Spioana de Paulo Coelho

Despre autor:

Paulo Coelho de Souza (n.1947) este un scriitor brazilian, cel mai bine vândut scriitor de limbă portugheză din toate timpurile și autorul romanului Alchimistul, care a fost tradus în 81 de limbi.

S-a născut într-o familie catolică, cu păreri stricte referitoare la religie și credință, așa că a urmat cursurile unei școli iezuite. A început cursuri de drept, dar le-a abandonat după un an și a început o viață de hippie, călătorind prin America de Sud, Africa de Nord și Europa. Când s-a întors în Brazilia, a început să scrie versuri pentru diverși soliști și asta l-a dus pe panta ocultismului și magiei. În 1974, a fost arestat de către guvernul militar, pentru „activități subversive”.

A fost actor, jurnalist și director de teatru. S-a dedicat total scrisului după ce, în 1984, a făcut pelerinajul către Santiago de Compostela.

Începând din 1982, când a publicat prima sa carte, Paulo Coelho a scris 30 de cărți, traduse în 81 de limbi și editate în 170 de țări, în peste 350 de milioane de exemplare – doar Alchimistul a apărut în peste 83 de milioane de exemplare. Sinceră să fiu, încă nu-mi explic cum de se bucură de un asemenea succes.

Are o comunitate online uriașă, peste 30 de milioane de fani pe rețelele de socilaizare. Este căsătorit și locuiește în Elveția, la Geneva.

Despre carte:

SpioanaPublicată în 2016 de Humanitas Fiction
Colecția Seria de autor Paulo Coelho
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 200
ISBN: 978-606-779-094-8

Am vrut să citesc Spioana din cel puțin două motive: este povestea vieții unei femei fascinante și a fost scrisă de, probabil, cel mai citit autor al vremurilor noastre – cel puțin dacă ne luăm după cifre.

Margaretha Zelle MacLeod (1876-1917), cunoscută mai ales ca Mata Hari, este una dintre personalitățile fascinante ale istoriei. Născută în Leeuwarden, Olanda, Margaretha s-a căsătorit cu un ofițer și a plecat, împreună cu acesta, în Indiile Olandeze. Au avut o căsătorie nefericită, din care a rezultat o fetiță. Sătulă de viața pe care o avea, Margaretha pleacă – fuge, practic – la Paris, unde viața ei se schimbă radical.

Despre Mata Hari s-a scris mult, așa că nu mă așteptam la vreo revelație. Paulo Coelho spune povestea lui Mata Hari sub forma a două scrisori, una scrisă de Mata Hari avocatului ei și cealaltă scrisă de acesta clientei sale, amândouă menite, chipurile, să spună lumii adevărul despre Mata Hari. O scriitură ușoară, pe alocuri chiar superficială, fără detalii și fără sentimentalisme. Numai bună de publicat într-un ziar, sub forma unui foileton.

Spioana

Înainte să afle sentința care avea s-o condamne la moarte, Mata Hari, închisă într-o celulă din sinistra închisoare Saint Lazare, retrăiește amintiri din viața ei.

Amintirile sunt foarte capricioase, imagini ale unor lucruri pe care le-am trăit și care ne pot încă sufoca doar cu un mic detaliu, un zgomot cât de neînsemnat. Urcă până la celula mea miros de pâine proaspătă scoasă din cuptor și îmi amintește de zilele în care umblam liberă prin cafenele: asta mă distruge mai tare decât frica de moarte și singurătatea în care-mi duc zilele.

Viața ei tumultoasă a dus-o, uneori, în preajma unor personalități ale vremurilor.

– Acesta este Pablo Picasso, artistul despre care ți-am vorbit.

Din momentul în care s-au făcut prezentările, el a uitat de ceilalți invitați și a încercat tot timpul să-mi capteze interesul. Mi-a vorbit despre frumusețea mea, mi-a cerut să pozez pentru el, mi-a spus că trebuia neapărat să mă duc cu el la Malaga, măcar pentru o săptămână, departe de nebunia Parisului. Avea un singur scop și nici nu era nevoie să-mi spună care: să mă bage în patul lui.

Se pare că Mata Hari nu l-a găsit prea atrăgător pe Picasso, ea îndreptându-și atenția către (mulți) alți bărbați, ruși, francezi, germani, englezi, cu ajutorul cărora dorea să obțină putere și bani.

Se pare că asta a și dus-o în fața plutonului de execuție, la Versailles, într-o dimineață de iarnă.

A fost Mata Hari spioană? A fost ea dublu agent? Sau doar o femeie excentrică, care și-a trăit viața sfidând regulile vremii? Probabil că nu vom afla niciodată răspunsul la această întrebare.

– De ce sunteți urmărită, doamnă?

– Fiindcă sunt frumoasă, seducătoare și faimoasă, i-am răspuns.

Recomandări:

  • Merită s-o citești? Da, atunci când vrei să faci o pauză între două cărți mai „grele”. Evaluarea mea: 3 stele pe Goodreads.
  • S-o cumperi? Da,  e bine s-o ai la îndemână într-o dimineață geroasă de iarnă.
  • S-o împrumuți? Da, dacă nu ai altă variantă.

Mulțumesc, targulcartii.ro, pentru oportunitatea de a citi această carte :).

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „Spioana de Paulo Coelho

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.