De ce mi-a plăcut la Alba-Iulia (și de ce ar trebui să-ți placă și ție) – 2

După ce am zăbovit o vreme la terasă (îmi place să studiez trecătorii), am plecat pe Traseul celor 3 fortificații. Intrarea se face în zona hotelului Medieval, imediat după Poarta III sau în apropierea zidului monetăriei. O călătorie interesantă în timp, de-a lungul a două mii de ani și printre vestigiile a trei fortificații din trei epoci diferite. Interesant e că fortificațiile au fost construite pe aceeași locație, una peste alta practic, fiecare înglobând-o pe cealaltă: castrul roman (106 d.Hr.), cetatea medievală (secolele XVI-XVII) și fortificația Vauban Alba Carolina (secolul XVIII). Am văzut ceva asemănător la Roma, însă acolo erau lăcașuri de cult, nu cetăți.

Ce am văzut pe traseu?

Probabil că pentru orice român, Alba-Iulia e legată în primul de Marea Unire de la 1918, așa că ne-am dus să vedem Sala Unirii și Catedrala Reîntregirii Neamului.

În clădirea unde se află Sala Unirii este amenajat și un muzeu etnografic, cu exponate care reconstituie scene din viața locuitorilor din satele românești. Mi-a plăcut mult acest muzeu. Din păcate, nu ni s-a dat voie să facem fotografii. Și Sala Unirii e frumoasă, dar mi s-a părut ceva mai mică decât mi-o imaginam de la televizor.

alba-iulia
Sala Unirii

Catedrala Reîntregirii Neamului sau Catedrala Încoronării a fost construită în 1921-1922 și aici a fost consfințită Marea Unire de la 1918, prin încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria. Catedrala e mai mică decât catedrala romano-catolică din apropiere, dar complexul Arhiepiscopiei Ortodoxe este superb, un loc încărcat de spiritualitate. Cel mai mult mi-a plăcut priveliștea oferită de cele două biserici, una lângă alta, cu tricolorul fluturând în față.

Ieșirea spre oraș se face Poarta IV, de fapt o poartă a unei clădiri, în care se afla corpul de gardă. Poarta este construită în stil baroc și este frumos ornamentată cu însemnele Casei imperiale de Austria și cu doi atlanți.

Noi ne-am întors la Poarta III, ca să vedem schimbul gărzii, una dintre principalele atracții ale cetății.

Galerie foto:

Vrei să-ți spun un secret? Deja mi-e dor de Alba-Iulia :).

Dacă ai ratat partea a I-a, o poți citi aici.

7 gânduri despre „De ce mi-a plăcut la Alba-Iulia (și de ce ar trebui să-ți placă și ție) – 2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.