De ce trimit unele cărți pe raftul surghiuniților?

CartiM-am gândit să răspund la întrebarea asta după ce un cititor s-a revoltat că am scris despre Llosa că l-am trimis în colțul surghiuniților. Era un comentariu pe care l-am lăsat pe un blog de cititori. Cineva s-a supărat și mi-a scris că degeaba l-am „exilat” eu pe Llosa fiindcă e un scriitor care va fi cunoscut și peste 200 de ani, pe când de trei sferturi dintre cititorii pe care-i afișez eu pe blog  (așa s-a exprimat) nu va mai auzi nimeni atunci. Posibil, doar că eu citesc acum, nu peste două sute de ani. În plus, nici eu, nici cititorul meu enervat nu vom fi acolo să vedem dacă presupunerea lui va fi reală.

Așadar, ce cărți citesc? Nu am neapărat un gen preferat, dar citesc cu plăcere romane istorice, ficțiune istorică, biografii, cărți de călătorie, romane polițiste, de dragoste, povești și multe altele. Nu sunt genul meu și, prin urmare, nu citesc romane SF, cărți cu vampiri, vârcolaci și nici romane erotice. Nu am un autor preferat, în general nu obișnuiesc să fac topuri cu autori preferați sau cărți favorite.

Ce cărți nu citesc? Genurile enumerate mai sus, plus cărțile care nu mă conving în primele, hai să zicem, o sută de pagini. Nu citesc nicodată o carte sau un autor doar pentru că e la modă. Sau doar pentru că dă bine în ochii lumii. Îmi aduc aminte că, pe vremea când eram la liceu, Marin Preda scrisese Cel mai iubit dintre pământeni. Din motive asupra cărora nu mai insist, cartea a devenit repede o vedetă în lumea cititorilor. Nu neapărat un best-seller în sensul strict al expresiei, că erau vremuri în care ajungeai greu la o carte bună. Toată lumea citea sau vroia să citească Cel mai iubit dintre pământeni. Dacă nu citeai cartea asta, nu existai. Ei bine, am început-o, dar am abandonat-o destul de repede, pentru că nu m-a convins deloc. Am citit și mi-a plăcut mult Moromeții (volumul I, cel de-al doilea mai puțin), așa că probabil am avut așteptări prea mari. Așa că n-am citit-o și nu mi-a păsat deloc de remarci gen vai dragă, cum să nu citești cartea aia? Și cred că la fel ar trebui să facă toată lumea. Exceptând elevii care se pregătesc pentru bacalaureat și ar face bine să citească romanele recomandate în programă, nu doar comentariile sau recenziile altora :).

CartiObiceiurile mele de lectură nu s-au schimbat nici azi. Timpul e o resursă neregenerabilă, așa că n-am de gând să-l pierd citind cărți care nu-mi spun nimic, doar pentru că dă bine la imagine. Sunt atât de multe cărți bune (din punctul meu de vedere, desigur) că nu merită să le fac să aștepte citind cărți care plac altora.

Așa se face că (aproape) toate cărțile pe care le citesc primesc 3 (rar)/4/5 steluțe pe Goodreads. Pentru că sunt cărți care mi-au plăcut. Desigur că e un punct de vedere subiectiv, eu nu pot judeca o carte din punctul altcuiva de vedere. De altfel, presupun că toată lumea face asta, chiar și criticii literari.

Prin urmare, colțul scriitorilor surghiuniți de mine e populat de o mare diversitate de autori: nobelizați, apreciați, criticați, scriitori pentru intelectuali rafinați (o, vai!) sau pentru coafeze (ce prostie!), în egală măsură. I-am trimis acolo pe Gabriel Garcia Marques, pe Mario Vargas Llosa, pe Herta Muller, dar și pe Paulo Coelho sau pe domnul Cărtărescu.

Așa că eu zic să citim cărți care ne plac, indiferent ce cred cei din jur. Chiar și laureații premiului Nobel sunt tot alegeri subiective, până la urmă. Ce zici de Bob Dylan?

Publicitate

19 gânduri despre „De ce trimit unele cărți pe raftul surghiuniților?

