5 sugestii pentru juriile de la SuperBlog

… sau de la alte concursuri de blogging, dacă mai sunt.

Prin natura meseriei mele, am de-a face zilnic cu tot felul de evaluări și autoevaluări. Am participat de-a lungul anilor în numeroase jurii și comisii de evaluare, la concursuri regionale, naționale și chiar internaționale. Niciodată, dar absolut niciodată, vreo notă de-a mea nu a fost contestată. În plus, sunt profesor de marketing așa că mai știu câte ceva despre reclamă, publicitate, promovare.

M-am înscris la competiția SuperBlog și (printre altele) pentru că simt nevoia uneori să mă supun evaluării altor persoane, în diferite contexte. Eu cred că un evaluator trebuie să vadă din când în când cum e să fie el însuși evaluat și notat și nu să se izoleze în propria-i autosuficiență.

Acestea fiind zise, m-am gândit să fac câteva sugestii pentru membrii juriilor de la SuperBlog, dacă le-o citi cineva. Nu-mi permit să dau sfaturi, dar cred că nu strică nimănui niște sugestii.

number-one-clipart-yioeklrot

Încearcă să scrii chiar tu (fiecare membru al juriului, dacă sunt mai mulți) articolul pe tema propusă concurenților. Mi se pare cea mai bună modalitate de a te pune în pielea lor și de a vedea cum e să scrii articolul cu pricina. Eu cred că nu poți să dai note altora pe ceva ce tu nu ai făcut și, poate, nici n-ai habar cum se face. E ca atunci când un prof de mate dă o temă elevilor, dar el habar n-are cum se rezolvă problema respectivă. Nu îl critică toată lumea, pe bună dreptate?

number-two-clipart-number-two-md

Fii empatic. Încearcă să-ți imaginezi cum e să scrii câte un articol la două zile, azi despre bilete de avion, mâine despre flori, poimâine despre rețelistică și conectică (culmea e că până atunci nici nu știai că există cuvintele astea, d-apoi cu ce se mănâncă ele). Asta te ajută să nu fii prea sever, atunci când nu-ți place câte un articol. Gândește-te, mai bine, că îți place mai puțin și dă-i notă rezonabilă. Mai ales că baremele de corectare îți permit să faci asta. Nu e un concurs de admitere la Harvard, până la urmă, iar concurenții au scris numai lucruri bune despre sponsorul probei, așa că nu le trage preșul de sub picioare, cu o notă care să le ia tot cheful de a mai scrie, doar ca să arăți tu ce juriu corect ești.

number-three-md

Comunică cu bloggerii concurenți, nu te retrage în turnul tău de fildeș, mai ales când comunitatea pare că a luat foc. Asta nu arată că ești un juriu imparțial, ci eventual că ai ceva de ascuns. După părerea mea, foarte bine a procedat Minerva, că a răspuns tuturor întrebărilor, nelămuririlor sau chiar nemulțumirilor concurenților. Și nu, nu mi-a dat o notă prea mare, dacă te gândești că de-asta o laud. Dar apreciez cum a procedat, se vede că e blogger și că a fost cândva profesor. Dacă vrei să fii respectat, respectă-i și tu pe cei din jur.

A făcut asta și Mirela, dar nu am dat-o ca exemplu, fiindcă am luat un premiu (cred) la proba aia și o să zici că sunt părtinitoare.

number-four-md

Găsește o modalitate să spui concurenților exact ce aștepți de la ei, nu numai prin brief-ul probei. Ai la dispoziție atâtea posibilități: pagina de Facebook a ta, a sponsorului, pe grupul SuperBlog, pe blogul tău personal, dacă ai unul. Folosește aceeași modalitate pentru un feed-back general la sfârșit. Așa a făcut Pisica Neagră, după proba cu hotelul. Și nici ea nu mi-a dat o notă prea mare, că-mi venea să-i tai mustățile când am văzut-o (pe notă, nu pe cat noir :)). Glumesc, desigur.

number-five-md

Lasă un comentariu la fiecare articol pe care l-ai evaluat. E un semn de minimă apreciere pentru un advertorial pe care l-ai primit (mă refer la firmă, nu la tine pe persoană fizică) moca. Bianca a jurizat proba Farmec și ne-a lăsat câte un comentariu, pentru care eu una îi mulțumesc. Îți sugerez să faci asta chiar dacă nu ți-a plăcut articolul foarte mult. Gândește-te că unor cititori s-ar putea să le placă și nu uita că 3 sau 5 sau 7 cititori sunt mai mulți decât niciunul. De fapt, scopul unui advertorial e să atragă atenția asupra produsului nu să câștige premiul Nobel pentru literatură. În plus, un cuvânt bun nu strică niciodată.

orange-plus-sign-clip-art-at-clker-com-vector-clip-art-online-40zbac-clipartnumber-one-black-and-white-number-one-gray-hi       pentru organizatori:

Contestațiile ar putea fi rezolvate de alte persoane decât cele care au jurizat inițial. Așa se procedează la examene și așa mi se pare corect. Am spus că n-am fost în situația să recorectez o lucrare pe care am notat-o deja, dar cred că aș face tot posibilul, aș căuta toate nodurile în toate … care e pluralul de la papură? ca să ajung tot la nota inițială. Ar fi culmea să recunosc că am fost neglijentă la evaluarea inițială. Și chiar nu sunt, atunci când dau note. Respect baremul cu mare strictețe. Deci, cred că e corect să se recorecteze de altcineva. Părerea mea.

Articol scris pentru juriile SuperBlog

10 gânduri despre „5 sugestii pentru juriile de la SuperBlog

 1. Ce tare! Nu particip si nici nu am participat la SuperBlog vreodata, mai citesc din articolele unora sau altora, tot vad impresii despre notele primite si asa mai departe. Dar uite ca sunt 6 sugestii bine punctate, atat pentru sponsori cat si pentru jurati si organizatori. Poate-poate vor citi si ei acest articol. Mult spor si succes in continuare!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ai dreptate cu toate dar subscriu ca la contestatii sa rejurizeze alta persoana. Ar mai fi o varianta- sa jurizeze doua persoane si sa faca o medie a notei. Atunci s-ar autosesiza daca una ar da de exemplu 45 si cealalta 84. Bafta in continuare si nu te lasa. I-ai de beregat pe cei care calca in strachini.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Un material care ar trebui esă fie apreciat și luat în considerare de către orice panou de jurizare a unui concurs cu bloggers sau în social media în genere.

  Mai puțin finalul pct. 2, anume ”doar ca să arăți tu ce juriu corect ești” – NU, juriul trebuie să arate cât este de corect; nu consider că empatia are legătură directă cu corectitudinea și oricât de empatic ar fi un juriu incorect, eu, unul, aș fi mult mai frustrat să-l știu incorect.

  Keep on writing, I\ll keep voting. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.