunci ca Pemberton Medicine Company, care comercializa vopsea de păr, sirop de tuse și French Wine Cola, o băutură medicinală din extract de frunze de coca și nuci Kola, predecesoarea celebrei băuturi răcoritoare Coca-Cola.

1929 – S-a născut Martin Luther King, Jr., doctor în teologie, a contribuit la organizarea primului protest al mișcării afro-americane pentru drepturile civile (1955). Un foarte bun orator, King a câștigat sprijinul guvernului federal și tot mai mulți adepți în rândurile albilor nordici. În 1963, Martin Luther King a ținut, cu prilejul marșului de la Washington pentru locuri de muncă și libertate, celebrul lui discurs I have a Dream (Am un vis). A câștigat Premiul Nobel pentru Pace (1964). A fost asasinat în Memphis, Tennessee (4 aprilie 1968).

Recomandări de lectură:

  1. Notre-Dame de Paris de Victor Hugo
  2. Fiicele reginei fecioare de Jeane Westin
  3. Elisabeta, regina virgină de Carolly Erickson
  4. Poezii de Mihai Eminescu.

2 gânduri despre „Calendar: 15 ianuarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.