9 lucruri pe care (poate) nu le știai despre urechile de lemn

Și nu mă refer aici la urechile de lemn pe care am vrea uneori să le avem ca să nu-i auzim pe cei din jur. Nici la urechile mari de lemn ale lui Pinocchio – uups! parcă el avea nasul mare, nu urechile. OK, nici lemnului nu i-au crescut deodată urechi, ca să poată auzi.

Ei bine, e vorba, nici mai mult, nici mai puțin decât despre ingredientul secret (la fel de secret ca cel a lui Polichinelle :)) folosit în bucătăria asiatică. Este folosit în special pentru multe feluri de mâncare chinezească, de o mare varietate.

1. Urechile de lemn sunt de fapt niște ciuperci, al cărui nume științifico-fantastic este Auricularia auricula-judae (urechile lui Iuda). Auricula de la forma lor de ureche și judae, pentru că se spune că, după ce l-a trădat pe Isus, Iuda s-a spânzurat de un soc, arbore pe care crește această ciupercă. Cel puțin asta e povestea spusă de un om de știință german, în 1888. Chinezii le spun mai simplu, ciuperci negre. Cred că nu prea le-a plăcut povestea :).

2. Pot fi găsite în tot cursul anului, în regiunile cu climă umedă, unde cresc atât pe lemnul viu, cât și pe cel putrezit sau în descompunere. Urechile de lemn sunt originare din China dar și din insulele din Pacific și se pare că au fost primele ciuperci cultivate din lume.

2. Au formă de pâlnie translucidă, cu o lungime de 3 până la 12 cm. Culoarea lor poate varia de la brun-roșcat până la negru, numai bună pentru a crea o armonie de culori în salate. Nu prea te aștepți la negru, când vine vorba de salate, nu?

3. Au o compoziție elastică, gelatinoasă și sunt aproape fără gust, fade, insipide. Cu toate astea, adăugate în salată, adaugă acestora o senzație plăcută de crocant.

salata-cu-urechi-de-lemn-700x420px-min
Salată cu urechi de lemn

4. Din magazin pot fi cumpărate în stare uscată, așa că trebuie puse în apă caldă și lăsate cel puțin jumatate de oră pentru hidratare, înainte de preparare.

5. Urechile de lemn pot fi combinate cu carne, mai ales cu pui sau vită, dar și cu diferite legumeCe zici de legume călite cu curry, urechi de lemn în sos chinezesc, cartofi cu urechi de lemn, legume Sichuan? Sau și mai bine pui cu urechi de lemn sau vită cu urechi de lemn?

legume-sichuan-700x420px_1-min
Legume Sichuan

6. Ciupercile pot fi pregătite în multe feluri: gătite în supe, prăjite în wok sau presărate crude pe salate.

7. Sunt bogate în calciu, fier, potasiu, zinc, vitaminele B1 și B2 și sunt o sursă bună de proteine și de fibre. Au o valoare energetică de 296 calorii/100 grame.

8. Beneficii pentru sănătate: ajută la scăderea colesterolului din sânge, reduce riscul de infarct, contribuie la vindecarea răcelilor și durerilor în gât. Erau folosite încă din secolul al XVII-lea în medicina populară, botaniștii – printre care și Carolus Clusius, mai cunoscut azi pentru lalelele sale, decât pentru plantele medicinale – recomandau fierberea ciupercilor în lapte, în bere sau macerarea lor în oțet.

9. Și, nu în cele din urmă, urechile negre te pot face să regăsești gustul vieții, dacă ți se pare că l-ai pierdut pe undeva :). Cercetătorii – nu neapărat cei britanici – au descoperit că stimulează emoțiile pozitive și reduc sentimentul de nesiguranță. Dacă nici ăsta nu e un motiv bun ca să le încerci, atunci chiar că nu știu care ar putea fi.

Ce să zic, încurcate sunt căile înțelepciunii chineze și ale creativității culinare! Dacă urechile de lemn nu ți-au fost de-ajuns, află că poți mânca și furnici în copac sau pachețele de primăvară.

Sursa foto: wuxing.ro

7 gânduri despre „9 lucruri pe care (poate) nu le știai despre urechile de lemn

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.