O călătorie literară la Amsterdam (1)

Aș putea să-mi imaginez ultima călătorie pe care am făcut-o la Amsterdam ca pe o incursiune în lumea unor cărți care au ca subiect orașul și simbolurile sale.

Te invit, așadar, la o călătorie în care va fi vorba despre cărți, Amsterdam, Rembrandt, viața în casele de pe canal și, evident, lalele.

Prima oprire, „stația” Rembrandt.

Eu sunt fiica lui Rembrandt de Lynn Cullen

Este un roman inspirat din viața Corneliei van Rijn, fiica lui Rembrandt și a menajerei sale, Hendrickje Stoffels. Poți citi mai multe despre carte aici.

fiica-lui-rembrandt

Dacă ajungi la Amsterdam, trebuie să-ți faci timp să treci și pe la casa lui Rembrandt, aceea din zilele lui bune, ca să-ți faci o idee despre cum trăia și cum lucra maestrul.

După ce i-ai vizitat casa, du-te la Rijksmuseum, unde se află expuse câteva dintre cele mai importante picturi ale sale: Rondul de noapte, Mireasa evreică sau Judecata lui Claudius Civilis.

Dacă-ți trece cumva prin cap – așa cum mi-a trecut mie – să vezi mormântul lui Rembarndt, îți spun că ai putea avea parte de o surpriză. A fost înmormântat la biserica Westerkerk, acolo unde erau îngropați săracii, fiindcă a murit falit. Nu asta este însă surpriza, ci faptul că odată ajuns acolo, afli că nu a mai rămas decât o placă comemorativă din Rembrandt. Corpul său a fost dezhumat la 20 de ani după după moarte și dus … nu se știe unde. N-am putut să nu mă întreb cum de nu s-a găsit nimeni care să se ocupe de un mormânt onorabil pentru cel care fusese cândva un pictor important al Amsterdamului? Chiar dacă fiica sa, Cornelia  era falită, Rembrandt avusese, de-a lungul timpului, vreo 50 de elevi, unii dintre ei ajunși pictori importanți (și înstăriți, desigur).

Așa că nu-ți rămâne decât să dai o fugă până în Rembrandtplein și să faci o poză cu grupul statuar care reprezintă cel mai celebru tablou a lui Rembrandt, vegheat de la înălțime chiar de creatorul său. Trebuie să ai răbdare, fiindcă e mereu plin de turiști care vânează selfie-ul perfect.

rembrandtpein
Rembrandtpein

Sau până la Oudekerk, biserica veche, unde Rembrandt van Rijn s-a căsătorit cu Saskia și unde, mai apoi, a îngropat-o, când aceasta a murit la scurtă vreme după ce l-a născut pe fiul lor, Titus. Tot la Oudekerk, Rembrandt a botezat-o pe fiica sa, Cornelia. Știai că Rembrandt și-a botezat toate cele trei fiice cu acest nume? Doar una dintre ele a supraviețuit, fiica pictorului cu Hendrickje Stoffels, personajul principal al romanului lui Lynn Cullen.

În partea a doua a călătoriei literare, te invit să vezi cum era viața în casele de pe canal din Amsterdam, în secolul al XVII-lea. O să intrăm în atmosfera romanului Miniaturista de Jessie Burton.

Despre casele de canal și despre lalele, citește în partea a doua și a treia a articolului :).

Citește și:

O călătorie literară la Amsterdam (2)

O călătorie la Amsterdam (3).

4 gânduri despre „O călătorie literară la Amsterdam (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.