São Bento – gara pe care ar trebui s-o vizitezi

Atunci când vine vorba despre gară, te gândești, desigur, la un loc de unde poți să iei trenul ca să te duci în vacanță. Sau, dimpotrivă, locul unde te aduce trenul când te întorci acasă. Sau unde schimbi trenul spre altă destinație. Dacă ar fi s-o întrebi pe Wikipedia (oare Wikipedia is a she?) ți-ar răspunde că o stație de cale ferată (sau gară, propriu: clădirea de călători) este punctul de acces al călătorilor și/sau mărfurilor la calea ferată, în plus stația tehnică pentru mișcarea și formarea trenurilor, cu măcar două linii și un macaz. Și atunci de ce te-ai apuca să vizitezi o gară? Pentru că gara São Bento sau  Estação de São Bento cum îi zic portughezii, nu este o gară ca toate altele. Ea nu este celebră pentru trenurile care vin și pleacă de acolo spre/din împrejurimile orașului Porto, ci pentru că este o adevărată operă de artă. Nu știu dacă e cea mai frumoasă gară din lume, cum pretind unii, dar cu siguranță e cea mai frumoasă gară pe care am văzut-o eu. Și am văzut-o nu pentru că am ajuns la São Bento atunci când am venit cu trenul de la Lisabona (la gara Campanhã am „aterizat”), ci pentru că m-am dus s-o văd, ca pe orice obiectiv turistic.

São Bento este o gară aflată în centrul orașului Porto, în Piața Almeida Garret și este cunoscută mai ales pentru plăcile ceramice (celebrele azulejo) care o decorează. Numele gării vine de la mănăstirea benedictină construită acolo în secolul al XVI-lea. Deși reconstruită după incendiul din 1783, mănăstirea era în stare de degradare o sută de ani mai târziu.

În 1900, regele Carlos I, a pus piatra de temelie a gării, care a fost inaugurată în 1916. Construcția ei a durat atât demult, mai ales din cauza (sau datorită, până la urmă) celor 20000 de azulejos care-o decorează. Plăcile ceramice au fost pictate de Jorge Colaco, cel mai celebru pictor portughez al vremii. I-a luat cam mult, din 1905 până în 1916, dar, până la urmă, a meritat efortul. Decorul alb-albastru înfățișează scene din viața zilnică a portughezilor, dar și evenimente istorice din secolele XII-XV. În partea de sus, plăcile colorate reprezintă istoria transportului din Portugalia.

Dacă ți-a plăcut „gara albastră”, dă-mi un semn :). Și dă-le un semn și prietenilor tăi, să o treacă pe lista de must-see.

5 gânduri despre „São Bento – gara pe care ar trebui s-o vizitezi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.