Planuri pentru revelionul 2017

Sunt cam în urmă cu planurile de revelion anul acesta. Asta s-ar putea să devină o problemă, mai ales că am un grup de prieteni cărora le place să călătorească, dar sunt cam leneși de felul lor și mă tot lasă pe mine să organizez vacanțele. De-a lungul anilor, am făcut circuite cu autocarul, în țară și în străinătate, am fost la mare și la munte, am vizitat multe orașe europene dar am făcut și excursii cu cortul. Nu știu cum am reușit, dar adevărul e că am avut parte de fiecare dată de vacanțe speciale.

M-am gândit să întâmpinăm anul 2017 la Praga, un oraș unde te poți bucura de o atmosferă boemă, care mi se pare foarte potrivită pentru momentul acesta din an. Mai ales pentru niște oameni trecuți de prima tinerețe, așa cum suntem noi :). Excursiile noastre au trecut de puțin timp la categoria senior travel.

Seniori ca seniori, dar asta nu înseamnă că vrem să facem un sejur la Praga, adică să ajungem acolo cu avionul, să petrecem câteva zile și să ne întoarcem tot cu avionul. Preferăm să ne urcăm toți patru într-o mașină și să vedem cât mai multe locuri atunci când mergem în vacanță.

De data asta, vom călători pe ruta Arad – Budapesta – Viena – Praga – Arad. Îmi propun să fie o călătorie relaxată, în care să ne bucurăm în tihnă de locurile pe care le vedem și de timpul pe care-l vom petrece împreună. Nu va fi o excursie pe „repede-înainte”, cu alergături de la un obiectiv la altul, așa cum am făcut de multe ori.

Budapesta

Orașul cunoscut și ca Perla Dunării este o metropolă unde vechiul se îmbină cu noul într-un mod armonios. Cu o bogăție arhitecturală și o frumusețe naturală deosebite, Budapesta poate rivaliza cu oricare altă capitală europeană. De fapt, sunt două orașe într-unul singur, Buda și Pesta, despărțite de Dunăre, pe o lungime de 28 de kilometri. Pe parcursul budapestan al Dunării se află șase insule, printre care cea mai importantă este insula Sf. Margareta.

Pe malul vestic se află Buda, partea istorică a orașului, preponderent rezidențială, construită pe deal. Pe celălalt mal, la câmpie, se găsește Pesta, zona nouă a orașului și centrul său administrativ și economic. Buda și Pesta sunt legate între ele de nouă poduri magnifice.

Budapesta

Noi am fost deja de câteva ori la Budapesta, așa că am cam vizitat cele mai importante obiective și locuri turistice: Palatul Parlamentului, Dealul Cetății, Bastionul Pescarilor, Vaczi Utca, Grădina Zoologică și Opera.

De data asta, vom vizita Tropicarium, cel mai mare acvariu cu apă sărată din Europa Centrală, unde pot fi admirate sute de specii de animale, pești, rechini, crocodili, reptile și păsări exotice.

Budapesta este cunoscută și ca orașul spa, având o adevărată cultură a băilor termale, încă din vremea romanilor, așa că vrem să petrecem o zi la bălăceală, mai exact la Gellert, cele mai frumoase băi termale din Budapesta.

Cea mai bună modalitate să explorezi Budapesta mi se pare cu autobuzul turistic Hop-on-Hop-off. Ai ghid audio, urci și cobori unde vrei, așa că poți vedea orașul în ritmul tău propriu. Și asta e important, mai ales pentru turiștii care nu mai sunt la prima tinerețe. În plus, în bilet ai inclus și o croazieră pe Dunăre, pe care trebuie neapărat s-o faci odată ce ajungi în Budapesta.

Cazarea:

Vom petrece o noapte în Budapesta și am închiriat un apartament modern, spațios și confortabil în centru, aproape de Dunăre. Pentru noi e o opțiune mai bună și, cu siguranță, mai ieftină decât hotelul. Există mai multe astfel de blocuri, care sunt închiriate în regim hotelier.

Viena

În Viena există 27 de castele, circa 150 de palate și peste 100 de muzee, așa că ai ce face odată ajuns în capitala austriacă, în plină iarnă. Sunt multe locuri de văzut: biserica gotică Stephansdom, palatul baroc Schönbrunn, palatul imperial Hofburg, Ringstrasse, Hundertwasserhaus, Opera, Primăria, Praterul și multe altele.

Pentru că le-am bifat deja în precedentele noastre incursiuni – norocul nostru că Aradul e aproape de Viena 🙂 – voi propune prietenilor o experiență gastronomică. O plimbare agale pe superbele străzi vieneze, poate ceva shopping ușor pe Mariahilferstrasse și pauze frecvente de … schnitzel, cârnați Kasekrainer și Bratwurstel, brânzeturi, câte un pahar de vin sau o halbă de bere. Nu vom rata nici celebrul tort de ciocolată și o cafea la Sacher.

Viena

Le-am pregătit și o surpriză: o vizită la Termele Oberlaa, un centru Spa, cu 26 de piscine, 24 de saune, un audiobook-lounge, un cinema, un centru de fitness și o gamă diversă de terapii corporale. Va fi, cu siguranță, un adevărat răsfăț!

Cazarea:

Vom petrece noaptea tot într-un apartament închiriat. Spre deosebire de Budapesta, e un apartament dintr-un bloc de locuințe, apartament închiriat în scop turistic și pe care l-am găsit pe un site de rezervări.

Praga

Principalul obiectiv de la Praga este revelionul. A doua zi, o plimbare ușoară pe străzile orașului, ca să ne refacem după noaptea pierdută. Nu mai e așa ușor ca în tinerețe :).

Următoarele două zile, ne vom plimba agale prin oraş, după modelul stay chill. Vom vizita, din nou, Catedrala Sf. Vit, Hradul, vom trece pe Uliţa de Aur şi, neapărat vom da o tură pe podul Karol. Ca orice turist care se respectă, trebuie să mai şlefuim puţin basorelieful Sf. Ioan de Nepomuk, nu?

sany0009-min

Ca la Viena, pauzele lungi şi dese, cheia … unor vacanţe relaxante. Şi unde altundeva să faci pauză decât la una din terasele răspândite peste tot, chiar şi în anotimpul rece. Sunt dotate cu suflante de aer cald şi cu păturici pufoase aşa că poţi bea o bere sau un vin cald în timp ce admiri Ceasul Astronomic, de exemplu.

La întoarcere acasă, sper că vom duce în bagaje amintiri plăcute, care să facă din revelionul 2017 unul care să rămână în galeria noastră de Vacanţe Speciale :).

Cred că e momentul potrivit să mă gândesc unde vom merge în vacanța de vară. Cu siguranță la mare, la soare :). E doar o idee mică, mică, deocamdată :).

vacantespeciale1-300x200-min

Sursa foto: arhiva personală și vacantespeciale.ro

 

3 gânduri despre „Planuri pentru revelionul 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.