De ce trimit unele cărți pe raftul surghiuniților?

CartiM-am gândit să răspund la întrebarea asta după ce un cititor s-a revoltat că am scris despre Llosa că l-am trimis în colțul surghiuniților. Era un comentariu pe care l-am lăsat pe un blog de cititori. Cineva s-a supărat și mi-a scris că degeaba l-am „exilat” eu pe Llosa fiindcă e un scriitor care va fi cunoscut și peste 200 de ani, pe când de trei sferturi dintre cititorii pe care-i afișez eu pe blog  (așa s-a exprimat) nu va mai auzi nimeni atunci. Posibil, doar că eu citesc acum, nu peste două sute de ani. În plus, nici eu, nici cititorul meu enervat nu vom fi acolo să vedem dacă presupunerea lui va fi reală.

Așadar, ce cărți citesc? Nu am neapărat un gen preferat, dar citesc cu plăcere romane istorice, ficțiune istorică, biografii, cărți de călătorie, romane polițiste, de dragoste, povești și multe altele. Nu sunt genul meu și, prin urmare, nu citesc romane SF, cărți cu vampiri, vârcolaci și nici romane erotice. Nu am un autor preferat, în general nu obișnuiesc să fac topuri cu autori preferați sau cărți favorite.

Ce cărți nu citesc? Genurile enumerate mai sus, plus cărțile care nu mă conving în primele, hai să zicem, o sută de pagini. Nu citesc nicodată o carte sau un autor doar pentru că e la modă. Sau doar pentru că dă bine în ochii lumii. Îmi aduc aminte că, pe vremea când eram la liceu, Marin Preda scrisese Cel mai iubit dintre pământeni. Din motive asupra cărora nu mai insist, cartea a devenit repede o vedetă în lumea cititorilor. Nu neapărat un best-seller în sensul strict al expresiei, că erau vremuri în care ajungeai greu la o carte bună. Toată lumea citea sau vroia să citească Cel mai iubit dintre pământeni. Dacă nu citeai cartea asta, nu existai. Ei bine, am început-o, dar am abandonat-o destul de repede, pentru că nu m-a convins deloc. Am citit și mi-a plăcut mult Moromeții (volumul I, cel de-al doilea mai puțin), așa că probabil am avut așteptări prea mari. Așa că n-am citit-o și nu mi-a păsat deloc de remarci gen vai dragă, cum să nu citești cartea aia? Și cred că la fel ar trebui să facă toată lumea. Exceptând elevii care se pregătesc pentru bacalaureat și ar face bine să citească romanele recomandate în programă, nu doar comentariile sau recenziile altora :).

CartiObiceiurile mele de lectură nu s-au schimbat nici azi. Timpul e o resursă neregenerabilă, așa că n-am de gând să-l pierd citind cărți care nu-mi spun nimic, doar pentru că dă bine la imagine. Sunt atât de multe cărți bune (din punctul meu de vedere, desigur) că nu merită să le fac să aștepte citind cărți care plac altora.

Așa se face că (aproape) toate cărțile pe care le citesc primesc 3 (rar)/4/5 steluțe pe Goodreads. Pentru că sunt cărți care mi-au plăcut. Desigur că e un punct de vedere subiectiv, eu nu pot judeca o carte din punctul altcuiva de vedere. De altfel, presupun că toată lumea face asta, chiar și criticii literari.

Prin urmare, colțul scriitorilor surghiuniți de mine e populat de o mare diversitate de autori: nobelizați, apreciați, criticați, scriitori pentru intelectuali rafinați (o, vai!) sau pentru coafeze (ce prostie!), în egală măsură. I-am trimis acolo pe Gabriel Garcia Marques, pe Mario Vargas Llosa, pe Herta Muller, dar și pe Paulo Coelho sau pe domnul Cărtărescu.

Așa că eu zic să citim cărți care ne plac, indiferent ce cred cei din jur. Chiar și laureații premiului Nobel sunt tot alegeri subiective, până la urmă. Ce zici de Bob Dylan?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s