O călătorie literară la Amsterdam (2)

Dacă în prima parte a călătoriei literare, am mers pe urmele lui Rembrandt prin Amsterdam, de data asta vom face o plimbare pe străzile orașului, pe marginea canalelor și vom intra într-o casă de pe canal, ca să ne facem o idee despre cum trăiau oamenii în Amsterdam, în secolul al XVII-lea. Mai exact, pe urmele Petronellei Brandt, născută Oortman, personajul care a inspirat romanul Miniaturista, scris de Jessie Burton.

Miniaturista de Jessie Burton

Petronella, soția lui Johannes Brandt, un comerciant bogat și avea, la fel ca alte femei bogate din Amsterdam, o casă de păpuși, în care a investit, se pare, o sumă cu care ar fi putut cumpăra o casă de canal adevărată. Povestea ei a inspirat-o pe Jessie Burton să scrie un roman interesant, Miniaturista, despre care poți citi mai multe aici.

miniaturista

Am început plimbarea pe urmele Nellei la Oudekerk, biserică cu un rol important și în viața lui Rembrandt.

” Acoperișul vopsit al bisericii – singurul lucru pe care reformatorii nu îl demolaseră- se ridică deasupra lor precum carena răsturnată a unei nave mărețe. Cu vechile grinzi pictate, oglindește sufletul orașului: Cristos la judecată ține în mână sabia și crinul, o navă aurie de marfă sparge valurile. Fecioara se odihnește pe secera lunii. Ridicând scaunul vechi de lângă ea, degetele ei mângâie ușor proverbul sculptat în lemn. Este reprezentarea unui om defecând o pungă cu monede, cu un rânjet dureros întipărit pe chip.”

Amsterdam se dezvăluie privitorului ca un oraș în miniatură, un oraș din turtă dulce – cel puțin în partea veche a orașului. Te plimbi pe străduțele înguste sau pe marginea canalelor și nu știi ce să admiri mai întâi: casele tipice de canal sau casele de pe canale (ambarcațiuni transormate în case de locuit). Poți face cu ușurință un exercițiu de imaginație și să-ți închipui că te plimbi prin orașul Petronellei Brandt. Mai ale că pe unele case mai pot fi văzute simbolurile care (se spune) țineau loc de numere pe vremea aceea :).

Am vrut să aflu cum arată pe dinăuntru o casă din secolul al XVII-lea, așa că am intrat să vizitez Amstelkring. Casa, la fel ca toate casele de canal, este construită mai degrabă pe verticală, are încăperi de dimensiuni mici și scări interioare înguste și abrupte.

Valoroasa casă de păpuși a Petronellei Oortman poate fi admirată la Rijksmuseum, cel mai important muzeu dedicat istoriei și artei olandeze.

Călătoria literară va continua cu o parte dedicată … lalelelor. Până atunci, poți citi povestea lalelelor, ca să intri în atmosferă.

Citește și

O călătorie literară la Amsterdam (1)

O călătorie la Amsterdam (3).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.