Un băiat numit Crăciun de Matt Haig

Despre autor:

Matt Haig (n.1975) este jurnalist și scriitor britanic, scrie cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru copii și pentru adulți. S-a născut la Sheffiled și a studiat engleza și istoria la Universitatea Hull. A locuit în Nottinghamshire, Ibiza și Londra.

Este căsătorit cu o scriitoare, Andrea Semple și locuiește în Brighton împreună cu soția sa și cei doi copii ai lor.

Primul loc pe lista preferințelor sale este ocupat de Roma. Se mai află pe listă Norvegia, mirosul mării, scrisul cu stiloul, etc.

Despre carte:

Un băiat numit Crăciun este povestea unui băiat, pe nume Nikolas, care trăiește într-o căsuță din pădure, împreună cu tatăl său, Joel, un tăietor de lemne. Într-o bună zi, Joel pleacă spre nord, împreună cu alți șase bărbați, să îndeplinească o misiune secretă pentru regele Frederik. Nikolas rămâne acasă, cu mătușa Carlota, o femeie fără suflet. Văzând că tatăl său nu se mai întoarce, Nikolas pleacă într-o zi spre nord, în căutarea lui.

Pe drum are parte de tot felul de peripeții dar ajunge, într-un final în Elfhelm, satul elfilor, care-l aruncă în închisoare, supărați fiind că niște oameni l-au răpit pe micul Kip.

Nikolas îl salvează pe micul Kip, așa că reușește să se împrietenească cu elfii și chiar se mută în Elfhelm. Timp de câțiva ani, vorba vine câțiva, adică până împlinește 62 de ani :), Nikolas, devenit Moș Nikolas, se ocupă cu tot felul de activități. De exemplu, îi învață să conducă sania, în zbor, nu oricum.

Se aflau undeva pe deasupra Norvegiei. Deși erau în toiul zilei, pe deasupra Norvegiei puteai întotdeauna zbura în siguranță, fiindcă tot numai opt oameni locuiau acolo.

Un baiat numit Craciun

Povestea transformării micului Nikolas în Moș Crăciun este plină de farmec, amuzantă dar și tristă, pe alocuri. Are tot ce trebuie să aibă o poveste de Crăciun: magie, elfi, spiriduși, reni, troli, turtă dulce, cadouri, zăpadă și căsuțe minuscule.

– Bună, Nikolas, a zis ea. Sau ar trebui să-ți spun Moș Crăciun? Sau ar trebui să-ți spun … Santa Claus?

– Santa Claus? s-a mirat Nikolas. Ce înseamnă?

– A, e doar un nume pe care ți l-au pus spiridușii. Traducerea cuvânt cu cuvânt ar fi Omul ciudat cu burtă mare.

15317978_1511483498881028_2970074601345043258_n-min

Deși la început n-am băgat în seamă recomandările de pe coperta a IV-a – nu rezonez întotdeauna cu ele -, de data asta trebuie să recunosc că nu e nicio exagerare.

Un ren numit Blitzen și o căciulă roșie puțin cam neobișnuită… această poveste de Crăciun ar putea să-l emoționeze chiar și pe Scrooge. (The Guardian)

Lectura cărții se aseamănă cu plăcerea de a sta lângă foc într-o zi friguroasă… E cartea perfectă pentru Crăciun din toate punctele de vedere. (The Independent)

Cartea este minunat ilustrată de Chris Mould și cred sincer că este un clasic în devenire, o concurență puternică pentru celebra „Poveste de Crăciun” a lui Dickens.

Recomandări

  • Merită s-o citești? Da, cu siguranță, i-am dat 5 steluțe pe Goodreads. Este o carte recomandată pentru 8+, dar cu cât te îndepărtezi de limita de 8 ani, cu atât mai interesantă o vei găsi. Oare nu trăim noi cu toții într-un fel de Elfhelm? Cel de dinainte de Moș Crăciun?
  • S-o cumperi? Da, e o carte bună, cu siguranță o să vrei s-o recitești. De fapt, e un excelent cadou de Crăciun, așa că poți cumpăra mai multe exemplare, pe care să le dăruiești celor dragi. Poți găsi cartea pe elefant.ro, libris.ro sau nemira.ro.
  • S-o împrumuți? Nu, e o carte pe care e bine s-o ai în bibliotecă.

Lectură plăcută!

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.