O călătorie literară la Amsterdam (3)

Probabil că primul cuvânt care-ți vine în minte când te gândești la Amsterdam este: lalele. Deși lalelele n-au fost „inventate” de olandezi, ele au ocupat și mai ocupă încă un loc important în viața orașului.

Mania lalelelor de Mike Dash

Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, olandezii au fost cuprinși de o adevărată manie a lalelelor. În doar câțiva ani, prețul bulbilor de lalea a crescut atât de mult încât puteai cumpăra o casă de canal sau o fermă cu banii pe care-i plăteai pe un bulb dintr-un soi rar de lalele.

„Cei mai mulți preferau însă să cumpere și să vândă bulbi într-o tavernă. Pentru negustorul de lalele, bursa de valori era cârciuma din oraș, și până când nu vor fi pricepute condițiile în care se desfășurau tranzacțiile cu lalele – la miezul nopții, în încăperi pline de fum, între oameni beți – nebunia lalelelor va rămâne un mare mister.”

Poți afla toată povestea dacă citești cartea lui Mike Dash.

Astăzi poți cumpăra diverse soiuri de lalele sau bulbi de la piața de flori, la prețuri mult mai rezonabile sau poți vizita Muzeul Lalelelor, dacă vrei să afli povestea lor. Muzeul se află aproape de Casa Anne Franck. Muzeul este la subsolul unui magazin, de unde poți cumpăra bulbi, lalele și multe suveniruri, unele dintre ele foarte amuzante.

Sper că la primăvară o să ajung din nou la Amsterdam, al Festivalul Florilor, un adevărat paradis al lalelelor – și al altor flori.

Citeşte şi:

O călătorie literară la Amsterdam (1)

O călătorie literară la Amsterdam (2).

Un gând despre „O călătorie literară la Amsterdam (3)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.