De ce o casă veche îți poate schimba viața?

sobaÎn copilăria ta, soba de teracotă era vedeta casei tale. Când s-au mutat acolo, părinții tăi au vrut s-o demoleze, dar au păstrat-o, că prea era frumoasă. Responsabile de încălzirea casei erau caloriferele, dar soba era locul magic lângă care îl așteptai nerăbdător pe Moș Crăciun, ascultai colinde și devorai delicioasele prăjituri făcute de mama.

Priveai viscolul pe fereastră, dar în casă era cald și bine. Anii au trecut peste tine și peste casa ta și totul s-a schimbat. Copiii tăi îl așteaptă pe Moșul cu nasul în tabletă, la geamuri șuieră vântul, agentul termic nu mai e nici el ce-a fost odată (oare o fi emigrat în Congo?) iar facturile parcă vor să depășească PIB-ul. Colac peste pupăză, anul ăsta, lemnele au fost foarte greu  de găsit. Și foarte scumpe. Or fi defrișat tăietorii de lemne toate pădurile? Sau s-a apucat ANAF-ul serios de treabă? Ideea e că nimeni nu părea să aibă chef să vândă lemne. Când zic nimeni, mă gândesc la furnizorii „tradiționali”. Toți găseau câte un motiv: ba că n-au voie să parcheze pe stradă, ba că tocmai s-au terminat lemnele, ba una, ba alta.

Ce spune lumea despre casele vechi?

În general, lumea crede despre casele vechi că sunt neizolate termic, că bate bate vântul pe sub ușă, că sunt neecologice și risipesc energia termică, că sunt devoratoare de bugete și, prin urmare, ai face mai bine să scapi de ea și să te muți într-o casă nouă. Mai exact într-un apartament de bloc, că nu mai bani de o casă :(.

Cum poate deveni o casă veche casa pe care ai visat-o?

Tu ești un nostalgic și nu prea vrei să lași în urmă toată viața ta de până acum. În plus, dacă te muți la bloc, n-o să mai ai terasa pe care petreci atâtea ore plăcute când e frumos afară. N-o să mai ai nici intimitatea dată de spațiul generos din casa ta veche.

Da, dar iarna nu-i ca vara, după cum bine a spus un clasic în viață, așa că ai face bine să găsești o soluție până nu vine iar viscolul prin buzunarele tale.

Eu zic să ai grijă când te apuci de reabilitarea termică și să nu angajezi vreo firmă neserioasă, care să-ți facă lucrările de mântuială. Adu-ți aminte ce ai pățit vara trecută, când ai vrut să izolezi terasa. Nu uita că Dorel e de serviciu din când în când și s-ar putea să fie chiar pe tura ta.

Așa că, cel mai bine ar fi s-o iei pas cu pas (se pare că azi citez doar din clasici în viață :))). Pentru început, ai nevoie de un audit energetic al casei, care nu numai că o să-ți determine caracteristicile termice și energetice ale clădirii, dar o să-ți recomande și soluțiile optime pentru reabilitarea locuinței. Auditorul energetic o să te sfătuiască cum să schimbi tâmplăria veche din lemn, cum să-ți izolezi termic locuința și cum să alegi sursa potrivită de alimentare cu căldură. Și, în plus, te va sfătui să te asiguri că nu ai punți termice. Hai recunoaște că habar n-aveai că există așa ceva, darmite să mai știi ce sunt alea și cum să faci să nu le ai.

9 lucruri la o casă veche care-ți vor impresiona prietenii

Sursa foto: avizez.ro
  1. Casa ta are o performanță energetică clasa A, adică un consum de energie foarte redus. Poate că ei n-o să te creadă, dar tu ai un certificat energetic care dovedește asta.
  2. În casa ta e cald și bine, nu mai e nevoie de haine groase. Iarna poate veni de-acum!
  3. Încălzești locuința doar atunci când ești acasă. E ceva, dacă te gândești că sunteți o familie activă și sunteți plecați mult de-acasă. Cum faci asta? Simplu, cu ajutorul unui programator.
  4. Ai un sistem de zonare a locuinței, care-ți permite să încălzești doar încăperile pe care le folosești. Celelalte pot aștepta până la vară.
  5. Atmosfera plăcută creată de sistemul de iluminat cu becuri de tipuri LED.
  6. Dovleacul pe care le-ai copt în sobă e delicios, dacă judeci după viteza cu care s-a evaporat de pe masă.
  7. Frigiderul scump cu care l-ai înlocuit pe cel vechi, dotat cu compartimente pentru brânzeturi și fructe, cu distribuitor de apă și cuburi de gheață.
  8. Vântul nu se mai aude pe la geamuri, ci doar în modernul sistem home-cinema pe care l-ai cumpărat recent. Doar ai economisit bani, cu facturile mici la energie pe care le plătești acum.
  9. Focul din soba de teracotă.

De ce mai faci, câteodată foc în sobă, dacă în casă e cald și bine? Aștept răspunsurile tale în secțiunea de comentarii :).

Articol scris pentru proba 9 din SuperBlog 2016

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.