De ce iubesc denimul?

Deși a fost inventat încă din secolul al XVII-lea – după unii chiar mai devreme – denimul a rămas până în zilele noastre una dintre cele mai populare țesături. Aproape toată lumea are în garderobă cel puțin un obiect vestimentar din denim.

Nu i se cunoaște exact proveniența, unii sunt de părere ar fi franceză, iar alții engleză. Se pare că denumirea vine de la țesătura din lână și mătase produsă de francezi și denumită serge de Nimes, după numele orașului Nimes.

Englezii produceau un material asemănător celui franțuzesc (doar că era din bumbac), denumit tot serge de Nimes, iar mai târziu denim. Ca să fie lucrurile și mai complicate, la Genova se fabrica un material denumit jean, pe care au început să-l fabrice și englezii. Jeansul era țesut din fire diagonale colorate, iar denimul dintr-un fir colorat combinat cu unul alb.

Spre sfârșitul secolului al XVII-lea, denimul traversează Atlanticul și americanii încep să producă un material foarte rezistent, pe care-l foloseau pentru confecționarea hainelor de lucru, dar și a tapițeriilor sau corturilor.

Povestea jeanșilor a început odată cu ideea lui Levi Strauss un emigrant din Bavaria de a produce pantaloni rezistenți pentru cei care participau la Goana după aur. Nu doar că a folosit denimul pentru fabricarea pantalonilor, dar le-a și întărit cusăturile cu capse metalice. La început, Levi Strauss fabrica doar salopete, apoi a început să fabrice și alte articole din denim – jachete, cămăși și veste, toate cu nelipsitele capse metalice, devenite o marcă a Levi’s.

Știai că…?

  • denimul a devenit cu adevărat celebru datorită lui unor vedete care l-au promovat, cum ar fi James Dean, Marlon Brando sau Elvis Presley
  • denimul a fost interzis, la un moment dat, în teatre, restaurante și școli, dar asta nu a făcut decât să-i crească popularitatea
  • în anii ’70, denimul a fost unul dintre simbolurile mișcării hippy
  • în 1935, a apărut primul model pentru femei, Lady Levi’s
  • există mai multe culori de denim: indigo denim, sunbleached denim, streaky denim, dirty wash denim, sandwashed denim, coloured denim.

 

Moda

În anii ’60, blugii au devenit un simbol al subculturii pop și hippy și au suferit multe schimbări. Tinerii purtau blugi evazați, pictați, brodați, rupți, cu flori, panglici colorate sau mesaje antirăzboi.

În 1970, au apărut „blugii prespălați”. Îmi amintesc că erau la modă când eram adolescentă. Pe vremea aia, blugii se găseau greu, doar la consignația sau la sârbi, iar noi îi frecam, spre disperarea părinților, cu cărămidă, ca să le dăm aspectul de prespălați. Îmi amintesc că la ora de atelier, prin clasa a VI-a, am învățat să coasem la mașină și eu mi-am confecționat o fustă, cloș cred că era, din material de blugi cu cai albi în țesătură. Doamne, astăzi aș zice că e hidoasă, dar atunci am fost tare mândră de fusta mea. păcat că n-am păstrat nicio poză, ai fi râs mult :).

Prin anii ’80, blugii au ocupat un loc important în colecțiile unor designeri vestimentari.

Anii ’90 au fost marcați de apariția blugilor purtați de rapperi, cu forme largi și cu talia lăsată foarte jos. Spre sfârșitul deceniului, a fost lansată moda blugilor cu talie foarte joasă, fără betelie. S-au bucurat de mare succes, dar eu m-am bucurat când a trecut, fiindcă nu prea am văzut femei cărora să le stea cu adevărat bine cu ei.

Blugii skinny au fost lansați în 2006, de supermodelul Kate Moss. Unii zic că sunt tocmai buni pentru voluptoase, că le fac să pară mai slabe. Ce să zic? Cred totuși că blugii boyfriend ascund mai bine imperfecțiunile, fie ele șunculițe fie siluete androgine.

Și totuși, de ce iubesc denimul?

Cel puțin din trei motive:

Fratia pantalonilor calatori1. Pentru că o pereche de pantaloni din denim a devenit PERSONAJ DE ROMAN. De fapt, a unei serii de cărți, care au inspirat și două filme. E vorba de Frăția pantalonilor călători”, în care patru prietene, diferite atât ca aspect, dar și ca personalitate, sunt legate de o pereche de blugi, care, în mod miraculos, par să le vină tuturor și pe care-i poartă pe rând.

„A fost odată o pereche de pantaloni. Erau un fel de pantaloni de care are nevoie oricine, adică niște blugi albaștri, dar nu prea scorțoși. Erau albaștri ca uniformele noi pe care le vezi în prima zi de școală; un albastru plăcut, care își schimbă nuanța după lumină, puțin tociți în genunch și înălbiți la tiv.”

„Magia există sub multe chipuri. Nouă ni s-a înfățișat astăzi sub forma unei perechi de pantaloni. Propun deci ca acești pantaloni să ne aparțină tuturor în mod egal, să ne însoțească peste tot unde vom merge și să ne unească atunci când vom fi despărțite.”

Cum ai putea să nu iubești o pereche de pantaloni magici?

2. Pentru că FOREVER IN BLUEJEANS!

3. Pentru că … Florian Pittiș și TE SALUT GENERAȚIE-N BLUGI!. Ce vremuri, cu Motzu Pittis recitând versurile lui Adrian Păunescu!

„Dacă sufletul tău înţelege
De la rock pân’ la imnuri şi rugi
Te salut, tineret în adidaşi
Te salut, generaţie-n blugi!”

                                                                                                                                                           Sursa foto: answear.ro   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.