Zece negri mititei de Agatha Christie

Despre autoare:

Agatha Christie este o autoare britanică, care s-a remarcat mai ales prin cărțile sale polițiste, care au rămas, până în zilele noastre, cele mai apreciate romane ale genului. Poți citi mai multe aici.

Despre carte:

Produs publicat în 2013 de RAO
Colecția Literatură universală
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 256
ISBN: 978-606-609-419-1

Am recitit Zece negri mititei, la ceva vreme (a se citi o grămadă de ani :)), dar am făcut-o cu aceeași plăcere ca prima dată. Nici nu e de mirare, având în vedere că e una dintre cele mai bune romane mystery scrise vreodată.

Romanul a fost prima oară publicat în Marea Britanie, în noiembrie 1939. Din motive rasiale, ediția apărută în Statele Unite a avut titlul schimbat: Și n-a mai rămas niciunul (And Then There Were None). Foarte neinspirat titlu, dacă ar fi să mă-ntrebaţi pe mine. Nu se compară cu titlul original. Care, apropo, n-am înţeles de ce deranjează? Dacă era, de exemplu, Zece albi mai mărişori, ar fi trebui să ne ofensăm noi, caucazienii, şi să-l înfierăm cu mânie proletară? Mi se pare stupidă această luptă cu arta, sub orice formă a ei. Inţeleg că şi francezii vor să-i schimbe titlul şi să scoată din text cuvântul negri, care apare de 74 de ori. Mi se pare o masacrare a operei, cu care Agatha Christie mă îndoiesc că ar fi de acord.

Revenind la roman, e vorba în această carte nu despre o crimă-două, ca în marea majoritate a romanelor de gen, ci de nu mai puțin de zece crime. E nevoie de multă imaginație pentru asta, nu?

Zece persoane sunt atrase, sub diverse pretexte, de misteriosul U.N.Owen (unknown?) pe o insulă izolată din apropiere de Devon. Insula este cunoscută ca Insula Negrilor.

La scurt timp după ce ajung pe insulă, află că presupusa lor gazdă nu-i va onora cu prezența, cel puțin o vreme. Casa în care au fost invitați e modernă, bine dotată cu cele necesare, dar are și unele ciudățenii. De exemplu, poezia cu zece negri mititei, afișată în camere.

„Zece negri mititei au mâncat la cină ouă
Unul s-a-necat din ei și-au rămas doar nouă.

Nouă negri mititei s-au culcat noaptea în cort
Unul a dormit prea mult ș-au rămas doar opt.

Opt negri mititei au mers la Devon în noapte
Unul nu s-a-ntors din ei și-au rămas doar șapte.

Șapte negri mititei spărgeau lemne pentru case
Unul s-a tăiat din ei și-au rămas doar șase.

Șase negri mititei se jucau cu-albine mici
Pe unul l-au pișcat din ei și-au rămas doar cinci.

Cinci negri mititei îndrăgeau legea, nu teatrul
Unul s-a făcut jurist și-au rămas doar patru.

Patru negri mititei merg la mare, prichindeii
Unul fu-necat din ei și-au rămas doar trei.

Trei negri mititei merg la zoo-n papuci noi
Pe-unul ursul l-a mâncat și-au rămas doar doi.

Doi negri mititei căutau nebunul
Unul s-a prăjit din ei și-a rămas doar unul.

Un negru mititel trăia singur-singurel
Într-o zi s-a spânzurat și n-a mai rămas nici el.”

În prima seară, la cină, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare dintre ei de crimă. Nu trece prea mult timp până când primul dintre invitați moare. Crimă sau sinucidere? Răspunsul la această întrebare nu se lasă prea mult așteptat, pentru că, unul câte unul, mor și ceilalți oaspeți de pe insulă. Fiecare moarte este marcată de dispariția câte unei mici statuete de porțelan reprezentând un negru, aflate pe masa din sufragerie. În plus, morțile păreau să se întâmple exact cum erau descrise în ciudata poezie.

O furtună violentă face imposibilă orice legătură cu lumea exterioară. Tensiunea în casă este maximă, oamenii încep să se suspecteze unul pe altul, mai ales că exploraseră insula și părea că nu mai era altcineva.

„Cineva se mișcă prin casă în întuneric.

Pe frunte i se iviră picături de transpirație. Cine mergea tiptil pe coridor, pășind ușor, aproape pe nesimțite? Cineva care nu avea intenții bune. Putea să parieze că așa era.

Fără niciun pic de zgomot, în ciuda staturii lui masive, se dădu jos din pat și din două mișcări fu lângă ușă, ascultând.”

Zece oameni pe o insulă pustie, zece cadavre găsite de poliție după câteva zile. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Trebuie să citești cartea ca să afli răspunsul :).

Limbajul este simplu, iar scriitura fluentă face lectura acestei cărți ușoară și plăcută. Personajele alese să vină pe insulă mi s-au părut foarte interesante: un general în retragere, un fost judecător, o familie de servitori, o domnișoară bătrână, un polițist sub acoperire. Ele nu simbolizează altceva decât o societate eterogenă, formată din oameni puternici sau slabi, tineri sau în vârstă, femei sau bărbați. O adevărată grădină zoologică, după cum remarcă, la un moment dat, chiar unul dintre personaje.

Un roman de suspans plin de mistere, așa cum stă bine unei capodopere a genului. I-am dat 5 steluțe pe Goodreads.

Comandă cartea la librăria online preferată, Elefant sau Libris.

Lectură plăcută!

4 gânduri despre „Zece negri mititei de Agatha Christie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.