Zilele trec pe nesimțite și cum ar fi mâine ne trezim cu Moș Crăciun că sună la ușă. Și ca să nu ne găsească (din nou) nepregătiți, zic că n-ar fi rău să ne apucăm de lista cu
chestii cadouri de pus în sacul Moșului. Fiindcă ești un cititor pasionat – cu siguranță ești, altfel n-ai citi articolul ăsta – lista începe obligatoriu cu niște cărți. Și pentru că toată familia citește, Moșul ar face bine să aibă în sac câte o carte pentru fiecare.
N-o să-ți recomand cărți cu și despre Crăciun, așa cum te-ai fi gândit, fiindcă nu mai are niciun farmec să le citești după ce trece Crăciunul. Poveștile crăciunești se citesc până atunci, în serile reci, cu o ceașcă de ceai cald și aromat alături. Mai puțin și poți începe să asculți colinde. Și nu uita să-ți pui o pereche de șosete groase – nu vrei să răcești chiar acum.
Cât despre cărțile din sacul Moșului, ele se citesc după ce te-ai săturat de Jingle bells, te-ai ghiftuit cu sarmale și cozonaci și te-ai plictisit de atâția musafiri.
Așa că, dacă ar fi să mă întrebe Moș Crăciun pe mine ce să pună în sac pentru o familie de cititori, i-aș sugera 3 titluri – și ca să mă pun bine cu el, i-aș spune și pe ce raft din atelierul cu cadouri le găsește.
1. „Afacerea Columb” de Steve Berry
Afacerea Columb e o carte de pe raftul Thriller de la Editura RAO, un roman de aventuri, care poartă cititorul într-o cursă infernală prin Florida, Viena, Praga, Cuba, Jamaica. Tom Sagan este un jurnalist de investigații care se găsește la un moment dificil al carierei sale, din cauza unui articol controversat. Chiar în momentul în care se gândește să-și ia viața, apare un evreu multimilionar care caută cheia unui mister vechi de 500 de ani. El îi spune lui Sagan că i-a răpit fata și că, în schimbul ei, îi cere să-și dezgroape tatăl, evreu și el, și să-i dea obiectele care se află în sicriul acestuia.
Bine, și ce legătură poate fi între evrei și Columb? Steve Berry pretinde nici mai mult, nici mai puțin că celebrul explorator ar fi fost evreu și că ar fi fost nevoit să se convertească la catolicism. Asta schimbă tot ceea ce știam până acum despre descoperitorul Americii.
Un argument pentru Moș Crăciun:
- „Genul meu de thriller.” (Dan Brown). Dacă Dan Brown a zis asta, trebuie că e ceva de
capul eicartea asta.
Dacă tot ajunge la raftul Thriller, poate Moșul cel darnic și bun mai scapă în sac și alte cărți :). Cum ar fi cele ale lui Eugen Ovidiu Chirovici, dacă tot ne hotărâm să dăm o șansă scriitorilor români contemporani.
2. „Zece negri mititei” de Agatha Christie
Romanul Zece negri mititei este cel mai cunoscut roman mystery din toate timpurile și romanul cel mai greu de scris, după mărturisirea autoarei sale. Din motive rasiale, în Statele Unite ale Americii, romanul a apărut cu titlul schimbat – Și n-a mai rămas niciunul (And Then There Were None).
Zece oameni sunt ademeniți, sub diverse pretexte, pe o insulă pustie,unde în prima seară, sunt acuzați de crime pe care le-ar fi înfăptuit în trecut și li se spune (printr-o înregistrare de gramofon) că vor plăti pentru ele. Rând pe rând, cei zece sunt uciși și cititorul află, primtr-o confesiune, cine a fost criminalul.
Argumente pentru Moș Crăciun:
- este cel mai bine vândut roman polițist din toate timpurile – 100 milioane de exemplare
- are o copertă frumoasă, ceea ce face din ea un cadou perfect.
Nu e numai cel mai bun roman polițist ci și una dintre cele mai vândute cărți din toate timpurile, așa că poate fi găsit pe raftul Clasic de la Editura RAO. Moșule, ai grijă să nu te încurci!
3. „13 plicuri albastre” de Maureen Johnson
Ginny, o americancă de 17 ani călătorește prin Europa, după ce a primit din partea mătușii Peg 13 plicuri albastre, fiecare dintre ele cu câte o sarcină. Scrisorile nu pot fi deschise decât rând pe rând, doar după ce fiecare sarcină a fost îndeplinită.
În timpul călătoriei, Ginny trebuie să respecte 4 reguli:
1. ca bagaje, doar ce încape într-un rucsac;
2. fără ghiduri turistice și dicționare;
3. 1000 de dolari și atât;
4. fără acces la tehnologia modernă, orice ar însemna asta – laptop, tabletă, aparat foto, sms, mms, rețele de socializare (hmm, cam greu de imaginat asta).
Aventura ei începe în New Jersey și continuă în Londra, Edinburgh, Roma, Paris, Amsterdam, Copenhaga si Corfu. Apoi ea se întoarce din nou la Londra și apoi, din nou acasă, în New Jersey.
As citi plicurile desi nu ma incanta numarul lor :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si eu sunt curioasa. Sa vina curierul mai repede :). Da, o fi ceva cu 13 asta.
ApreciazăApreciază
Uuu…m-ai facut si pe mine curioasa sa citesc despre cele 13 plicuri albastre. Cat despre Chirovici…interesanta directie…mai ales ca se pregateste ceva palpitant in curand.
ApreciazăApreciază