  1. Așa fac si eu. Ceea ce mi-a plăcut cândva, la momentul acesta nu îmi mai place sau îmi place mai puțin, așa că … tot raftul surghiunitilor si la mine…
    in definitiv, citim de placere, este normal sa nu ne placa tot. Coelho nici mie nu îmi place…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mie mi-a plăcut Coelho și am citit aproape tot ce a apărut tradus. Am încercat Gabriel Garcia Marquez pe care cu greu l-am parcurs, cu icnete aș putea spune și nu tot. Îmi place foarte mult Henriette Yvonne Stahl de care nu se mai aude nimic acum. Sunt cărți care ți se pun pe suflet și pe care le asociezi cu timpul în care le-ai citit. Mă bucur că încă mai citesc alături de fiul meu cel mic, și continui acest exercițiu de aproape 22 de ani, atunci când a apărut pe lume primul meu copil. Mă gândesc că se va termina și acest exercițiu dar de fiecare dată alung gândul pentru că-i prea frumos ca să se întâmple asta. Așadar, datorită acestui fapt, am citit și recitit foarte multe cărți pentru copii. Pe cele recitite le-am văzut și cu ochi de mamă, ceea ce diferă mult de viziunea din copilărie. Important este să citim pentru că oferta este așa de vastă că nu ai cum să nu găsești ceva la care să vibrezi. Și da, o fac și eu cu mare plăcere! E răsfățul meu. 🙂

    Apreciază

  3. Bine faci! Relativ recent am citit o carte foarte apreciata pe bloguri si retelele de socializare. Din pacate mie nu mi a placit. Deloc! Ca „fraiera” am tot continuat cu speranta ca vine si partea aceea …wow!!! Si pana la urma am ramas atat de dezamagita si furioasa incat cayeva zile doar la asta ma gandeam. Lectia: nu ma atrage din primele 50-100 se pagini zic pas.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Si eu consider ca faci bine si asa ar trebui sa facă toți. Eu din păcate am întâlnit cateva cărți care nu prea mi-au plăcut, dar erau din acestea la modă si foarte lăudate si cum sunt o curioasă le-am citit.

    Apreciat de 2 persoane

  5. Nu stiu daca am un raft al surghiunitilor, dar sunt sigur un numar de carti a caror lectura nu m-a „prins”, ca sa zic asa. Mie Coelho mi-a placut foarte tare, dar consider ca este important sa il citesti intr-un anumit moment al vietii. Citit undeva pana in 25 de ani are un farmec mult mai mare. Si eu aleg sa citesc doar ce ma atrage si mi se pare firesc, asa cum aleg sa mananc sau sa beau ceva pe gustul meu. Daca nu am nimic care ma atrage la un moment dat, prefer oricand sa recitesc ceva bun. Spor la citit, tuturor!

    Apreciat de 1 persoană

  6. Eu nu pot citi pentru ca e moda. Citesc o carte cand simt eu ca o pot intelege. Mi s-a intamplat sa las o carte pentru o lunga perioada de timp intru-cat nu intelegeam mesajul si aveam tendinta de a o critica. Asa cum ai spus: fiecare carte isi are cititorii ei. Daca mie nu imi place, cu siguranta altuia ii place. Eu am cumparat carti crezand ca e ceva de capul lor. Apoi am regretat ca am dat banii pe ele. Pana la urma fie le-am daruit, fie am organizat un concurs pentru ca sunt oameni care citesc acel gen de carte (nu pot afirma ca e un gen literar pentru ca numai literatura nu e aceea!)

    Apreciază

  7. Oooo, dar eu am fost „invitată“ să citesc cărțile Mihaelei Rădulescu dacă nu sunt în stare să apreciez cum se cuvine opera „monumentală“ a lui Patrick Suskind – Parfumul. Și dacă tot sunt pe lângă cu cărțile să fac bine să nu mai afirm în public ( era un grup de lectură de pe facebook iar duduia „intelectuală“ de mă blagoslovea era o membră mai veche…) lucruri de care ar râde și curcile. 🤔

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.