Arrival: un film despre comunicare

E de la sine înțeles că atunci când vrei să transmiți cuiva un mesaj, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să te gândești cum ar fi cel mai bine să faci asta. În limbaj de specialitate, să codifici mesajul. Pentru asta poți alege cuvinte, simboluri, gesturi, culori, imagini. Orice cod ai alege, el trebuie să fie neapărat unul pe care receptorul mesajului tău îl înțelege. Imaginează-ți pentru o clipă că ajungi în Japonia și vrei să-l întrebi ceva pe primul japonez care-ți iese în cale. Și alegi să faci asta în limba română. Ghici ce? Îți răcești gura de pomană. Dar dacă pui întrebarea în limba engleză, de exemplu, s-ar putea să ai șanse să capeți un răspuns.
Probabil te gândești că poți folosi gesturile, dacă nu cunoști limba celui cu care vrei să comunici. Așa e, dar ce se întâmplă dacă vrei să-l aprobi pe un bulgar și dai din cap de sus în jos? Știi că el ar intrepreta asta ca pe o negație? Va să zică nici „limba gimnastică” nu e întotdeauna utilă, decât dacă o stăpânim la perfecție. Și asta e cam greu. O să te descurci, pînă la urmă, nu e chiar atât de dificil să găsești un cod comun cu un japonez. Hmm, sau e?
Ce te faci însă când mergi zilnic la job (unii zic că ăsta nu e job, e o vocație, dar nu poți să zici că mergi zilnic la vocație, nu?) și trebuie să comunici cu zeci, în unele zile chiar cu sute cu persoane care, deși tu crezi că ar trebui să înțeleagă ce le spui sau le desenezi, se poartă ca și cum n-ar pricepe ce vrei tu de la ei.

Nu mai departe decât la Balul Bobocilor, am avut impresia că joc într-un thriller, în care o armată de extratereștri au aterizat pe pământ și nu înțeleg deloc ce li se spune. Acționau tot timpul fix invers decât li se spunea. „Nu cumpărați recuzită fără să ne consultăm” – au apărut cu niște lanțuri hidoase, pe care eu le-aș atârna la gâtul câinelul dacă aș avea unul; „Toți bobocii în scenă” – apăreau jumătate dintre perechi; „Fiecare interpretează o melodie” – o divă a cântat cinci, fără să anunțe înainte, și tot așa.
Îmi imaginez că afișul balului ar fi putut arăta așa (dacă n-ar fi fost „luat” deja de un film și nu vrem să plagiem pe nimeni):
afis-arrival-1-min
Pe de altă parte, sunt sigură că și elevii se întreabă adesea: ce caută profii ăștia în viața mea și ce vor de la mine? Acuma aterizează în clasa mea profu’ de chimie, peste o oră cel de mate, ca să nu mai zicem de profa de marketing și comunicare, care e toată ziua la școală de parcă n-ar avea ceva mai bun de făcut. Mai folosesc și un limbaj atât de complicat și de enigmatic, imposibil de înțeles. Și în afară de asta, de ce nu învață și ei odată limbajul Facebook, să ne putem înțelege ca lumea?
Așa se face că ne comportăm toți de parcă zilnic am avea de dus o bătălie pe viață și pe moarte.
Mă gândesc că e timpul pentru un nou curs de formare. Și cum cele de până acum se pare că n-am fost prea eficiente, am putea merge să vedem un film. Unul în care 12 nave extraterestre aterizează în locuri diferite pe Pământ și oamenii încearcă să comunice cu vizitatorii. Neavând un cod comun, nu reușesc, așa că este chemată în ajutor Louise Banks, un expert în lingvistică, interpretată de Amy Adams. Împreună cu o echipă de experți, ea încearcă să descifreze limba în care se exprimă extratereștrii.
  
Cred că „Primul Contact”/„Arrivalar putea fi o lecție de comunicare și pentru elevi, poate ar înțelege și ei ce vorbesc extratereștrii de la catedră și ce scriu ei pe tablă. Filmul se lansează în 11 noiembrie 2016, așa că putem să-l vedem luna asta. În decembrie o să fim ocupați cu JingleBells :).
Articol scris pentru proba 17 de la SuperBlog 2016 

6 gânduri despre „Arrival: un film despre comunicare

  1. L-am văzut în noiembrie, am avut şi probă în Superblog la filmul ăsta. Mi s-a părut mai degrabă parabolă după un palindrom, parcă Hannah o chema pe fetiţă, decât un film despre comunicare sau un SF. De remarcat că navele sunt inspirate de sculpturi ale lui Brâncuşi.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.