Goana după bani și (i)responsabilitatea socială

Să organizezi o excursie cu elevii în ziua de astăzi a devenit ceva foarte dificil, din motive pe care le cunoaște toată lumea. A fost dintotdeauna o mare responsabilitate, dar, în ultimii ani, a devenit o activitate pe care eu una – și cu siguranță nu sunt singura – nu mai pot să mi-o asum. De-a lungul anilor, am fost în multe locuri cu elevi de-ai mei, inclusiv în străinătate și s-a mai întâmplat să avem parte de peripeții, dar au fost și momente plăcute. De la un timp încoace însă, momentele plăcute sunt pe cale de dispariție și rămâi doar cu bătaia de cap. Și-atunci mai bine stai nu te mai duci nicăieri.

Faptele

S-a întâmplat zilele trecute ca un grup de elevi să dorească să meargă în excursie și, cum nici un profesor nu a vrut să-și asume organizarea ei, s-au gândit să se descurce singuri. Au contactat o firmă de transport și au închiriat o vilă de la Băile Felix, folosindu-se de numele școlii la care învață. Nici cei de la firma de transport, nici doamna de la pensiune nu și-au pus vreo secundă problema că au de-a face cu niște minori, care nu au capacitate contractuală.

download-min

Părinții stăteau liniștiți, presupun, că odrasla merge în excursie cu școala și totul părea să iasă conform planului. Până când unii dintre părinți au descoperit cantitatea mare de licori cu care se pregătiseră pentru excursie și au sunat-o pe dirigintă. Conducerea școlii a avut o reacție promptă, dar ce m-a uimit pe mine a fost reacția celor de la firma de transport și de cazare. Cel de la transport a zis că el nu e polițist să se uite în buletinele elevilor să vadă dacă sunt minori, pe el îl interesau doar banii. Nu a părut interesat nici să existe un reprezentant oficial al școlii în relația lui contractuală cu viitorii călători – deși elevii au spus de la ce școală sunt, iar plecarea urma să se facă din fața școlii. Răspunsul lui a fost „Trimite-ți-i la mine, că-i învăț eu cum să facă, ca să plece dacă vor”. Cam la fel a reacționat și doamna de la pensiune și a spus că nu le mai dă banii înapoi, că nu o lasă legea. Hmm…

O reacție cel puțin stupefiantă, din punctul meu de vedere, a avut mama unei eleve, care a găsit de cuviință să sune directorul școlii, seara, în timpul său liber, ca să-i reproșeze că se opune excursiei copiilor, împiedicându-i astfel să se distreze, să se simtă bine și așa mai departe. Noaptea minții, atitudinea mamei. Interesant e că niciun părinte nu se oferă să meargă el cu grupul de copii în excursie, dacă tot vor ca aceștia să se distreze. Și noi vrem să se distreze, dar mai vrem și să ne întoarcem liniștiți acasă la noi.

Aproape nu trece o zi fără să se întâmple ceva pentru care e devină un profesor: cade un dulap peste un elev, profesorul e de vină că nu l-a fixat să nu cadă, se bat doi în pauză, profesorul de serviciu e de vină, că nu stă non-stop în clasă, să-i păzească de parcă ar fi infractori. Și exemplele pot continua la nesfârșit, le știți probabil foarte bine.

Concluzie

În loc de concluzie, o întrebare: societatea chiar nu are nicio responsabilitate pentru copiii ăștia? Ca să nu mai vorbim de părinți, unii comportându-se ca și cum, odată trimis copilul la școală, ei nu mai au nicio treabă. Școala trebuie să-i educe, să-i păzească, să-i sfătuiască și, iată, să-i și distreze.

Nu mă aștept la vreun răspuns, eventual la niște roșii aruncate în direcția mea de hateri.

5 gânduri despre „Goana după bani și (i)responsabilitatea socială

 1. Școala este instituția în care aceștia să deprindă abilitățile de studiu (și aprofundare a acestuia), dezvoltare personală (pe partea ”intelectuală”, ca să parafrazăm un clasic în viață) și să COeduce elevul în ceea ce privește câteva responsabilități.

  Restul, sunt ale părinților. Că doar ei au dat naștere copilului, nu ȘCOALA. #haha

  P.S.: salutări mamei cu distracția, clar, am înțeles și noi ce fel de ”școală” a frecventat și aceasta.

  Apreciat de 1 persoană

 2. As dori sa comunic ca mi-am permis sa o sun pe d-na directoare din respect pentru hotararea dansei de a scadea nota la purtare a elevilor care se vor duce in excursie. Aceasta excursie fiind programata pentru ziua urmatoare am dorit cat mai repede sa aflu de la dansa motivele nu de la elevii care pot sa spun barfeau aceasta stire. Va rog sa ma iertati ca mi-am permis intr-adevar la o ora tarzie sa o deranjez si intr-adevar era ocupata cu familia, dar consider ca asa am putut sa opresc barfele si sa-i comunic copilului meu ca nici eu nu sunt de acord cu aceea excursie si chiar m-am oferit sa ajut scoala pentru o eventuala excursie pe viitor pentru organizarea sau prezenta mea care din experienta functiei de conducere pe care o am grupurile care fac activitati recreative impreuna socializeaza nu se dezbina in cele mai multe cazuri. Cu stima si respect pentru d-tra si cred in cele mai bune intentii, doar ca poate am fost inteleasa gresit din cauza orei tarzii (in jurul orei 20,14 min).
  Silvia Cheveresan
  Cu stima

  Apreciază

 3. Doamne, asta nu o mai credeam daca nu scriai! Adica inteleg ca au incercat elevii sa isi organizeze singuri excursia mult dorita, dar atat firma de transport cat si pensiunea deveneau responsabile daca se intampla ceva cu ei. Iar faza cu banii, ma scuzati de limbaj, dar e bullshit. Daca se anuleaza cu 24-48 de ore inainte e mai greu de recuperat banii, in rest exista OPC si multa reclama negativa. Si totusi, parintii acelor elevi nu au discutat cu nici un profesor de la scoala?! WOW. Chiar ca nopatea mintii.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.